Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru activ vs. Filtru pasiv


Challanger

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Sharky

    2

  • radue

    1

  • felixx

    1

  • Challanger

    1

Top autori în acest subiect

Diferenta fizica este ca cel pasiv il pui in boxa, iar cel activ este situat inaintea amplificatorului.Cel activ are avantajul puterii, adica nu pierzi putere ( pe un filtru prost facut, de ex sarma subtire pierzi destul de multa putere, care se transforma in Q, caldura ), iar din cate am inteles mai are si avantajul ca nu incetineste difuzoarele...aici rog pe sharky sa explice pe intelesul tuturor si pt toti ( si eu vreu sa inteleg care-i faza )...adica filtrele pasive "puturosesc" difuzorul...

Link spre comentariu

Filtrul pasiv este facut din elemente pasive de circuit.

El nu contine surse de tensiune sau curent.

Are rezistori, bobine, condensatori, sigurante.

In felul asta semnalul nu poate fi amplificat, doar atenuat si modificat, dar tot prin atenuare.

Adica unele frecvente le lasa sa treaca aproape intacte, altele sunt reduse.

Nu trec perfect intacte pt ca fiecare element de circuit nu e perfect.

 

Un filtru activ il pui in boxa sau inaintea amplificatorului.

Diferenta e ca in boxa pierderile date de caldura sunt mari, curentii prin bobine, condensatori, rezistentele de atenuare sunt seriosi si se disipa putere.

Pus inaintea amplificatorului puterea pierduta e nesemnificativa. Atata tot ca pierzi ceva din tensiunea etajului de dinaintea amplifului (placa de sunet, cd-p[layer, etc) si s-ar putea sa nu poti sa iti duci ampliful la maxim.

Depinde si acum de ce rezistente folosesti. deobicei, daca lucrezi cu filtre RC alegi R de 10 ori mai mic decat impedanta de intrare a amplifului si atenuarea e mica. Ideal R trebuie sa fie cat mai mic, dar ca sa pastrezi aceasi taiere trebuie sa cresti C si atunci iese mai scumpa treaba.

Pe langa asta daca pui filtrul inainte de amplificator, ii limitezi in frecventa (si il "puturosesti") pe el in loc de difuzor.

 

Filtrele active contin si surse de tensiune/curent, tranzistori, etc. Ele sunt niste mici amplificatoare care au raspunsul in frecventa dupa cum trebuie sa raspunda amplificatorul la care va fi legat.

Un filtru activ nu ai cum sa il pui intre amplif si boxa pt ca nu are suficienta putere sa miste boxele. Sau daca are se numeste amplificator :smt003

 

Treaba cu puturositul, pe scurt, fara explicatii complicate:

 

Cel mai rapid dif ar trebui sa raspunda perfect la un semnal dreptunghiular. Adica sa ii dai semnal dreptunghiular si daca e inchis ermetic intr-o camera presiunea sa aiba forma tot dreptunghiulara.

Semnalul dreptunghiular e compus din fr fundamentala a sa plus armonicele superioare de ordin impar al acesteia care sunt in numarul lor o infinitate. Daca pui filtru trece jos acest difuzor perfect nu mai poate reproduce semnal dr pentru ca ii lipsesc din armonici=> fronturile vor deveni strambe=> diful a ajuns lenes.

 

Nu privi asta ca si pe o tragedie, pt ca boxele avand mai multe cai, partea superioara a frecventei e preluata de alt difuzor care preia restul de armonici si intreg sistemul lucreaza ca si un dif f rapid (bineinteles cu filtre ca la carte).

 

Daca vrei iti dau cursurile mele de teoria sistemelor da-mi mail sau mesaj pe [email protected], ca vad ca site-ul de unde se puteau descarca pana acum nu mai merge. :toimonster:

Daca nu te intelegi cu matematica din ele (transformata laplace&co) poti citi pe sarite, doar concluziile.

Link spre comentariu

As mai adauga faptul ca la un filtru pasiv este destul de dificil sa "cazi" pe frecventa pe care ai calculat-o.Erorile sunt destul de mari.La calcule poate o sa iasa...dar cind ai sa folosesti componentele ...e greu sa obtii acele valori din calcul.Cit priveste filtrele active....sunt mai usor de realizat,sunt mai "fixe" in frecventele de separare alese si mai fiabile.Dar ...aduc dupa ele necesitatea de amplificare separata.Compromis?Alege calea cea mai buna/potrivita pentru tine.

Link spre comentariu

Nu as zice ca sunt mai usor de realizat.E usor sa iti iasa bine, dar ai mai mult de lucru cu ele pana le confectionezi.Deobicei cele active le faci cu operationale, trebuie sa faci cablaj, ai mai multe piese....

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

cine ma poate ajuta sa imi recomande niste filtre de sunet cat mai bune, pe 3 cai, cu frecventa de taiere preferabil 400 hz( minim 12 db/octava) si respectiv 5000-6000 Hz( minim 18 db/octava). As fi dispus sa ofer pana in 1,5 mil bucata, dar sa fie ceva de capul lor. Stie cineva de cele de la Senia de vreo 600 watt putere maxima, la vreo 880 lei bucata daca sunt de ceva? Cine imi poate recomanda altele mai bune?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări