Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sfat UPS versus stabilizator


Vizitator teqmihai

Postări Recomandate

Vizitator teqmihai

Intrucat tensiunea la priza este in jur de 245v deobicei ma tot bate gandul sa-mi cumpar un UPS sau un stabilizator de tensiune asta si la recomandarea celui care mi-a facut revizia la centrala...... La 200-250 roni cat as fi dispus sa investesc probabil ca am de ales intre un ups sub 500w si un stabilizator de vreo 1000w Cel mai probabil ca la banii astia ups-ul este cu forma de unda modificata ar fi vreo problema sa nu-mi mearga centrala sau laptopul??? Ce sfat imi dati? pe care din ele sa aleg? as opta pt ups ca ma gandesc ca am si ceva avantaje..... pot folosi si un laptop in caz ca-mi pica tensiunea ... m-am confruntat cu aceasta zilele astea cand am vrut sa fac o comanda pe net si n-am avut tensiune vreo 4 ore.... Ups-ul va sta la centrala ...dar in caz ca pica tensiunea probabil ca il voi deconecta si voi folosi cu prudenta fiecare "picatura" de energie ramasa poate voi face chiar un dispozitiv automat pentru deconectare .... Oare cam cat timp ma va tine acumulatorul? Eu vazusem un ups care scotea la iesire 220V nu 230V cat este acum oficial..... si parca mi se pare mai ok sa-l iau pe acesta de 220v mai ales ca poate mai vreau sa folosesc si multe alte vechituri ... nu ca ar fi mare diferenta 5% .... Ceva sfaturi pro sau contra? avantaje---dezavantaje... orice parere ma poate ajuta ca trebuie sa iau o hotarare rapid si n-am timp sa studiez mult pe net ... din punctul meu de vedere ups-l ar fi in avantaj ca este ceva mai mult decat un stabilizator ..... dar probabil ca un stabilizator consacrat este ceva mai performantL.E. la ce servesc mufele de usb si cele RJ11 de telefon din spatele ups-ului ??? ca n-am avut timp sa caut pe net.....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • radusa

    4

  • one

    1

  • validae

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca dvs nu aveti timp sa cautati informatii pe net, de ce ar avea altii. Pe scurt:- stabilizatorul va ofera o stabilizare a tensiunii fara sa va ofere si back-up in caz ca pica tensiunea la retea. - UPS - aveti si back-up in functie de consumul centralei + alte aparate si acumulatorul folosit.In cazul UPS sunt doua variante:- cu acumulator intern - pt un UPS de 850VA,480W, la un consum de 100W, timp de functionare 10-15min. - cu acumulator extern - timpul de functionare poate ajunge si la 4-5 ore cu un acumulator de 55Ah.Precizari suplimentare:- UPS-ul trebuie sa aiba functia de AVR (Automatic Voltage Regulator), daca nu are, va da la iesire valoarea tensiunii de intrare. - UPS-urile cu acumulator extern sunt ceva mai scumpe (350-500lei) dar sunt gandite tocmai pt centrale termice, unde un back-up de 10 minute nu ajuta prea mult. Majoritatea care le-am vazut sunt cu unda sinus pur. Unele au AVR, altele nu. - mufele de USB sau RJ11 sunt pt management impreuna cu PC. Pot sa comande oprirea PC cand bateria scade sub o anumita valoare. Sunt insotite de un soft care se instaleaza pe PC.Cam asta este in mare.Alegerea o faceti dvs in functie de cerintele pe care le doriti si banii disponibili.

Link spre comentariu

Avantaje:- are AVRDezavantaje:- step-wave, adica nu este sinus pur si nici macar sinus modificat, nu face f bine la motoare- timp de back-up, 20 min in conditiile in care se alimenteaza un PC si un monitor de 17". Nu stiu ce inseamna asta din punct de vedere consum. Asta este un truc de marketing. Mult mai corect este sa spuna ca la x consum tine y minute. De principiu nu watii multi va avantajeaza , ci timpul de back-up, care vine din marimea bateriei. Din punct de vedere al watilor, trebuie sa fie cam cu 1.5-2 ori mai mare decat consumul pe care vreti sa-l sustineti. Dar este doar o parere de nespecialist, ca nu am treaba prea multa cu UPS-uri. Poate va va lamuri altcineva mai bine, care este mai in domeniu. Si inca ceva - am gresit in primul post cand am spus ca RJ11 este pt mamagement. USB si RJ45 sunt pt management si daca are si RJ11 (doua bucati - in/out) se poate trece linia telefonica prin el pt protectia ei.

Link spre comentariu

La fel de nepregatit ma declar si eu la UPS-uri.Adica numai ce inteleg din cunostintele mele generale de electronica.Asa ca am dat o cautare (nici eu nu am timp, 2 tv ma asteapta si eu mint clientii) si am gasit asta: (vezi atas)Cred ca ar trebui si o teorie UPS asemanatoare cu cea de la surse.Asa ca step-wave este mult peste sinus modificat daca armonica a treia este 0,17% din fundamentala.

post-27339-139829713806_thumb.jpg

Link spre comentariu

Buna seara d-le miticamy,m-ati facut iar curios si am cautat informatii. De fapt am cautat documentul din care ati extras aceea pagina, dar nu am reusit sa-l gasesc. Poate imi dati un link.Oricum am intales ideea de ansamblu. Se pare ca totusi nu exista o standardizare clara si ca atere fiecare producator incearca sa o dea cat mai frumos.Dar una peste alta, am intales ca exista urmatoarele forme:- squarewave - dreptunghi - asta e clara- un dreptunghi 'lungit' la trecerea prin zero si 'scurtat' la varfuri- un dreptunghi facut din trepte, unde numarul treptelor poate fi mai mare sau mai mic- sinusCele doua intermediare sunt denumite de fiecare in diverse feluri, si asta poate duce la confuzii. Cele patru variante se pot vedea suprapuse in imaginea prezentataDaca am intales gresit, astept mai multe explicatii.Multumesc

post-32116-139829713878_thumb.gif

Link spre comentariu

Din cate stiu eu, UPS-urile ieftine sunt "offline", adica au niste relee care "lasa sa treaca" circuitul de la priza, si in cazul in care lipseste tensiunea, comuta pe inverterul de la baterie.In acest caz, in mod normal UPS nu face nici o stabilizare si tensiunea retelei o vei avea si la iesire.Daca in loc de 230V ai 245V, care este problema? Ce se intampla cu centrala ? Se arde ventilatorul ?

Link spre comentariu

Nu se justifica cheltuiala pentru ca ai tensiunea de 245V. Daca aveai intreruperi dese sau de durata ale retelei, atunci se justifica prezenta unui UPS.Mai degraba as vedea utila o protectie la supratensiuni, sunt prelungitoare cu astfel de protectie.

Link spre comentariu

Nu vreau sa sa ma pronunt fara a avea suficiente cunostinte in domeniu.

Nu doresc sa apara discutii ca la "Totul despre trafo..."

Trebuie considerata ca o parere personala, sau cum imi imaginez singur din contactul cu cateva UPS-uri "depanate"(toate aveau acumulatorii expirati) sau baleierea rapida cu google.

Sinus modificat inseamna orice forma de unda usor realizabila cu scheme simple (dreptunghiul ocupand primul loc) dar care sa aibe la iesire aceeasi valoare eficace cu sinusoida consacrata in retelele de alimentare si pe care vor sa o inlocuiasca in situatii de forta majora.

Cel mai banal exemplu ar fi schemele vehiculate si pe forum cu un oscilator dreptunghiular cu circuit CMOS(nu-l mai tin minte) si cu 2 x 2N3055.Daca la 12V obtinem o alimentare normala pt un bec cu incandescenta de 220V, imaginati-va variatia iluminarii intre 10 si 16V.

La un UPS alimentat cu o sursa reglabila in loc de baterie becul nu a simtit acea variatie a alimentarii.

http://powerelectronics.com/site-files/ ... 8PET21.pdf

Link spre comentariu
Vizitator teqmihai

Sincer, eu eram convins ca toate UPS-urile au AVR si acum am aflat ca nu-i asa cum credeam eu.

Avantaje:

- are AVR

Unde ai gasit ca ar avea AVR ? sper ca nu pe vreo pagina a vreunui vanzator...

Am fost in magazin si cele doua din dreapta au AVR (scria pe cutie) iar la cea din stanga n-am reusit sa-mi dau seama....nu mai avea cutia si nici altceva vreo documentatie iar vanzatorii mi-au spus ca nu mai au ambalajul original acesta fiind asa cum mi-am imaginat eu e o versiune ceva mai veche fata de celelalte din dreapta.

Daca in loc de 230V ai 245V, care este problema? Ce se intampla cu centrala ? Se arde ventilatorul ?

Nu de ventilator mi-as face probleme ci de placa electronica a centralei care din cate am inteles de la cel care mi-a facut revizia ca ar costa ceva mai mult decat jumatate din centrala si cica chiar ar fi picat destul de multe din cauza supratensiunii..... si nu mi-as face griji de cei 245V ci de ceva mult mai mult ce ar putea apare accidental....

Nu se justifica cheltuiala pentru ca ai tensiunea de 245V. Daca aveai intreruperi dese sau de durata ale retelei, atunci se justifica prezenta unui UPS.Mai degraba as vedea utila o protectie la supratensiuni, sunt prelungitoare cu astfel de protectie.

Desi stiam de existenta unor astfel de prelungitoare nici macar nu mi-a trecut prin cap ca mi-ar fi util un astfel de prelungitor ...poate si din cauza ca fiind inglobat intr-un prelungitor ma gandeam ca n-ar fi eficient adica ar fi cam ca o siguranta fuzibila adica protejeaza instalatia nu montajul electronic..... n-am desfacut niciodata vreunul asa ca n-am idee cam cat de eficient ar fi....

Eu mi-as fi luat un UPS pe post de "multifunctional all in one" adica pus pe centrala ca AVR-ul acesteia sa-mi protejeze centrala la supratensiune iar in momentul in care pica tensiunea sa se decupleze (cu ajutorul unui dispozitiv facut de mine...eventual un simplu releu) ca oricum cele 15-20 minute cat ar putea duce nu mi-ar fi de folos (si nici nu intentionez sa-mi iau unul cu acumulator extern care mi-ar ocupa prea mult spatiu si scump in acelasi timp. Energia inmagazinata in acumulator as pute-o folosi la alimentarea modemului probabil cel putin 30 minute avand astfel si internet telefonul fix..... deci ideea ar fi fost sa nu-mi cumpar si stabilizator de tensiune pentru centrala si UPS pentru alte scopuri....

Link spre comentariu
Vizitator teqmihai

mersi @radusa pt. link-uri si nu numai..... cred c-am trecut de multe ori pe langa ele ....

 

acum a mai aparut o problema ca n-am reusit sa-mi dau seama ce baterie (sau baterii ) foloseste....

 

cele doua din dreapta au baterii de 12v la 7 respectiv 9A ( 650VA, 850VA)...scrie destul de clar pe eticheta;

la cel din discutie aceasta ar fi eticheta:

Posted Image

 

45w???? ..... sa nu spuneti ca ar avea doar 45/12=3,75A adica mult mai slaba decat oricare din celelalte doua si totusi da un randament mai mare fiind si mai veche ca generatie decat ele......

Inca n-am renuntat la ideea de a-mi cumpara un ups desi........... intre timp stresat de atatea cautari prin magazine de UPS-uri mi-am cumparat un stabilizator de tensiune vazand ca acesta costa doar 160 ron si era destul de micut si merge pus pe perete.

Este vorba de acesta:

Posted Image

 

Posted Image

 

... eram incantat ca scrie AVR pe ea si cum arata fizic ....

Ceea ce m-a facut sa fiu cam dezamagit dupa ce l-am achizitionat:

Posted Image

 

adica ar cam vrea sa spuna ca nu prea ar fi bun pt. centrala? ventilatorul din centrala o fi pe AC?.... pompa de recirculare tot pe AC e?...sau am noroc ca ar putea fi in DC ?

 

Si mai pun o intrebare de incepator....daca vreau sa vizualizez o tensiune, sa zicem cea a retelei, pe un osciloscop este suficient sa fac un divizor rezistiv asfel incat pe sonda sa nu fie o cadere de tensiune mai mare decat suporta acesta? sau altfel spus ar putea exista osciloscoape care sa nu aibe intrarea separata galvanic fata de tensiunea de alimentare adica retea?.....presupun ca nu , dar intreb ca sa fiu sigur..... sa nu ma trezesc ca plezneste ceva prin osciloscop.....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări