Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schimbare potentiometru in schema.

GFXMihnea

Postări Recomandate

• Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• GFXMihnea

6

• validae

3

• gica70

2

• marius75

2

Top autori în acest subiect

Nu trebuie sa umbli la valorile rezistentelor, trebuie sa schimbi doar capacitatea condensatorului in functie de frecventa dorita.Daca schimbi potentiometrul cu unul de 250ko va trebui practic sa micsorezi valoarea condensatorului de 0,1uF cam la 47nF .

Link spre comentariu

Te referi la cel care face conexiunea dintre prin-ul 5 cu masa ? Pe acela sa il schimb in 47nf?Si inca o intrebare, cand scrie ".01" se refera la 0.01uF? Gasesc dificultati sa inteleg schema asta, notatiile sunt total diferite...

Link spre comentariu

10nF inseamna 0.01 uF. Uneori nu se mai pune zeroul dinainte de virgula si se scrie .01. Personal prefer notarea in clar 10 nF, nu da nastere la confuzii, mai ales ca virgula se mai poate pierde la tipar ca-i mica

Link spre comentariu

10nF inseamna 0.01 uF. Uneori nu se mai pune zeroul dinainte de virgula si se scrie .01. Personal prefer notarea in clar 10 nF, nu da nastere la confuzii, mai ales ca virgula se mai poate pierde la tipar ca-i mica

Respecte maestre, cu ajutorul tau si al celor de pe forum, am reusit sa implementez cu succes acel potentiometru si sa inteleg notarea :)

Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Salut. M-am gandit sa nu mai deschid alt topic pentru inlocuirea unui potentiometru de 250K cu unul de 100K intr-un amplif mai vechi...Se poate face asta doar daca maresc valoarea C401/402? Valoarea pot sa o modific prin tatonare incepand cu 0,47nF...Multumesc!

Posted Image

Link spre comentariu

R408 a/b este un potentiometru logaritmic dublu cu prize de regaj fiziologic. Potentiometrul cel nou trebuie sa fie la fel si cu prizele in aceeasi pozitie pe potcoava. In acest caz, rezistoarele R13 si R14 devin 10k, condensatoarele C403 si C404 devin 68 nF, iar C401 si C402 devin 470 nF. Daca potentiometrul nu are prize, discutia nu are obiect.Pardon, condensatoarele C401 si C402 devin 470 pF.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns!

Ieri am facut  o proba, insa am pus potentiometrul de 100k fara sa modific si valorile condensatorilor/rezistentelor (inca nu stiam ce valori sa pun). Sunetul imi parea un pic cam agresiv pe joase, asa ca am curatat potentiometrul original si l-am montat la loc. Potentiometrul de 100k montat ieri, de proba, este liniar, nu logaritmic si fara iesire pentru loudness (oricum nu folosesc functia asta). O sa modific condensatorii si rezistentele mentionate si sa caut un potentiometru logaritmic ca nu am decat liniare...

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări