em2006 Postat Aprilie 6, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 6, 2014 Ce se întâmplă ??? Unde sunt postările din ultimele ore ???Am apucat sa vad aprecierile tale pozitive la adresa mea, desi postul nu a avut viata prea lunga.Azi mi-am cam pierdut timpul pe elforum in detrimentul lucrarilor personale, vazand ca s-a animat acest subiect. Asa-mi trebuie!Ma bucur, totusi, ca unii au inteles rostul acestui topic. Link spre comentariu
vera Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Multumesc em2006 si celorlalti colegi pt. informatiile puse la dispozitie. Eu am pierdut ieri o groaza de timp sa fac rost de transformatorul in cauza- am facut rost de unul cu urmatorii parametrii: 1-rezistenta primar 986 ohmi (este ars); 2-dimensiuni carcasa 1,3 x 1,2 mm; 3-tole 1 mm, 1,1 mm cu bavuri-9 buc. mari si 9 mici. Mai are pt. umplutura, inca 3 tole mari si 3 mici cu grosimea de 0,5 mm. In total grosimea pachetului de tole este de 1,05 cm; 4-Sef=1x1,05=1,05 cmp, Alte masuratori nu pot face pe el deoarece, cuplat la retea, trage peste 0,1A si se incalzeste instantaneu. Am studiat oscilogramele atasate de colegi. Parerea mea: a-de la 0, pana la deformarea formei de unda, miezul se comporta normal; b-in zona in care se deformeaza forma de unda, se satureaza miezul; c-dupa aceasta zona, pana la max. miezul functioneaza saturat. PS-scuze pt. calitatea pozelor PPS-in prima poza, se poate observa cat de "bine" se inchide circuitul magnetic. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Pt poze de aproape, trebuie folosita functia 'macro' a aparatului (daca o are). Link spre comentariu
em2006 Postat Aprilie 7, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Repostez ceva din pozele din posturile pierdute ieri cu ocazia mutarii pe noul server, noroc ca am salvat link-urile la adresele de pe tinypic unde le-am uploadat. Era pacat sa se piarda si astea dupa atata timp pierdut pt procesare si upload pe tinypic, scopul lor fiind sa raspunda la niste intrebari puse pe topic, sterse si astea cu ocazia mentionata. Deci, despre forma tensiunii folosite la teste: Poza fara afisarea grilei osciloscopului, ca se vada mai bine. Faceti abstractie de valoarea Vrms afisata, am mai butonat variacul pana sa fac poza: Asta-i forma tensiunii aplicate la probe, atat cat se poate reda cu osciloscopul digital din dotare, asta am momentan (primit de la un vechi prieten si coleg de breasla), n-am nici un analogic in functiune. Nu-s deloc familiarizat cu el, am imbatranit printre analogice, dar n-am gasit timp sa repar vreunul din ograda, dintre cele care au imbatranit odata cu mine (si cu care ma simt mai bine), desi printre ele se numara si un Tektronix 422 primit destul de recent. Forma, eu zic ca e totusi rezonabila, amplitudinea care se vede in poza e aproape maxim cat ii pot aplica cu sondele pe care le am (10:1). De butonat, il butonez mai mult intuitiv, caci n-am avut timp sa-i citesc valiza de carti cu care l-am primit (ce-i drept, nici timp, nici chef). Ca valori rms, compar cu ce-mi zice multimetrul de langa el, nu-s diferente mari, dar nu stiu care minte mai mult. A! La ultimele teste, cu tensiune mica (110V) am omis sa masor curentii, ca in testele anterioare. Am facut-o pana la urma si, cum era de asteptat privind oscilogramele, curentii sunt mult mai mici. Cu bec in secundar, primarul trage 6.35mA, iar fara, curentul devine 5.98mA. Adica mai mic. Deci, se comporta mai omeneste. Asta-i tensiunea de alimenare: Curentul primar, cu sarcina-n secundar: Curentul primar cu secundarul in gol: PS Am gasit si o parte din oscilogramele de la testele cu 110V. Formele sunt mai apropiate de sinus, dar in gol tot prost e: Zgomotul pe semnal e din cauza firelor lungi, Rsense fiind doar 10R de la testele anterioare, de data asta amplitudinile sunt mult mai mici. Trebuia R mai mare, oricum e neglijabil comparativ cu rezistenta bobinajului primar, dar n-am mai avut chemare si timp de pierdut sa refac masuratorile si pozele pierdute, comportarea, zic eu, e destul de evidenta si s-au putut trage cat de cat niste concluzii. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 9, 2014 Partajează Postat Aprilie 9, 2014 Concluzia e că miezul e supraîncărcat/supraevaluat... ptr 220V, rămîn la părerea că ciocanul le repară. Link spre comentariu
vera Postat Aprilie 9, 2014 Partajează Postat Aprilie 9, 2014 Pe vremuri am facut multe alimentatoare cu aceste transformatoare. Ca sa nu se arda repede, faceam 2 artificii:1-intre plus si minus, pe puntea redresoare, cuplam direct un PL4V7 (alimentatoarele erau numai pt. RR care functionau la 4,5V);2-la toate transformantoarele faceam o manta din tabla Fe, recuperata de la cutiile de conserve. In felul acesta reduceam curentul primarului cu 2-3 mA si faceam o racire eficienta. Am avut surpriza, sa primesc acum 2-3 ani, aparatul de radio si alimentatorul facut prin 2000, care era inca functional. Avea carcasa din plastic topita, arata deplorabil. Link spre comentariu
em2006 Postat Aprilie 9, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2014 ...intre plus si minus, pe puntea redresoare, cuplam direct un PL4V7...Simplu si ingenios, imi place. Insusi traful limita curentul la o valoare sub Izmax zener, zenerul limitand tensiunea la valorea dorita, fara a mai fi necesara rezistenta serie de limitare, o singura componenta serveste scopului.Iar faptul ca dupa atatia ani dispozitivul isi mai face treaba, chiar cu carcasa topita, e de notat. Link spre comentariu
vera Postat Aprilie 11, 2014 Partajează Postat Aprilie 11, 2014 Dupa lupte seculare, care au durat o saptamana, am facut rost de un transformator de lampa semnalizare. Masuratorile sunt in tabel. F interesant este cum se comporta ac. trafo la 130-140V, cand practic nu vede sarcina. Graficul este deosebit. Pana la 130V curentul de mers in gol este mai mic decat cel in sarcina. Peste 140V rolurile se inverseaza.Mentionez ca alimentarea am facut-o printr-un variac (nu am sursa stabilizata de ca), deci masuratorile nu sunt f precise, dar pun in evidenta fenomenul. Link spre comentariu
vera Postat Aprilie 12, 2014 Partajează Postat Aprilie 12, 2014 Acum cateva luni, am avut nevoie de datele unui transformator. D-nul Caragea a fost f dragut si mi le-a trimis (ii multumesc si pe aceasta cale). La randul meu le atasez si eu aici- transformatoare utilizate in TV romanesti-poate mai are nevoie cineva de ele. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 12, 2014 Partajează Postat Aprilie 12, 2014 Subiectul merge pe calea cea buna, asa ca zic sa ramana oficial.Inca ma mai gandesc la sticky (sa fie adaugat direct, maind lista, sau sa elimin un altul).Dar inca am nevoie de sugestii in primita continutului ontopic si a trierii.Nu uitati, ca un traf (din pacate fara date, poze si f putine detalii), poate fi postat (in mod gresit) aici, un subiectul general sau chiar intr-un subiect nou.Si datele pot aparea ulterior (cu taraita), ceea ce va duce la mutarea acelei discutii dintr-o parte in alta... Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 13, 2014 Partajează Postat Aprilie 13, 2014 Ăsta e riscul lipsei de documentaţie, toate arhivele tehnice ale fabricilor ce produceau echipamente au ajuns probabil la reciclare, nici măcar nu se proceda ca în ţările vecine unde apăreau în revistele de specialitate date.Azi găsim diverse trafo, unele fiind doar variante ale aceluiaşi model şi se nasc confuzii (celebrul trafo 220/24V/400VA ptr iluminat subsoluri şi lifturi, cel de 220V/24V/68VA ptr echipamente... etc).Să facem un apel la cei care mai deţin date despre aceste produse să le facă publice aici. Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 (editat) Revin si eu cu cateva precizari. Am avut si mai am si eu cateva asemenea tranfuri de colectie. Cele mici pt 6V cu carcasa neagra de ebonita erau inainte de '89 cele cu carcasa alba de plastic erau facute dupa '90 de diverse firme si erau si mai subdimensionate consumul fiind mult mai mare cum ati masurat. Vad ca doar din cele noi albe aveti. Eu am avut 3 asemenea trafuri. Unul chiar la 110V -6V dat cuiva pe forum recent in 2012, altul la 220V ars demontat de mine si rebobinat in clasa a 6-a, ce a iesit a fost mediocru (cred ca a fost prima aventura de demontare -bobinare a unui traf a mea si a durat o zi intreaga), si inca unul care l-am folosit la un aparat de radio dupa ce i-am marit nr de spire la primar cam cu 20% pt a nu se incalzi si pt a scadea tensiunea din secundar de la 6V la 4,5V. A mers perfect ani de zile fara se se incalzeasca cu acel radio si un consum f mic. Inainte de a-l monta in radio l-am folosit cativa ani ca ridicator de tensiune pt a alimenta niste tuburi de descarcare ornamentale la o instalatie de pom de craciun "home-made" ce avea atat becuri la tensiune mica cat si tuburi de descarcare la tensiuni mari. Cele tot de semnalizare de 12V si 24V 2W unde au fost fabricate? lafel si in cazul lor cele postdecembriste erau mult mai proaste, erau oribile si chiar inutilizabile, sectiunea miezului era cam 75% din cea originala iar spirele evident mai putine. Aici in poza am unul de 24V din vremea lui ceausescu cu lampa si soclul pt fixare albe de plastic luat de la unul postdecembrist. la cele originale soclul de fixare era metalic. [/url]">http:// Editat Octombrie 4, 2014 de ExtremeEdition Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 (editat) In poze sunt: Traf de 110V -6V cu carcasa din ebonita exact ca cele de semnalizare Celalat e un traf proiectat si produs normal si nu se incalzeste deloc. 220V-4,5V aprox 1W pe care-l mai foloseam eu pt diverse treburi. Al treilea tot de semnalizare dar 220V-24V din vremea tov n ceausescu. Suruburile pt sarma nu sunt cele riginale ci sunt inlocuite Cred ca doar la cele de semnalizare au fost facute acele rabaturi de la calitate si zgarcenia extrema. Editat Octombrie 4, 2014 de ExtremeEdition Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 (editat) Bobinele aratau in acest fel. Tolele le-am dat. Trafurile le modificasem mai demult pt diverse tensiuni de iesire. Cel din mijloc are inca suruburile originale. Pe vremuri erau f bune pt obtinut diverse tensiuni fara mare efort, tolele se scoteau usor si doar scoateai apoi un anumit nr de spire sau inlocuiai secundarul cu alta sarma. Si ele se cam incalzeau insa dar nu excesiv si utilizate corect functionau ani de zile. Am si acum unul pt iluminat montat intr-o incapere. Tolele erau puse alternativ in pachete de cate 5 bucati. Daca nu aveai destule tole le puteai pune in pachetele de cate 3 sau 2 sau chiar una in unele cazuri din cauza marginilor ramase de la taiere un anume nr de tole grupate cate 5 nu mai incapeau grupate cate 3 sau cate una. Azi mai detin 2 de 24V unul de 12V unul de 4,5V modificat de mine rebobinat cu sarma mai groasa, si cele 3 resturi fara tole din care unul ars si altul cu borna rupta. Foarte rar le mai utilizez pe cele functionale pt unele probe. Editat Octombrie 4, 2014 de ExtremeEdition Link spre comentariu
em2006 Postat Octombrie 4, 2014 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2014 ...Cele tot de semnalizare de 12V si 24V 2W unde au fost fabricate? IAEI Titu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum