bluerocket Postat Noiembrie 23, 2013 Partajează Postat Noiembrie 23, 2013 Buna ziua. Am auzit ca circuitele integrate (la fel ca mosfeturile) sunt sensibile la electricitate statica. Am intrebat niste tipi de la un service despre ce as putea folosi ca sa lucrez in siguranta iar ei au zis ca asta nu e decat o formalitate si ca ei n-au avut niciodata niciun accident din cauza electricitatii statice. Mi-am confectionat o "bratara", un fir gros de cupru pe care-l infasor in jurul incheieturii mainii si care este conectat printr-un cablu la impamantarea de la priza. De asemenea, ciocanul de lipit dispune de un crocodil care banuiesc ca este pentru eliminarea electricitatii statice (si pe acesta il conectez la impamantarea prizei). Mi-ar placea foarte mult sa-mi spuneti parerile si practicile dumneavoastra in ce priveste electricitatea statica si electronica. Multumesc Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 23, 2013 Partajează Postat Noiembrie 23, 2013 E adevarat ca se foloseste aceasta bratara dar componentele active din ziua de azi susceptibile de a se distruge prin descarcarea campurilor electrostatice au aceasta protectie prin constructie.Ai grija ca acea bratara poate fi o capcana mortala in cazul atingerii cu o alta parte a corpului a unei faze active a retelei! Link spre comentariu
dan cod Postat Noiembrie 23, 2013 Partajează Postat Noiembrie 23, 2013 Nu as avea curajul sa fac asa ceva.Daca vrei sunt kituri ESD covor,bratara etc nu te juca cu viata. Link spre comentariu
bluerocket Postat Noiembrie 23, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2013 Domnul Dan, mi-ati recomandat bratara ESD. Din cate am citit si acestea se conecteaza tot la un ground ales de utilizator deci de ce n-ar fi buna "bratara" confectionata de mine? Banuiesc ca e periculos fiindca apare cuvantul priza deci daca folosesc ca si impamantare caloriferul e mai bine? Multumesc Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 23, 2013 Partajează Postat Noiembrie 23, 2013 Brăţara aia ESD e conectată printr-o rezistenţă de ordimul megaohmi. Aruncă dracu' idioţenia aia de sîrmă, vrei să devii troleu? Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 23, 2013 Partajează Postat Noiembrie 23, 2013 Trebuie sa conectezi bratara la masa printr-o rezistenta de cateva sute de kiloohmi pana la cativa Megohmi, nu direct.Daca din greseala vei atinge faza retelei cu mana dreapta in timp ce esti conectat direct la pamant cu mana stanga, foarte probabil ca vei suferi un stop cardiac prin fibrilatia inimii . Electricitatea statica se descarca usor prin rezistente de valoare mare, care la tensiunea retelei vor limita curentii periculosi pentru om ( mai mari de 20mA) Link spre comentariu
__farad__ Postat Noiembrie 23, 2013 Partajează Postat Noiembrie 23, 2013 Doreleeee. Nu te mai lega singur la scaunul electric.Mai conteaza si modul in care depozitezi respectivele integrate.Degeaba iti iei precautii daca integratul a fost distrus in sertar.O alta precautie este limitarea producerii de electricitate electrostatica.Spre exemplu hainele din fibre poliesterice pot produce o cantitate considerabilade electricitate statica. Daca ai un scaun tapitat cu un astfel de material si mai si porti pantaloni dintr-un material asemanator atunci esto o veritabila masinaVan der Graaff. Link spre comentariu
bluerocket Postat Noiembrie 23, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2013 Multumesc de explicatii. Banuiesc deci ca daca voi pune o rezistenta de 1Mohmi va fi totul in regula. Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 24, 2013 Partajează Postat Noiembrie 24, 2013 NU va fi în regulă. Te joci cu viaţa ta, ia-ţi o brăţară certificată. Link spre comentariu
iuli09 Postat Noiembrie 24, 2013 Partajează Postat Noiembrie 24, 2013 asta imi aminteste de un banc pe care pana in ziua de azi l-am considerat unul prost pentru ca nu-l intelegeam :-De ce a murit melcul ?-S-a uitat in priza ...Serios vorbind , cate componente electronice ti s-au defectat datorita electricitatiii statice ca sa consideri ca merita sa te transformi intr-un paratraznet umblator pentru a le proteja ? Link spre comentariu
dan cod Postat Noiembrie 24, 2013 Partajează Postat Noiembrie 24, 2013 Cam asa arata un set esd daca chiar ai nevoie si vrei sa lucrezi lucruri pretentioase. http://www.conrad-electronic.co.uk/ce/e ... ct/186004/ Link spre comentariu
bluerocket Postat Noiembrie 25, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2013 Multumesc pentru raspunsuri Link spre comentariu
belasajgo Postat Noiembrie 25, 2013 Partajează Postat Noiembrie 25, 2013 Eu de 10 ani de cand sunt activ in electronica si depanare hardware (in IT), pana acuma niciodata nu am folosit o bratara ESD si nu am patit sa se strice ceva din cauza asta. Insa sunt totusi destul de precaut, tot timpul inainte sa ma apuc de lucru, ating sau un calorifer sau carcasa unui calculator (care stiu ca are pamantare si stiu ca instalatia electrica pana la acea priza e ok). Si in caz ca ma ridic de la masa / de pe scaun, cand ma pun inapoi ating iar ceva ce este legat la pamant. Stiu ca nu e bine ce fac si ca ar fi indicat sa folosesc si eu o bratara ESD cand umblu cu piese sensibile, insa vroiam sa zic ca se poate si fara... E tot mai bine decat sa te legi cu un fir gros de cupru de priza. Ce faci daca fix atunci cand esti legat la priza, apare o supratensiune atmosferica datorita unui fulger in apropiere? Link spre comentariu
one Postat Noiembrie 26, 2013 Partajează Postat Noiembrie 26, 2013 In peste 20 ani de electronica, in mare parte cu circuite CMOS, nu imi amintesc nici macar o singura situatie in care sa fi distrus un circuit din cauza electricitatii statice.Totusi, ma incarcam cu electricitate statica mai demult, cand am lucrat la o firma de computere si eram inconjurat de aceste aparate care erau in functiune.Probabil in situatii domestice nu este important... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum