micu_Ovi Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 Salut am reusit sa bubui o lampa cu led , pe cutia ei scrie 110v ¬ 230v - 380v . Initial a fost legata la 380 pe o faza si masa intr-un contactor la o masian de cusut industriala , a mers pana a umblat cineva la ea si sărit siguranța ( are respectiva ramura din reteaua electrica ceva probleme ) , am luat-o jos , am pus siguranța înapoi si masina merge fără probleme . Azi am legat un ștecher si am băgato in priza , moment in care au bubuit rezistentele si diodele ( condensatorul nu l-am verificat ) S-a topit si un traseu de pe circuit , asta nu este o problema asa mare ca am descurc sa o remediez. Iar aceasta este schema Rezistentele sunt foarte afumate asa ca nu-m dau seama exact ce valori au , daca ma puteti ajuta rămân dator . O sa o conectez cu ștecher direct in priza de 220 . Accept si alte sfaturi , la nevoie pot reface tot circuitul . Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 Rezistenta in paralel cu condensatorul este de 1Mohm sau valori apropiate.Ea serveste la descarcarea condensatorului dupa intreruperea alimentarii, ca sa nu te curentezi atingand accidental stecherul.Cealalta rezistenta, in serie cu ledurile poate avea valori incepand cu 100 Ohmi pana la 1-2Kohmi.Sa verifici diodele redresoare si condensatorul, sa nu fie in scurtcircuit.Verifica si ledurile, fiecare in parte, daca unul s-a ars nu se mai aprinde niciunul.La astfel de lampi eu pun de obicei o dioda Zenner in paralel cu tot sirul de leduri, cu valoarea mai mare cu cativa volti decat tensiunile de deschidere insumate.In cazul tau poti pune o dioda cu tensiunea mai mare de 51V, se poate obtine si inseriind valori mai mici. Dioda Zenner protejeaza sirul de leduri impotriva supratensiunilor accidentale care pot aparea la punerea in functiune. Link spre comentariu
marius_3004 Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 Uite aici ai tot ce ai nevoie ca sa refaci circuitul.http://danyk.cz/ledzar_en.htmlIn partea de jos ai calculator,bagi caracteristicile ledurilo,nr lor,si-ti calculeaza ce ai nevoie.Cred ca sunt leduri de 3,4 v max si 20 ma ce ai tu acolo. Link spre comentariu
micu_Ovi Postat Noiembrie 27, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2013 Sunt leduri de 12V le-am testat si merg De cati W trebe sa fie rezistentele si de cati V condensatorul ?Rezistenta mare avea 1kohm si cea in paralela cu condensatorul 1 Mohm Link spre comentariu
marius_3004 Postat Noiembrie 27, 2013 Partajează Postat Noiembrie 27, 2013 12 v fiecare?Curentul ? Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 27, 2013 Partajează Postat Noiembrie 27, 2013 Ma indoiesc de ledurile alea sa fie la 12V, alea erau leduri auto cu rezistenta incorporata.Condensatorul trebuie sa fie la 400V c.a. si rezistentele la 1/2W pana la 1W. Link spre comentariu
marius_3004 Postat Noiembrie 27, 2013 Partajează Postat Noiembrie 27, 2013 Am vazut si leduri la 12 v fara o rezistenta vizibila,naiba stie unde au ascuns-o .E posibil sa fie din alea.Eu as pune in grupuri de maxim 4 ca sa fie tensiunea pe electrolitic acceptabila, il gasesti mai usor.Ramane de masurat curentul unui led. Link spre comentariu
Electronicserver Postat Noiembrie 27, 2013 Partajează Postat Noiembrie 27, 2013 @validae : Condensatorul trebuie sa fie la 400V c.a. Cum ai ajuns la tensiunea asta ? Cum ai calculat ? Link spre comentariu
micu_Ovi Postat Noiembrie 27, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2013 Am scos ledurile afara si le-am alimentat la 12v si nu au crapat .... de aici am tras concluzia ca-s de 12 v Am condesator de rezerva de 0,40 uF 250v de cat ar trebui sa pun rezistenta in paralel ca sa-l pot folosi ? Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 27, 2013 Partajează Postat Noiembrie 27, 2013 Poti pune de 1Mo sau valori apropiate, rolul ei e sa descarce condensatorul la scoaterea de sub tensiune, nu e critica.Condensatorul se fie de minim 275V c.a. sa nu pui de curent continuu, ca nu va rezista la eventuale supratensiuni.Vezi ca sunt bune si cele de antiparazitare de prin bormasini, polizoare unghiulare, etc. El este piesa cea mai importanta in schema asta, pune unul cu tensiune cat mai mare de lucru.Pentru colegul care m-a intrebat de unde am scos tensiunea de 400V, cred ca stie ca tensiunea de varf a retelei e de 310V.De aia trebuie sa fie tensiunea de lucru a condensatorului mai mare. Link spre comentariu
micu_Ovi Postat Noiembrie 27, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2013 am unul de 0,45 uF 275v provine de la un congelator sau un tv nu mai stiu exact , dar e mult mai mare ca volum fata de cel ars Link spre comentariu
Electronicserver Postat Noiembrie 27, 2013 Partajează Postat Noiembrie 27, 2013 Da,dar dupa redresare si filtrare .Daca stau sa ma gandesc e mai mult,standardul este 230V . Link spre comentariu
Spitfire Postat Noiembrie 27, 2013 Partajează Postat Noiembrie 27, 2013 Nu, nu dupa redresare si filtrare...ci tensiunea retelei este efectiv 230V, adica variaza in timp(de la momentul 0 la 5 ms) intre 0V si 325V. Pentru a afla aceasta valoare de varf a unei tensiuni alternative, care atinge varful dupa 5 milisecunde la frecventa de 50Hz(sinusoida completa avand 20ms), se imparte tensiunea efectiva(in cazul nostru 230V) la 0,707(acesta fiind sinusul de 45 grade), si asa ne da 325V. Pentru siguranta in functionare, nu numai ca acel condensator trebuie sa fie la minim 400Vcc sau 275Vca, dar mai trebuie sa fie de tip "X2", polipropilena autocicatrizanta. Link spre comentariu
micu_Ovi Postat Noiembrie 28, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 28, 2013 Am legat un condensator de 0,45 uF 275V , fara sarcina ies 180 v , cand leg ledurile lumineaza foarte slab si am 40v .... Ce am gresit ? Link spre comentariu
Spitfire Postat Noiembrie 28, 2013 Partajează Postat Noiembrie 28, 2013 Probabil nu ati gresit nimic, cam asa trebuie sa stea lucrurile, sa aveti 40V la capetele ghirlandei de LED-uri cand sunt conectate. Lumineaza slab fiindca sunt defecte deja... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum