Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare lampa led


micu_Ovi

Postări Recomandate

Salut am reusit sa bubui o lampa cu led , pe cutia ei scrie 110v ¬ 230v - 380v .

Initial a fost legata la 380 pe o faza si masa intr-un contactor la o masian de cusut industriala , a mers pana a umblat cineva la ea si sărit siguranța ( are respectiva ramura din reteaua electrica ceva probleme ) , am luat-o jos , am pus siguranța înapoi si masina merge fără probleme .

Azi am legat un ștecher si am băgato in priza , moment in care au bubuit rezistentele si diodele ( condensatorul nu l-am verificat ) S-a topit si un traseu de pe circuit , asta nu este o problema asa mare ca am descurc sa o remediez.

 

Posted Image

Posted Image

 

Iar aceasta este schema

 

Posted Image

 

Rezistentele sunt foarte afumate asa ca nu-m dau seama exact ce valori au , daca ma puteti ajuta rămân dator . O sa o conectez cu ștecher direct in priza de 220 . Accept si alte sfaturi , la nevoie pot reface tot circuitul .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • micu_Ovi

    6

  • validae

    5

  • marius_3004

    3

  • Electronicserver

    2

Top autori în acest subiect

Rezistenta in paralel cu condensatorul este de 1Mohm sau valori apropiate.Ea serveste la descarcarea condensatorului dupa intreruperea alimentarii, ca sa nu te curentezi atingand accidental stecherul.Cealalta rezistenta, in serie cu ledurile poate avea valori incepand cu 100 Ohmi pana la 1-2Kohmi.Sa verifici diodele redresoare si condensatorul, sa nu fie in scurtcircuit.Verifica si ledurile, fiecare in parte, daca unul s-a ars nu se mai aprinde niciunul.La astfel de lampi eu pun de obicei o dioda Zenner in paralel cu tot sirul de leduri, cu valoarea mai mare cu cativa volti decat tensiunile de deschidere insumate.In cazul tau poti pune o dioda cu tensiunea mai mare de 51V, se poate obtine si inseriind valori mai mici. Dioda Zenner protejeaza sirul de leduri impotriva supratensiunilor accidentale care pot aparea la punerea in functiune.

Link spre comentariu

Am vazut si leduri la 12 v fara o rezistenta vizibila,naiba stie unde au ascuns-o :rade: .E posibil sa fie din alea.Eu as pune in grupuri de maxim 4 ca sa fie tensiunea pe electrolitic acceptabila, il gasesti mai usor.Ramane de masurat curentul unui led.

Link spre comentariu

Am scos ledurile afara si le-am alimentat la 12v si nu au crapat .... de aici am tras concluzia ca-s de 12 v Am condesator de rezerva de 0,40 uF 250v de cat ar trebui sa pun rezistenta in paralel ca sa-l pot folosi ?

Link spre comentariu

Poti pune de 1Mo sau valori apropiate, rolul ei e sa descarce condensatorul la scoaterea de sub tensiune, nu e critica.Condensatorul se fie de minim 275V c.a. sa nu pui de curent continuu, ca nu va rezista la eventuale supratensiuni.Vezi ca sunt bune si cele de antiparazitare de prin bormasini, polizoare unghiulare, etc. El este piesa cea mai importanta in schema asta, pune unul cu tensiune cat mai mare de lucru.Pentru colegul care m-a intrebat de unde am scos tensiunea de 400V, cred ca stie ca tensiunea de varf a retelei e de 310V.De aia trebuie sa fie tensiunea de lucru a condensatorului mai mare.

Link spre comentariu

Nu, nu dupa redresare si filtrare...ci tensiunea retelei este efectiv 230V, adica variaza in timp(de la momentul 0 la 5 ms) intre 0V si 325V. Pentru a afla aceasta valoare de varf a unei tensiuni alternative, care atinge varful dupa 5 milisecunde la frecventa de 50Hz(sinusoida completa avand 20ms), se imparte tensiunea efectiva(in cazul nostru 230V) la 0,707(acesta fiind sinusul de 45 grade), si asa ne da 325V.

Pentru siguranta in functionare, nu numai ca acel condensator trebuie sa fie la minim 400Vcc sau 275Vca, dar mai trebuie sa fie de tip "X2", polipropilena autocicatrizanta.

Link spre comentariu

Probabil nu ati gresit nimic, cam asa trebuie sa stea lucrurile, sa aveti 40V la capetele ghirlandei de LED-uri cand sunt conectate. Lumineaza slab fiindca sunt defecte deja...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări