Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare schema pentru 24V

turcu_dan

Postări Recomandate

• Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

19

• turcu_dan

18

• The Stressmaker

4

• leoncris

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Alimentat la 5V in serie cu o rezistenta de 620 ohm lumina data e suficienta - tensiunea pe led variaza intre 2.2-3.1 V, iar curentul 2.6-4.1 mA (in functie de cum clipoceste). Led-ul lumineaza suficient. Aceste caracteristici sunt necesare pt alegerea tranzistorului de putere PNP? Multumesc...

Link spre comentariu

Datele alea sunt necesare atat pentru alegerea PNP-ului cat si recalcularea rezistentei inseriate cu ledul ala care licare. Ai un curent maxim de 5mA sa zicem, deci la acest curent, PNP-ul trebuie sa poata asigura minim 1A curent de colector ( preferabil mult mai mult ), de aici deduci amplificarea in curent necesara, si deci ai 1A/0,005A=200, acesta ar fi factorul beta minim necesar, adica 200 ( hfe-ul ) si deja devine o problema penca nu sunt sigur ca cunosc un bipolar comun care sa suporte minim 2-3A si sa fie capabil de peste 200 la Hfe, nici cei cu factorul beta marit nu sunt capabili de asa ceva din cate stiu, daca ma insel rog sa fiu corectat. As zice ca ar putea merge un darlington, diferenta ar fi 2 jonctiuni BE inseriate in loc de una singura, dar avand deja la dispozitie 24V nu cred ca va fi o problema, si deci rezistenta de 620 care este in schema de pe prima pagina inseriata cu ledul care licare s-ar mari, din 24V scadem 1,3V de pe BE la darlington, mai scadem cei 3,1V maxim gasiti de tine pe led, si raman 19,6V pe rezistenta care sa devina un curent necesar de 5mA cu ajutorul unei rezistente, deci rezistenta inseriata cu ledul ar trebui sa fie 3k9, tranzistorul ar putea fi BD682 sau oricare alt darlington similar, iar sarcina compusa din led si rezistenta din colector de pe prima pagina, inlocuita cu acea ghirlanda, eventual o dioda antiparalel pe alimentarea acelei ghirlande sa fii sigur ca o eventuala autoinductie nu va fi o problema. daca vrei pot veni si cu o schema care sa ilustreze ce am scris, am preferat sa descriu ( cam lung stiu ) ce si cum ca sa se inteleaga rostul modificarilor, ca pe viitor sa le poti face chiar tu cand mai ai nevoie.

Link spre comentariu

Calculul pt amplficarea in curent e raportat la consumul meu(1A/0,005A=200) 1A -respectiv consumului ghirlandei, da? Pentru ca acest BD 682 vad ca are curent de colector 4A, ar fi fost gresit sa fac caclulul (4A/0,005A=800) nu? Deci trebuie sa ma raportez la consumul ghirlandei, nu la consumul pe care il poate suporta tranzistorul 4A. La caracteristica amplificare in curent vad ca are trecut 750, deci este suficient. Cred ca am inteles cum stau lucrurile.... se pare ca din chestile marunte inveti cel mai mult. Am incercat sa fac o schema ca si exercitiu, in care sa expun ceea ce am inteles (nu arata prea bine pt ca inca nu am lucrat in eagle, dar sper sa se inteleaga). Daca am gresit va rog sa ma corectati.

post-59360-139829717174_thumb.png

Link spre comentariu

Schema e ok, cu mentiunea ca rezistenta trebuie sa fie de 3k9, nu 3k3.Raportam amplificarea in curent minim necesara la consumul maxim al ghirlandei care va dicta si IC maxim, cei 4A reprezinta maximul admis prin acel tranzistor, in practica nu trebuie nici macar sa te apropii de el, preferabil ar fi ca IC al tranzistorului folosit sa fie intotdeauna minim dublu decat curentul maxim estimat prin el ( deci curentul de sarcina, care in cazul de fata este 1A ). PNP-ul ala are nevoie de o amplificare in curent minim necesara care sa-i permita ca la un curent de baza de 5mA sa poata comuta o sarcina de colector de 1A, deci imparti acei 1A la curentul de baza de 0,005A si aflii amplificarea in curent minim necesara, si aici la fel ca si la IC este bine sa alegi o cifra cat mai mare posibil, in cazul de fata darlington-ul are o amplificare in curent mult peste ceea ce este nevoie deci poate comuta cu acei 5mA fara probleme o sarcina de 1A, chiar si ceva mai mult.

Link spre comentariu

Ok, am inteles. Pana o sa dau comanda la acest tranzistor mai vreau sa va intreb ceva. Facand exceptie de ceea ce s-a discutat mai sus, prima schema din topic am realizat-o, aceasta functioneaza la parametrii din schita.(U=5V, piesele avand valorile din schita, in loc de acel STX790A am folosit la indrumarea unui coleg de forum un BD238 ). Acum,ce am vrut sa fac a fost sa schimb alimentarea la 24V si am facut urmatoarele modificari:1. rezistenta am schimbat-o de la 620 la 3K92. consumatorul - led-ul de 1W l-am inlocuit de data aceasta cu o ghirlanda led care functioneaza la 24V si care are un consum de 180mA3. rezistenta de 2ohm am anulat-o4. tranzistorul a ramas acelasiRezultatul nu a mai fost cel asteptat, ledurile ghirlandei stau tot timpul aprinse si nu mai preiau acel efect de flikering al led-ului care comanda PNP-ul. Ce s-a intamplat in cazul acesta?Daca calculam amplificarea ar veni 0.180/0.005= 36 (BD238 are DC Current Gain hFE: 40) deci s-ar incadra la limita.Am incercat sa schimb rezistenta led-ului flikering cu una de valori mai mari de 80-120Kohm, efectul de flikering a inceput sa fie putin vizibil dar o data cu cresterea rezistentei a inceput sa scada si iluminarea ghirlandei - practic cred ca tranzistorul a inceput sa se comporte ca o rezistenta in serie cu ghirlanda. Eram foarte curios din ce cauza n-a functionat in acest caz.

Link spre comentariu

Acel hfe de 40 la BD238 este o valoare teoretica de catalog, in realitate poate sa nu fie atat deci cel mai sigur este sa masori tu factorul de amplificare pentru acel tranzistor si asa stii sigur cum stai. Incearca sa pui inaintea BD238 un BC556 in conexiune darlington si vezi asa ce se intampla, apoi esti sigur ca ghirlanda cu leduri nu are nevoie de limitare de curent? si vezi sa o conectezi corect in circuit.

Link spre comentariu

Aveti o problema cu tensiunea maxima admisa de circuitul integrat din ledul care palpaie.

Mai jos este o modificare care rezolva aceasta problema. Zenner-ul mentine tensiunea constanta pentru led indiferent de tensiunea aplicata atat timp cat tensiunea pe zenner este mai mare decat tensiunea in functionare pe ledul care palpaie. Asa cum dl. marian a punctat, va trebuie un darlington pentru ca de la aproximativ 7mA pana la 1A trebuie un factor de amplificare beta de minimum 150, mai greu de obtinut cu tranzistoare uzuale pnp. La 1A un tranzistor darlington cum ar fi BD678 disipa, la 2,8V cadere de tensiune pe tranzistor la saturatie, 2,8W si necesita un radiator corespunzator. Se poate reduce disipatia pe tranzistor daca se foloseste o combinatie "Super-G" descrisa aici http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ir.svg.png (sau (Eng): http://en.wikipedia.org/wiki/Sziklai_pair ) intre un tranzistor pnp de semnal mic care comanda un tranzistor de putere npn.

post-4075-13982971776_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu cred ca tensiunea este o problema pentru ledul care licare devreme ce este alimentat cu un curent relativ constant si mic, tensiunea scade automat la nivelul suportat, de altfel @turcu_dan a si specificat ca ledul din baza licare dar sarcina nu reproduce acel licarit. As sugera pentru ghirlanda de leduri la 180mA asa cum spuneam o conexiune darlington cu un PNP mic si in plus as sugera o rezistenta intre baza si plus, sa zicem 2k2 sau 3k3.Tranzistorul trebuie sa reproduca si amplifice o variatie din baza deci se lucreaza in zona liniara, indiferent de conexiunea folosita, disipatia este cam aceeasi, solutia deci este pastrarea darlingtonului PNP si un radiator potrivit.

Link spre comentariu

D-le @marian pentru conexiunea dalington propusa nu detin un BC556, insa am un BC327-25 pe care cred ca as putea sa-l folosesc. Ghirlanda cu leduri nu are nevoie de limitare de curent - aceasta are rezistente si curentul pe led-uri este undeva la 15mA, total pe toata ghirlanda undeva la 180mA@The Stressmaker m-am gandit ca tensiunea ar putea fi prea mare ... de aceea am si incercat cu rezistente de valori mai mari .... o sa iau in calcul si varianta propusa de dumneavoastra dupa ce achizitionez zenerul. Initial ma gandisem sa alimentez circuitul printr-un stabilizato liniar de tensiune LM7805 insa cred ca disipatia era destul de mare.Se intampla exact ce zice d-l @marian, led-ul licare insa efectul nu apare si pe sarcina. Nu chiar am inteles unde trebuie sa pun rezistenta intre baza si plus - la primul tranzistor? Multumesc...

Link spre comentariu

Orice PNP mic poate fi folosit, cam asa ar arata schema descrisa de mine:post-15007-139829717847_thumb.pngLED1 este ledul care licare, iar LED2 este acea ghirlanda pe leduri pe care doresti sa o alimentezi. R2 este rezistenta despre care vorbeam in mesajul anterior, incearca cu 2k2 si vezi daca este in regula, daca nu, poti varia valoarea ei, fie mai mare fie mai mica ( nu mai jos de 1k ), ar trebui totusi sa mearga asa, imi pare rau ca nu am un astfel de led care licare ca as fi experimentat eu si cand as fi gasit varianta optima veneam cu ea aici, dar incearca si vezi ce obtii asa.

Link spre comentariu

Asa cum am zis mai sus nu am led din asta despre care se vorbeste aici dar am dorit totusi sa testez si m-am folosit de un led multicolor care practica tot un soi de licareala, ca sarcina am folosit un led alb de 10mm, si vin cu rezultatele, am testat intai la 6V schema asta:post-15007-139829717934_thumb.pngSi rezultatul se poate observa in acest clip:vryp2Ev6O88&feature=youtu.be Apoi am adaptat schema pentru alimentare la 24V:post-15007-139829717936_thumb.pngProblema nu este tensiunea mare pentru led, asa cum am spus acesta fiind alimentat cu un curent mic, tensiunea pe el scade pana la nivelul la care trebuie, in schimb marind alimentarea, creste prea mult tensiunea in baza tranzistorului fapt care il duce la saturatie si evident anuleaza efectul de licarire pentru sarcina, aceasta din urma primind permanent intreaga alimentare ( minus satiratia CE a tranzistorului ) indiferent de variatia ledului care licare, solutia a fost inserierea in baza a unei diode zenner care sa reduca tensiunea pana la nivelul dorit, in cazul de fata am folosit BZX55C18 si rezultatul se poate observa in acest clip:GMwkwEPwIvw&feature=youtu.be

Link spre comentariu

Am facut schema asa cum ati propus insa asa cum ziceti, sarcina (ghirlanda led) sta aprinsa tot timpul indiferent ca led-ul flikering palpaia. Am scos baza primului tranzistor din circuit, am alimentat si am observat ca intreg circuitul este foarte sensibil - aprinde sarcina chiar si la atingerea cu degetul a bazei tranzistorului 1. Asa ca m-am gandit sa schimb rez 2 de 2.2k cu una de valoare mai mica pt a aduce baza spre +. Am ajuns prin tatonari la valoarea de 180ohm unde am obtinut cel mai vizibil efect. Vad ca in clipul postat efectul e mai vizibil la dumneavoastra poate din cauza diodei. Incerc sa pun si eu un clip.

Atunci o sa caut si eu o dioda zener .... cum ati calculat ca trebuie sa fie in jurul valorii de 18V?

Link spre comentariu

Pentru functionalitatea corecta a circuitului la 24V, zenner-ul este inevitabil indiferent de valorile rezistoarelor, trebuie un zenner asa cum am specificat de 18V, sau 2 inseriate de 9v1, sau orice alta combinatie de 2 zennere inseriate care insumat sa rezulte undeva aproximativ 18V, doar asa schema poate functiona corect, am si explicat motivul. Reprodu montajul din ultima schema postata de mine, aia cu dioda zenner.LE: Valoarea acelui zenner nu e batuta in cuie, depinde de tensiunea de pe led, curentul limitat prin el si alimentarea, in cazul de fata aproximativ 18V pentru zenner sunt necesari, dar pentru alta alimentare, va trebui si alt zenner.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări