em2006 Postat Noiembrie 24, 2013 Partajează Postat Noiembrie 24, 2013 pe rezistenta ai un colier metalic cu un surub de prindere ,acest colier poate glisa pe corpul rezistentei pt a obtine valoarea dorita ,scopul e de a limita un curent in circuit...Corect.La curent trebuie sa ne referim cand vorbim de astfel de rezistenta.E o rezistenta ajustabila.e o rezistenta variabila bobinata de wataj ,decat cursorul e fixat pe o anumiata rezistenta ...in functie de nevoie ...O alta precizare corecta, care o completeaza pe prima.Asocierea cu un potentiometru, fata de care dpv functional diferenta e esentiala, nu face decat sa creeze confuzii in chestiuni elementare. Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 24, 2013 Partajează Postat Noiembrie 24, 2013 ...In poza data la primul post, se poate vedea clar ca dispozitivul e in fond un dipol, o banala rezistenta variabila...are 3 borne, deci e potentiometru.Nu orice rezistenta cu 3 borne e potentiometru.Rolul ei functional in schema postata, daca ii intelegem functionarea, nu este de potentiometru. Curentul si tensiunea nu sunt acelasi lucru.La fel cum reostatul si potentiometrul nu sunt acelasi lucru. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 24, 2013 Partajează Postat Noiembrie 24, 2013 Eu nu am deschis fisierul de mai sus. Daca este legata ca acolo, atunci nu este un montaj reostatic. Insa rezistentele de acest tip au indeobste aplicatii reostatice. Am vre-o cateva printre piesele mele, dar mai ales am intalnit in scheme industriale asemenea rezistente legate reostatic. Nu am acum exemple. Voi cerceta (cauta) insa prin schemele pe care le detin cand voi avea putin timp. Comparatia cu un potentiometru, a avut doar un caracter sugestiv. Poate nu este cel mai bun exemplu. Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 24, 2013 Partajează Postat Noiembrie 24, 2013 Eu nu am deschis fisierul de mai sus. Daca este legata ca acolo. atunci nu este un montaj reostatic. Insa rezistentele de acest tip au indeobste aplicatii reostatice.Nici eu nu am deschis fisierul de la primul, nici nu era cazul, caci chiar asa mica cum se vede in poza, (thumbnail) sare in ochi conexiunea comuna a celor 2 borne (cursor+un capat), ceea ce tradeaza genul de montaj pe care il numiti "reostatic" , ca atare vorbim de banalul reostat.Am vre-o cateva printre piesele mele, dar mai ales am intalnit in scheme industriale asemenea rezistente legate reostatic. Nu am acum exemple. Voi cerceta insa prin schemele pe care le detin cand voi avea putin timp.Chestiunea e prea banala pentru a constitui obiectul unei cercetari stiintifice; deja frizeaza ridicolul.In fond este vorba de capacitatea de a face diferenta intre un rezistor ajustabil cu rol de limitare a unui curent intr-un circuit si un potentiometru, cu care se dozeaza o tensiune. Elementar.Daca nu ati intalnit inca configuratia de potentiometru, realizata cu acest gen de dispozitiv, de la care se folosesc toate cele 3 borne, separat, fara a exista conexiune comuna intre doua din ele, va asigur ca exista, si e folosita masiv in electronica industriala. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 24, 2013 Partajează Postat Noiembrie 24, 2013 Atunci voi cauta doar si nu voi "cerceta". Am si o piesa configurata ca "potentiometru", daca vrem sa nu ne indepartam de loc de forma clasica. Acum, cand am luat mai bine seama la poza din prima postare, vad ca intr-adevar nu este un montaj reostatic. Ca moderator am citit insa prima postare, cu mult timp inainte de a raspunde in topic. Altminteri nu am intentionat sa contrazic pe cineva. Nu cred asadar ca ati gasit nici cea mai buna tema si nici cel mai bun loc sa deschideti o polemica. Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 24, 2013 Partajează Postat Noiembrie 24, 2013 Nu e vorba de nici o polemica.Ci de o corectare fireasca a unei greseli elementare observate absolut intamplator.Pe care orice om corect si de buna credinta o apreciaza pozitiv, daca-l intereseaza cat de cat nivelul forumului.Iar o greseala elementara trebuie amendata si corectata fara menajamente, pana nu apuca sa faca pui.Cum se intampla adesea pe acest forum. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 24, 2013 Partajează Postat Noiembrie 24, 2013 Bun! Va multumesc pentru corectie. Apreciez. Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 25, 2013 Partajează Postat Noiembrie 25, 2013 In general un reostat este un rezistor de putere (cu valoare mica) bobinat pe un suport ceramic si care are un cursor ce se poate bloca mecanic (eu asa vad in poza). Cum arata un potentiometru stie toata lumea.Doresc sa va spun ca exista si reostate de putere mare cu lichide!(cu cuva).Acuma ca acea componenta se leaga potentiometric sau nu e alta chestie.Se despica firul in prea multe; deja se exagereaza! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 25, 2013 Partajează Postat Noiembrie 25, 2013 ...deja se exagereaza!De acord. Tocmai de aceea, hai sa continuam discutia asupra subiectului....Ma poate ajuta cineva cu circuitul de alimentare al unei mese electromagnetice de pe o masina de rectificat?...Va rog mult daca ma puteti ajuta cu o schema si explicatii...Ar fi bine de precizat codul masinii de rectificat plan. Link spre comentariu
coco243 Postat Noiembrie 25, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2013 napomar rpo 320.Pe mine ma interesa in special circuitul de alimentare al mesei electromagnetice, diodele alea inseriate cu rezistenta aceea de wataj, puntea redresoare, daca are cineva si schema integrala nu ar fi rau.Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 25, 2013 Partajează Postat Noiembrie 25, 2013 Nu exista nici-o indicatie clara, dar cred ca schema actionarii platourilor pentru RPO320 este cea din prima pagina a pdf-ului. Totusi in aceasta schema nu apare nici un rezistor variabil, care apare insa in schema masinii RPO200. Pentru aceasta, schema este cea din pagina 2. Full page photo.pdf Link spre comentariu
coco243 Postat Noiembrie 26, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2013 Nu pot sa descifrez schema, cerculetul 1 din atasament este contactul normal inchis pentru 4d2, cerculetul 2 ce este?4d2 fiind magnetizarea, cand platoul este magnetizat bobina 4d2 este alimentata, contactul 4d2 din cerculetul 1 ese deschis, dar este inchis contactul din cerculetul 2 si nu mai vad rostul lui 4d2.Nu inteleg schema, ma puteti ajuta? Link spre comentariu
mihaighe Postat Noiembrie 26, 2013 Partajează Postat Noiembrie 26, 2013 Nu inteleg schema, ma puteti ajuta?[attachment=0]RPO200 - Schema actionarii platoului magnetic.JPG[/attachment]Ce e de inteles ? la alimentatea platoului trebuie grup de protectie la varfurile de tensiune REZISTENTA /DIODA la demagnetizare se inverseaza polaritatea la platou si atunci trebuie dioda pusa invers ca sa nu conduca si sa puna sursa de alimentare a platoului in scurt,de asta se foloseste o singura rezistenta si 2 diode ,contactele de pe diode sant unul NO si unul NC . Link spre comentariu
coco243 Postat Noiembrie 27, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2013 Domnule ola_nicolas ati postat un mesaj in care spuneti ca cel de-al doilea contact ar fi un buton de pe pupitru, dupa aceea l-ati sters, cred ca imi sunteti dator cu un raspuns Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 27, 2013 Partajează Postat Noiembrie 27, 2013 Mesajul, s-a datorat unei confuzii. Inscriptia 1b1 se afla foarte aproape de cel de-al doilea contact incercuit, iar la modul de simbolizare, el nu putea proveni de la un contactor. Apoi revenind asupra schemei, am observat ca de fapt ambele contacte sunt de la contactorul 4d1. Adnotarile cu 4b1, despre care am crezut initial ca sunt provenite de la un buton de pe pupitrul de comanda, cred ca de fapt reprezinta pinii de la conectorul releului de actionare al platoului I. Deoarece acest releu nu are codul alaturat simbolului, am preferat sa nu mai comentez si in plus am sters postarea, deoarece putea induce in eroare - exact asa dupa cum s-a si intamplat. Deci foarte probabil codificatia releului de actionare al platoului I, este 1s1, judecand dupa codul releului 1s2 al celui de-al doilea platou. Nu lua insa de buna aceasta presupunere, deoarece in schema nu apare nici un contact al acestor doua relee. Am presupus, doar pe baza asemanarilor cu cealalta schema. Altminteri, nu stiu daca eu nu vad bine, sau colegul @mihaighe? Dupa cum percep eu contactele de pe diode, ambele sunt de acelasi tip. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum