Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare schema pentru 24V

turcu_dan

Postări Recomandate

Ai uitat sau omis un lucru, eu am folosit BC640-16 ( e foarte importanta terminatia -16 ) care are un hfe de minim 100, pe cand BD238 se invarte pe la 50, apoi eu am folosit ca sarcina un sigur led alb cu un curent limitat sub 10mA, deci cuvantul de ordine pentru buna functionare este amplificarea mare in curent, ti-am explicat ce si cum prin prima pagina daca nu ma insel, incearca deci cu un tranzistor de semnal in genul BC546 si ca sarcina foloseste un sigur led normal de 3 sau 5mm cu rezistenta de limitare la maxim 10mA, doar asa poti confirma ca schema este sau nu functionala, putand apoi trece la adaptarea pentru valori mai mari ale curentului de sarcina retinand amplificarea in curent mare necesara.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

19

• turcu_dan

18

• The Stressmaker

4

• leoncris

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ok o sa incerc spre seara. Daca presupunem ca amplificarea in curent era insuficienta ghirlanda trebuia sa fie stinsa sau aprinsa foarte putin,nu? In cazul meu era aprinsa cred ca max cu un foarte mic efect de licarit.

Link spre comentariu

Ieri am primit piesele comandate asa ca revin cu cateva detalii:

@marian, am reprodus schema propusa de dumneavosatra pt 24V - 2 led-uri unul cu efect de palpaire si ca sarcina unul alb la 10mA impreuna cu un BC327-25 - si in acest caz la mine efectul se vede doar daca scad valoarea rezistentei R3 la 100-130R

@The Stressmaker, am reprodus si schema d-voastra cu zenerul 3.9V- totul functioneaza ca la tensiune mica (6V). Rezultatul este cel dorit - ghirlanda ajunge la luminozitate maxima si clipitul este foarte vizibil. Tranzistorul folosit este unul BD682 si ca sarcina am ghirlanda cu beculete consum 1.02A+ ghirlanda led consum (0.160A). O sa montez si dioda antiparalel pe iesirea tranzistorului propusa de dl @marian. Radiatorul e undeva la 40 grade ... cred ca e ok , am montat instalatiile afara si montajul sper sa functioneze pana in ianuarie. Probabil ca trebuia sa prevad si o siguranta ... ceva undeva la 1.5-2A?

Pun si un video cu efectul actual..... si o poza cu montajul.

post-59360-139829720666_thumb.jpg

Link spre comentariu

Probabil comportamentul ledului tau ( cel care licare ) este diferit de cel multicolor ce l-am folosit eu si de aici si comportamentul diferit al schemei penca la mine schema exact asa cum am postat-o a mers perfect asa cum se poate observa si in clip. Oricum nu mai conteaza, important este ca ai obtinut ce vroiai.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări