Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator Electronica 3220

Vizitator horia_b

Postări Recomandate

Inca nu m-am uitat f atent pe schema, ca sunt "pe fuga" insa din cate vad acolo, ca sa nu mai folosesti corectorul aplici semnalul direct la intrarea amplificatorului, adica pe plusul condensatorului C127 (pentru canalul stanga) respectiv C107 (canal dreapta). Eu as renunta si la balans daca as fi in locul tau, pentru ca mi se pare unul din cele mai proaste montaje de balans (cu care majoritatea aparatelor vechi au fost insa echipate), plus ca ai balans direct din calculator.Ca sa ai totusi corector iti recomand sa faci niste filtre active ale caror iesiri le montezi in paralel pe noua intrare a amplificatorului; intrarile le montezi tot in paralel si aplici semnal pe ele. Cand am spus intrarile m-am referit la intrarile celor 2 filtre active ale aceluiasi canal, corespunzatoare.Daca vrei un corector gata facut (kit cumparat) cu benzi, stereo, alimentat la 6-12V (parca, eu l-am pus si la mai mult, ca are stabilizare pe el) si cu butoanele corespunzatoare am eu unul de vanzare. (20lei). Il luasem acum 4-5 ani ca sa-l montez la statie, insa nici in ziua de azi nu am ajuns sa il pun; si mai mult ca sigur nu voi ajunge sa il pun. Montajul este testat si functioneaza. Am si schema de la el pe undeva.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blind

7

• niq_ro

5

• Enigma86d

2

• Dr4g0n

2

Top autori în acest subiect

Vizitator horia_b

Chiar asa de prost poate sa fie kitul ala hibrid? Nu ar putea scoate puterea de 2X20/8 ohm rms asa cum scotea in vremurile lui bune amplificatorul electroinca 3220? Am cautat si cu google,da r nu am gasit nimic ce ar putea fi folosit pt a inlocui kitul original

Link spre comentariu

De ce vrei neaparat sa inlocuiesti modulele? Niste bd-uri se gasesc pe troate drumurile si sunt deosebit de ieftine, la fel si 3055-urile. Ti-a pus si cineva schema pe net (pe care si eu am cautat-o in disperare, sa o adaug la colectie :smt003 )

Link spre comentariu
Vizitator horia_b

As vrea sa schimb modulele pt ca daca scimb finali si prefinali nu as vrea sa am surpirza sa mai gasesc o defectiune de la care sa nu mearga si sa mai asteapt pana gasesc defectiunea. Pe cand daca as introduce un kit nou nu cred ca as mai avea probleme cu el ceva timp. Alta problema ar fi imperecherea tranzistorilor 2n 3055. Dupa cate am vazut la kitul ala hibird lucrarea ar fi destul de usoara, daca se potrivesc mufele actuale

Link spre comentariu

Da, astia sunt. (nu ai reusit sa iei schema atasata mai sus?)Daca nu iti iei din targ tz si te duci in magazin sa te "alimentezi", sa nu iti iei tranzistori facuti de philips...sunt de tot rahatul. Mi-am inlocuit si eu la statia mea prefinalii (niste bd-uri 135/138 recuperati din aparate vechi) cu niste bd-uri 139/140 facuti de philips (cica; ma seca faptul ca am piese recuperate si nu noi). Dupa cateva minute de functionare am pus mana pe ei si frigeau ca naiba, desi ascultasem la volum mic, plus ca partea metalica de pe spatele tranzistorilor se facuse albastra (not kidding). Cand am vazut chestia asta, mi-am pus inapoi "vechiturile" pe care le folosesc si in clipa de fata (am statia respectiva de vre-o 7 ani) si nu am reusit sa ii incalzesc nici la volum maxim.Nu-ti bate capul cu imperecherea 2n3055-urilor, suporta orice (nu e degeaba supranumit tranzistorul universal)

Link spre comentariu
Vizitator horia_b

Multumesc Blind, maine am sa incerc sa ajung pana in targ si sa vad ce gasesc, daca nu trebuie sa-mi cunpar si din magazin. Oricum nu am mai folosit amplificatorul acesta de mult, ii in starea asta de aproape un an asa ca poate o sa astept pana gesesc cativa din recupereari

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

citez:

ATENTIE ! Respectati cu strictete modul de conectare a terminalelor circuitului:

1-iesire audio,difuzor,canal stanga

2-tensiune de alimentare (+)

3-intrare semnal,canal stanga

4-tensiune de alimentare,punct comun de masa (se leaga masa alimentarii,a difuzoarelor si semnal)

5-intrare semnal,canal dreapta

6-tensiune de alimentare diferentiala (-)

7-iesire audio,difuzor,canal dreapta

....

ATENTIE ! Amplificatorul va fi montat (folosind pasta siliconica) pe un radiator din aluminiu cu suprafata MINIMA de 250 cmp.

Este ideal pentru reconditionarea statiilor tip Electronica/Electromures/etc cu minim de efort,pur si simplu se scoate partea finala si prefinala cu tranzistori si se monteaza pe radiator prezentul circuit.Practic se foloseste cutia,potentiometrele,mufele si alimentarea (care este tot simetrica +/-25/35Vcc)

Pana nu te la muresti cum trebuie sa faci modificarile NU MONTA integratul pentru ca o sa-l bulesti...

s-o luam cu inceputul..transformatorul TRANSFORMA.. asa mai pe intelesul tau reduce tensiunea ALTERNATIVA la o valoare mai mica, in cazul nostru (vezi un pic de teorie la http://www.niqro.as.ro/anexa.htm ), aceasta tensiune alternativa este redresata cu ajutorului unei PUNTI REDRESOARE, filtrata cu niste condensatori... astfel incat o sa ai (cazul statiei tale) o ramura pozitiva (+), masa, ramura negativa (-)... acestea: transformator, punte redresoare si condensatorii de filtraji ii pastrezi din biata "statie"...

si incepi sa legi (ina9nt epui integratul pe un radiator):

- pinul 2 al integratului la ramura pozitiva (+)

- pinul 4 la masa

- pinul 6 al integratului la ramura negativa (-)

(momentan iti ramane si partea de amplificare originala alimentata, da' consuma putin in repaus)

apoi deconectezi firele "active" (lasand firele de masa de la mufele de boxe si legi:

- pinul 1 al integratului la mufa boxei din stanga;

- pinul 7 al integratului la mufa boxei din dreapta;

intrerupi cablajul la pinii din mijloc ai potentiometrului de volum si legi:

- pinul 3 al integratului la pinul din mijloc al potentiometrului (care regla volumul pe stanga)

- pinul 5 al integratului la pinul din mijloc al potentiometrului (care regla volumul pe dreapta)

daca nu stii si nu poti intelege traseul, legi pinul 3 la un mijloc si pinul 5 la celalt..daca nu e corect le inversezi...

apoi apesi bagi mufele, alimentezi si asculti...

Link spre comentariu
Vizitator horia_b

In interiorul carcasei este f putin loc si cred ca ar trebui sa renunt la kitu vechi de amplificare. problema este cum sa leg condensatorii de filtrate la transformator?, pt ca acum transformatorul face legautra cu condensatorii numai pe kitu de amplificare. Renunt si la partea cu potentiometru. In loc de pasta de silioc pot folosi si pasta termoconductoare folosita pentru procesore?ce am inteles eu:1. iesiere difuzor canal stanga(+)2.alimnetare (+)3.semnal canal stanga(semnal de la computer)4. MASA= masa transformator+masa iesire difuzoare+masa de la semnalul audio5.semnal canal dreapta(computer)6. alimetrae(-)7.iesire difuzor canal dreapta(+)este bine?

Link spre comentariu

uff... pastrezi din "statie" urmatoarele: carcasa, transformator, puntea redresoare, cei 2 condensatori de filtraj, potentiometrul de volum si tai firele si scoti cablajul cu piesele.. conectarea o ai in schema anexata...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări