Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare radio Record S50A

carageae

Postări Recomandate

Salutare tuturor!

In vara asta am avut de reconditionat un radio aparent distrus de vreme...dar pentru ca proprietarul a dorit sa-l refaca - fiind o amintire din copilarie - am trecut la treaba si rezultatele se vad in cele 12 poze - ce reprezinta fiecare am trecut in denumirea fisierelor.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/429 ... 20S50A.zip

Multumesc userilor care m-au ajutat sa dau gata acest proiect, in primul rand @peugeot79, care a dus greul reconditionarii carcasei, dar si d-lui Feri Visky, @feri.visky, care m-a ajutat cu doua numere din revista Pro Radio Antic, unde sunt descrise detalii despre acest aparat (in cartea de scheme e doar varianta S49, care are alimentarea cu rezistente de putere, asta are autotransformator), si lui Mişa (cu ş de la şarpe), @mişa, care mi-a oferit un set complet de lampi, majoritatea NOS.

Panza si butoanele au fost furnizate de @viopa, iar desenul scalei a fost furnizat de @nicolae57.

Tubul redresor a fost inlocuit cu 30Z6C, restul tuburilor sunt inlocuite cu originale NOS. Pentru alte detalii, va stau la dispozitie aici, in masura in care pot sa ajut...experienta mea in domeniul asta se bazeaza mult pe experienta colaboratorilor de aici.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• viopa

9

• carageae

7

• kripton

2

• ciprivw

1

27 de vizualizari si nicio felicitare? Felicitari si la cat mai multe restaurari, deoarece aparatele fabricate de Radio Popular devin tot mai rare, iar unele modele le vedem doar in poze. Ar fi frumos sa vedem si un filmulet cu aparatul cantand.

Link spre comentariu

Cu permisiunea dumneavoastra fac cateva precizari , nu inainte de a va felicita pentru restaurare.-Despre fire, sa fie respectata culoarea , chiar si grosimea , nu neaparat cu izolatie din cauciuc ca si cele originale.-Trebuie refacute condensatoarele din hartie si remontate la locul lor.-Condensatorul electrolitic se recupereaza si acesta apoi se monteaza ca si in fabrica.-Se cauta rezistente ce au aceeasi marime / forma ce se vor vopsi in negru [daca sunt de alte culori ].Doar atat.Multumesc pentru atentie !

Link spre comentariu

Multumesc...sunt de acord cu criticile aduse, tocmai pt. asta am evitat termenul "restaurare" - care tine un pic si de muzeistica...eu doar am vrut sa-l fac functional, fara a interveni in schema originala. Singura interventie a fost in sensul ca am marit putin valoarea unui rezistor, pt. ca am avut intrerupta infasurarea de filtraj de pe traful de iesire - in original a fost un scurt serios acolo, primul electrolitic de filtraj avea capacitate zero barat. Rebobinarea trafului de iesire ar fi fost prea migaloasa si nejustificata...acum 30 de ani se asculta curent un asemenea aparat, acum asta e doar element de decor, amintire si un pic de nostalgie...plus ca la ce zgomote sunt acum pe medii si scurte nu prea mai ajuta surplusul de filtrare oferit de varianta constructiva.Aparatul l-am restituit proprietarului impreuna cu lampile care au fost in el, si care mai merg inca, desi redresoarea avea balonul lipit de baza de ebonita cu leucoplast...Am pastrat insa componentele defecte, cine are nervi sa le refoloseasca pt. decor i le donez bucuros...in afara de electrolitic sunt doar devalorizate. Rezistentele alea insa sunt sub orice critica si le-am aruncat...sunt convins ca nici un depanator din anii 60-70 nu ar mai fi pus originale acolo, chiar si alea verzi de IPRS sunt mai bune.Am mai si lasat cateva condensatoare la locul lor, pe cele de 0,5uF de filtraj, pt. ca prezinta capacitatea nominala si nu au probleme...insa tot ce era pe cuplaj am schimbat...prietenii stiu de ce...Firele erau majoritatea negre, alea care se vad colorate le-am cam lasat in pace daca se mai tinea cauciucul pe ele si daca nu erau in puncte critice, gen alimentare, care ar putea provoca incendii. Am o cantitate mare de fire din surse ATX demolate...daca as avea cabluri teflonate le-as folosi in amplificatoarele cu lampi construite de mine...In majoritatea cazurilor, la aparatele cu lampi ce le-am avut pe mana am inlocuit redresoarele pe tub cu diode+rezistente de putere pentru readucerea tensiunilor la valoarea nominala...aici am cautat sa pun redresor pe tub tocmai din respect pentru vechimea si raritatea aparatului nu am vrut sa-l "bricolez".***Zilele urmatoare o sa primesc un aparat Electromagnetica Em552A, pe care proprietarul voia sa-l "impaieze"...era foarte surprins ca il mai poate face cineva sa functioneze "cu lampi". Evident ca in cazul de fata nu o sa repun un redresor rimlock relativ rar si scump, cum e AZ41, cand doua diode 1N4007 isi fac treaba la fel de bine...@ciprivw: Din pacate eu stau intr-o "cusca" de fier beton si nu am antena pt. AM - a mine abia a prins antena satelor, seara, si aia cu paraziti la greu...proprietarul sta la casa si la el prinde mai multe posturi...la mine si Eforie si un Pacific nu prind nimic clar pe medii...cand am reparat Radione-ul am facut si o filmare, aici nu aveam cu ce sa ma laud...intentionez sa fac o antena buna in geam macar pe FM...macar pt. Radio Romania Cultural...altceva nu prea mai am ce asculta pe FM din pacate...

Link spre comentariu

Felicitari si din partea mea pentru reusita si pentru munca depusa la restaurare, nu va feriti sa folositi acest termen.Sigur ca mi-ar fi placut si mie sa-l aud, de cantat, sincer il prefer pe Caruso.Spor la depanarea EM522A, asteptam imagini.

Link spre comentariu

Ei, critica poate fi si constructiva, sa nu ne gandim la critici ca la un factor eminamente distructiv...A propos de fire "mai groase" - sau mai de calitate, stie cineva pe unde as putea gasi la cantitati accesibile amatorilor asa ceva? Adica nu la role de 100m...ma intereseaza cabluri din alea cu teflon, certamente rezistente la temperaturile amplificatoarelor pe lampi...in zonele critice eu folosesc fire normale din ATX bagate prin tub de varnis siliconat...dar e cam scump si nu am decat alb...M-ar interesa si fire din alea mai groase, de sectiune mai mare adica, cum sunt alea din UPS-uri...am vazut ca si izolatia e mai de calitate...iarasi, nu ma puneti sa demolez un tractor pt. a recupera firele groase...Ma refer la magazinele online din tara, de afara stiu si eu ca se gasesc...am vazut cate ceva pe la TME, dar nu prea ma descurc cu parametrii afisati acolo...

Link spre comentariu

Salut, Felicitari pentru acest aparat, o raritate cum putine sunt. Am scris "putine sunt" deoarece acest exemplar pastreaza autotransformatorul de retea original intact; lucru mai rar intalnit. La majoritatea covarsitoare a acestor aparate, in timp, datorita defectiunilor ivite la utilizator, transformatorul de retea a fost inlocuit cu alte tipuri, fie industriale, fie manufacturate ad-hoc, functie de situatie. Deci , repet , pentru cei interesati, e bine sa se stie ca asa arata transformatorul de retea la "Record" S-50 A. Am pus accent pe acest aspect din pricina nenumaratelor controverse avute cu unii autointitulati "colectionari fruntasi", la care, (nu unele, ci toate) observatiile pertinente , sunt considerate critici. Nu fac aluzie la prezentul aparat; multi colegi stiu ce si cum, asa ca insist categoric sa nu se redeschida discutii aici. Mai mult , s-au gasit numeroase exemplare de "Record" S - 49U ( alimentare "universala") modificate, prin atasarea unui transformator de retea mai mult sau mai putin industrial. Evident ca aceasta modificare, pe langa reducerea drastica a consumului de energie elctrica, a marit si fiabilitatea aparatelor. mai ales dupa inlocuirea tubului redresor original, 30Ц1M cu 30Ц6C, primul avand o durata de functionare redusa (numai 500 ore, dupa catalog) Unele, astfel modificate, au fost montate in casete de S-50 A sau de S - 50 A2 , sporind astfel si mai mult confuzia asupra originalitatii si modificarilor cronologice efectuate de producator. Foarte pe scurt , voi descrie, cum se poate recunoaste rapid sasiul unui "Record" S- 49 U fata de cel de "Record S-50 A , chiar daca nu contine transformatorul de retea, sau alte elemente specifice fiecaruia ( cum ar fi rezistentele aditionale la S-49U ) precum si recunoasterea celor modificate. Este foarte simplu si usor : La "Record " S-49U, tubul final 30П1С se afla montat in fata sasiului, langa bobinele Mod UM/UL . Tubul detector + preamplificator 6Г7С ( 6Г7 daca este metalic) se gaseste imediat langa transformatorul de iesire, ( intre acesta si redresor) Acest tub are electrod deasupra ( grila triodei la "caciula") deci conexiunea specifica acestui electrod ( realizata din cablu ecranat gros) este plasata langa soclul corespunzator tubului. La "Record" S-50A, tubul final 30П1С se afla langa transformatorul de iesire, iar tubul detector + preamplificator (6Г7С) se gaseste langa ansamblul bobinelor Mod UL/UM, unde evident, se gaseste si conexiunea specifica ( legatura la "caciula") , realizata din cablu ecranat gros si care se rupe foarte greu de la loc. Deci la "S-50A", cele doua tuburi sunt asezate invers fata de "S-49U" Asadar, stabilind rapid locul conexiunii din grila tubului 6Г7 , implicit pozitia acestuia , se poate determina rapid, daca aparatul este ( sau a fost ) S-49 U sau S-50A.

Link spre comentariu

Acest aparat a fost nefunctional mai multe zeci de ani (cred ca vreo 3...) cred ca de asta mai avea autotransformatorul original si redresoarea, de asemenea originala. Acum, cu doua diode in paralel sper sa aiba viata lunga...mai ales ca n-am pus condensatoare mai mari decat erau in original...Asa si este conexiunea grilei lui 6Г7С, am inlocuit cablul acela, era in scurt, din cauza miezului din cauciuc răscopt...

Link spre comentariu

Va salut,In revista "Proradioantic " nr.9 , la pag. 6, 7, 8 si 9, exista un amplu articol intitulat: "Radioreceptoare fabricate la Radio-Popular cu tuburi electronice rusesti", scris de d-l Francisc Visky.(Feri , cum il stim noi) In acest articol, pe langa echivalentele tuburilor utilizate in radioreceptoarele "Record" , se gaseste si descrierea caracteristicilor electrice si de conectare ale autotransformstorului de retea de la acest aparat, modul de conectare al infasurarilor la consumatori si alte detalii demne de retinut. Articolul continua in numarul 10 al revistei, unde se descriu in mod similar radioreceptoarele din familia "Pionier", urmand ca in numerele viitoare sa se faca referire la alte radioreceptoare echipate cu tuburi sovietice.

Link spre comentariu

Multumesc, stiu, pentru asta i-am multumit d-lui Visky, de asemenea in nr. 2 e o referire la Record S49 si fratiorul lui sovietic...Daca am acceptul d-lui o sa pun aici schema, eventual scanez tot articolul...poate apare insa mai repede varianta electronica.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Cu ingaduinta d-lui carageae, fac cateva precizari despre acest aparat de radio.

In urma restaurarii/repararii unor sasiuri/casete de S50 A , am ajuns la concluzia ca sunt doua modele. Un model  ce are redresoarea 30 T1M si finala 30 P 1M  [asa cum are Recordul 49], si altul  ce are redresoarea 30 T1M si finala 6V6 [6P6S]. Autotransformatoarele la aceste doua variante sunt la fel, dar difera fata de A2 , atat la sectiune cat si la numarul de spire.  Sunt si mici diferente estetice la casete de acelasi tip A

,anume ca ornamentele orizontale din fata , sus-jos, unele sunt cu raza, altele au muchie tesita. Unele au doua picioruse in fata, altele au o sipca dintr-o bucata. Acest aspect al diferentei dintre casete este datorat, dupa cum stim, faptului ca au fost fabricate de intreprinderi/ateliere diferite.

Cand voi fi gata cu restauratul/reparatul voi posta si poze.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări