turcu_dan Postat Noiembrie 29, 2013 Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 Salutare..... as vrea sa modific schema urmatoare pt tensiunea de 24V. In locul ledului de 1W vreau sa fie o ghirlanda de 24V cu un consum de aprox 1A. 1. trebuie inlocuita rezistenta de alimentare a ledului cu una de aprox 3K2. tranzistorul trebuie inlocuit?3. as putea folosi in circuit un mosfet ? Link spre comentariu
leoncris Postat Noiembrie 29, 2013 Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 "In locul ledului de 1W vreau sa fie o ghirlanda de 24V" - adica ? Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 29, 2013 Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 Trebuie un tranzistor de minim 30W ca sa nu mearga pe disipatie maxima. Nu merge Mosfet decat complicand schema .Poti pune cate 8 leduri in serie, si mai multe siruri de 8 in paralel. Link spre comentariu
leoncris Postat Noiembrie 29, 2013 Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 "cu un consum de aprox 1A. " ... ?Conditiile date in "ipoteza" impun max. 8 LED_uri , limitate la 15mA. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 29, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 "In locul ledului de 1W vreau sa fie o ghirlanda de 24V" - adica ?Am o ghirlanda cu beculete care functioneaza la 24V si are un consum de aproximativ 1A, as vrea ca aceasta ghirlanda sa aiba acel licurit care este dat de led.Credeti ca e posibil?Am realizat circuitul asa cum e prezentat in schema .... functioneaza fara probleme, insa acum vreau sa-l adaptez pentru necesitatea mea 24V, 1A. M-am gandit sa aplic semnalul tranzistorului pe poarta unuli mosfet ... pt ca detin cativa..... Link spre comentariu
leoncris Postat Noiembrie 29, 2013 Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 "o ghirlanda cu beculete" - cam cate ... beculete ?Poti sa dai si tu o informatie corecta si completa , macar o data ? Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 29, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 Ghirlanda are in total 99 beculete ...acestea sunt conectate in felul urmator : 9 ramnificatii si pe fiecare ramnificatie sunt cate 11 beculete in serie. Link spre comentariu
modoran Postat Noiembrie 29, 2013 Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 Fie folosesti un circuit basculant astabil (celebrul "licurici") fie un LM555 care la randul sau comanda grila mosfetului. Daca mosfetul merge la saturatie nu prea vad ce relevanta are puterea maxima disipata de acesta (cum s-a sugerat mai devreme ca ar trebui de minim 30W). Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 29, 2013 Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 Puterea avea importanta in cazul unui bipolar, eu la asta m-am referit. Dar si mosfetii se supun legilor fizicii, nu pot suporta orice putere.Avantajul lor e caderea mica de tensiune si implicit reducerea disipatiei termice comparativ cu bipolarii. Link spre comentariu
leoncris Postat Noiembrie 29, 2013 Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 "Beculetele" , nu sunt cumva LED_uri galbene , d: 3 mm, 2,2V/10mA ?Doar asa se poate explica un consum de 1A. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 29, 2013 Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 Oameni buni, incurcati omul cu atatea pareri diferite... Autorul subiectului a specificat destul de clar din prima: Am o ghirlanda care se alimenteaza la 24V si consuma maxim 1A... ce importanta are configuratia sau alte detalii? stiti la ce tensiune se alimenteaza, stiti si ce curent ii trebuie deci ce tot o lungiti? @turcu_dan Nu merge mosfet fara sa complici putin schema, merge insa cu bipolar, trebuie un PNP mediu care sa suporte curentul cerut de ghirlanda, as sugera ceva cu minim 3-4A, si o amplificare in curent cat mai mare pentru a putea fi comandat de catre curentul mic de pe ledul ala. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 29, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 @modoran as vrea sa pastrez acel efect de lumanare indus de ledul flikering (deci nu as vrea sa fac un circuit care palpaie la un interval prestabilit)@leoncris sunt beculete .... daca ma uit atent se vede filamentul si merg indiferent de cum aplic polaritarea Merci @marian .... daca ai timp poti sa-mi recomanzi unul... si sunt curios cu un mosfet cum ar arata schema.... Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 29, 2013 Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 Ledul ala care licare, stii cumva Vf-ul sau? adica tensiunea la care lucreaza... e important de stiut pentru a adapta la tensiunea de 24V. LE: Am gasit ceva: http://shop.evilmadscientist.com/productsmenu/partsmenu/353 asta este ledul, sau ceva asemanator? Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 29, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 Led-ul este dintr-o lumanare chinezeasca , arata exact ca in linkul gasit de dumneavoastra..... se alimenta direct dintr-o baterie cr2032 de 3V insa alte detalii nu stiu despre el dar daca ne ajuta pot masura cu multimetrul ceva parametrii. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 29, 2013 Partajează Postat Noiembrie 29, 2013 Alimenteaza-l dintr-o sursa stabilizata si limiteaza-i curentul la 5mA, vezi daca functioneaza corect si ce tensiune gasesti la bornele sale. Daca pare a se aprinde prea tare limiteaza curentul mai jos, daca se aprinde prea slab mareste-i curentul la 10mA sau mai mult pana obtii luminozitatea dorita si spune-mi ce tensiune ai obtinut la bornele ledului la curentul unde luminozitatea ti s-a parut cel mai ok. E important de stiut exact si curentul si tensiunea. Nu recomand insa sa mergi cu curentul mai sus de 15-20mA. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum