Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare schema pentru 24V

turcu_dan

Postări Recomandate

• Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

19

• turcu_dan

18

• The Stressmaker

4

• leoncris

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Valoarea rezistentei R1 din ultima schema pe care ati postat-o dupa introducerea zenerului de 18V, ramane 560R sau trebuie sa fie tot de 3.9K? Si sunt curios, asa teoretic pentru cazul in care vreau sa comand un circuit care consuma vre-o 4A pot face acest lucru cu un mosfet irfz44? Adica pe Gate sa aplic printr-o rezistenta semnalul care vine din colectorul lui BC640 din ultima schema?

Link spre comentariu

Pai daca eu am pus-o de 560 inseamna ca asa trebuie sa ramana nu? sa explic si de ce, stii cred ca orice dioda normala are un anumit Vf, adica tensiunea aia care pica pe ea in conductie directa si ca depinde in mare masura de curentul prin dioda respectiva dar ca valoarea se invarte undeva in jur de 0,6V, deci inseriind o dioda normala intr-un circuit, pierzi practic acei 0,6V; ei bine cu zenner-ul este oarecum similar ( sau cel putin in cazul de fata ) doar ca in loc sa pierzi 0,6V pierzi tensiunea zenner-ului, adica acei 18V, deci dupa ea trece doar diferenta dintre 18 ( tensiunea zenner-ului ) si 24V ( alimentarea ), astfel incat rezistenta poate deci ramane acea de 560 devreme ce tensiunea ramasa pentru combinatia serie Rezistenta-Led este cca 6V. Pentru curent mai mare, folosesti un tranzistor mai puternic, si evident tot darlington, stii cum sa calculezi factorul de amplificare necesar ( ti-am explicat anterior ), mai stii si ce curent minim este recomandat sa aiba tranzistorul in functie de curentul maxim de sarcina ( reamintesc, IC la tranzistorul folosit e bine sa fie minim dublu fata de curentul de sarcina maxim estimat ), deci ai cam tot ce-ti trebuie pentru a adapta schema la alt curent de sarcina, partea din baza ramane la fel atata vreme cat tensiunea de alimentare ramane aceeasi.

Link spre comentariu

Vreau sa fac o mica lamurire. Exista tranzistoare care, la depasirea tensiunii de 20V intre colector si emitor, din cauza cresterii curentului Ibco (cred ca este echivalentul lui Icbo de la npn), intra in conductie. Exact acel fenomen l-am sesizat acolo pentru ca nu stiu ce a pus chinezul in acel integrat din led dar comportamentul este asemanator. Faptul ca am recomandat un zenner la o valoare pana in 5V este pentru a reduce tensiunea de lucru la o tensiune acceptata si la care a functionat corect.@turcu_dan: in loc de zennerul de 3,9V puteti folosi doua leduri rosii inseriate sau unul alb sau o serie de diode in conductie directa pana ajungeti la aceasta valoare (eu prefer inseriate o dioda sau doua tip 1n4007, fiind usor de gasit sau una asemanatoare, si inseriate cu un led alb). La fel de bine puteti folosi si 7805 pentru ledul palpaitor cu rezultate bune. Nu este ceva critic doar o adaugare care sa reduca tensiunea maxima pe led. A nu se uita ca in perioada de "stingere" a ledului palpaitor exista cateva fractiuni de secunda in care pe integratul din led se aplica toti cei 24V, suficient ca sa determine o functionare eronata a montajului.Daca montajul este prea "sensibil" il puteti "desensibiliza" folosind o rezistenta intre 100 si 500 ohm (incepeti cu valoarea mare catre cea mica) care sa sunteze baza tranzistorului (jonctiunea BE) si astfel reduceti putin curentul de baza si astfel eliminati influenta curentului de lucru al integratului din ledul palpaitor. Cu cresterea tensiunii pe led, acest curent devine suficient de mare incat sa creeze probleme, mentinand tranzistorul in stare de conductie si de aceea incercam sa recomand reducerea acestei tensiuni.

Link spre comentariu

@The Stressmaker in caz ca n-ai citit totul iti reamintesc ca am rezolvat deja problema si functioneaza perfect asa cum clipul o demonstreaza, crede-ma ca am testat si varianta ta si n-are absolut nici un efect.PS: Nu stiu despre ce tranzistoare vorbesti tu cum ca peste 20Vce intra in conductie, dar eu stiu ca atata vreme cat Vbe este sub nivelul necesar polarizarii acelei jonctiuni, tranzistorul este blocat indiferent de ce tensiune se afla intre colector si emitor.

Link spre comentariu

Dacă Vce creşte peste nivelul maxim suportat de tranzistor, prin colector şi emitor va trece curent indiferent de starea bazei. Iar cum chinezii pun orice, ieftin să fie...

Link spre comentariu

Acel led palpaitor nu e chiar asa simplu, contine trei leduri R, G, B, si un circuit care le aprinde in combinatii diverse pentru obtinerea unor nuante diverse. Am observat ca exista diverse viteze la care lucreaza oscilatorul intern, diverse leduri asemanatoare palpaie in ritmuri diferite si relativ independent de tensiunea de alimentare, care este de 5V.

Link spre comentariu

Dacă Vce creşte peste nivelul maxim suportat...

Boss, eu m-am referit strict la situatia in care Vce este sub nivelul maxim admis, intotdeauna merg pe aceasta premisa, in orice aplicatie este bine sa lasi o marja de eroare cat mai mare la parametrii mai critici.
Link spre comentariu

@turcu_dan: v-ati hotarat care schema o alegeti?

@marian: chinezariile sunt facute cu maximum de economie si cel mai economic este ca tensiunea maxima de lucru la un tranzistor din integratul care comanda ledul care palpaie sa fie de 20V lucru dedus din functionarea montajului initial la 5V dar nefunctionarea acestuia la 24V (exista UCEO care determina la ce tensiune se strapunge un tranzistor si ICBO care determina curentul "de repaus", fara comanda pe baza, la care ma refeream, curent care creste odata cu apropierea de tensiunea maxima si cu factorul beta al tranzistorului). Presupun ca ledurile pe care le aveti dv. si dl. turcu_dan sunt diferite ca parametri daca unul functioneaza in schema la 24V si celalat nu.

In schema propusa initial (si cu adaugarea propusa de mine, cea cu zenner) curentul care trece prin integratul din led si care nu trece prin led se adauga la curentul prin led si ambele sunt injectate in baza tranzistorului care comanda ghirlanda. De aceea nu palpaia corect ghirlanda, curentul care aparea prin integrat era suficient de mare ca, la 24V, sa aduca tranzistorul care comanda ghirlanda in conductie micsorand efectul de clipire. Acest curent suplimentar se compenseaza prin montarea unei rezistente in paralel pe jonctiunea BE a tranzistorului care comanda ghirlanda in scopul reducerii efectului acestuia.

Cam aceasta este logica mea vis-a-vis de acest montaj.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru idei si pentru implicare.... lucrurile stau in felul urmator:@marian - am facut rost ieri de un zener 18V si am trecut la treaba, am reprodus schema postata de dumneavoastra doar ca in loc de BC640 eu am avut in montaj BD238. Rezultatul obtinut a fost cam acelasi - acel efect se vede doar foarte putin daca te uiti atent, altfel nu e sesizabil. Am modificat valoarea rezistentei R3 de 1K prin tatonari la 120R pana ce am ajuns la efectul cel mai vizibil. Daca cobor mai jos cu valoarea efectul este mai vizibil dar in timpul licaritului ledurile ghirlandei nu mai ajung la intensitatea luminoasa maxima. Practic este un compromis intre luminozitatea maxima a ghirlandei care scade o data cu marirea efecului flikering si scaderea rezistentei R3. Probabil ca e o diferenta intre led-ul meu si cel cu care ati facut montajul. Ce mai vreau sa fac este sa inlocuiesc ledul cu unul care clipoceste normal la un interval de timp stabilit pt a vedea daca montajul se comporta ca al dumneavoastra.@The Stressmaker - am facut o comanda de piese si spre sfarsitul saptamanii ar trebui sa le primesc... atunci o sa incerc si varianta dumneavoastra cu zenerul de 3.9 sau 4.7V sau o sa realizez varianta propusa ( o dioda sau doua tip 1n4007, fiind usor de gasit sau una asemanatoare, si inseriate cu un led alb )

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări