Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare de retea de fabricatie industriala.

em2006

Postări Recomandate

UDAR aceste transformatoare functioneaza in "flacari". Cativa mA in plus le sunt fatali.

Analizand masuratorile facute ( multumesc em2006), rezulta ca sunt calculate la "sange". J este 13,75A/mmp (0,027A/0,0019625mmp=13,75796A/mmp).

Se tine cont de caderea mare de tensiune pe rezistenta infasurarii primare. Rezulta clar acest lucru, daca comparam, puterea consumata din retea si cea livrata in secundar. Cea mai mare parte, sunt pierderi, doar o mica fractiune este utila (0,6W).

PS-daca presupunem cos fi=1 (trebuie facute masuratori exacte cu consumator rezistiv-bec), atunci avem:

0,027A x 4000 ohmi = 108 V

Cam aceasta este tensiunea aprox. care cade pe rezistenta infasuraii primare. Reactanta inductiva (tot aprox.):

220V-108V/0,027A=4148 ohmi

Surpriza-valoarea reactantei inductiva este aprox. egala cu rezistenta infasurarii primare.

Daca tinem cont si de calitatea "excelenta" a tolelor (grosime 1 mm, bavuri, nu se inchide bine campul, etc.), atunci se poate conta pe un randament de aprox. 30-40%

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 106
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

24

• Dr.L

18

• vera

14

• UDAR

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

...valoarea reactantei inductiva este aprox. egala cu rezistenta infasurarii primare....

Adica, sa fie tot in jur de 4k? Grosso modo, eu cred ca-i mai mare, s-ar putea sa ma-nsel data fiind ora inaintata si oboseala, dar socoteala (cu aproximatii grosiere o vad asa: Impedanta ar fi cam cam 8k5 la valorile U si I masurate. Apoi, zicem ca R este cca 4K. Inseamna ca pt patratul impedantei luam cam 72, iar pt patratul rezistentei luam cca 16. Scazand din patratul impedantei patratul rezistentei, ar veni 56.Radical din asta vine cam 7K5, cam asta ar fi reactanta inductiva. Bine, trebuie calculat cu valorile exacte ca sa fim rigurosi, dar una peste alta, cam atata vine XL, cam 7.5 kiloohmi. Adica, dracul nu-i chiar asa de negru... dar concluzia finala e tot pe-acolo, privind calitatea trafului. Scuze daca am gresit la socoata.
Link spre comentariu

Nu ati gresit. Scuzele le datorez eu.Daca luam R primar egal cu 4k, avem:Z=220V/0,027A=8148 ohmi si Xl=7098 ohmi (L=22,6H)Cum explicam valorile masuratorilor lui flomar60 (L=12,22H si Xl=3873 ohmi) ?De aceea, optez pt. masuratori exacte si complete, ca sa clarificam regimul de functionare al acestei "minuni" de transformator.

Link spre comentariu

Am urmarit acest topic , si admir incercarile dv de a afla ce si cum e cu aceste trafuri . Chestii interesante totusi , pe care nu le-as fi crezut .Si totusi , eu nu cred ca au fost facute la voia intamplarii . Oare cei ce le-a facut nu au avut nici-o justificare ?Chiar nu poate nimeni explica de ce au fost construite asa ?

Link spre comentariu

Subiectul a devenit mai pasionant decât mă așteptam. Am făcut azi ceva calcule pe modelul standard : rezistența ohmică în serie apoi reactanța inductivă paralel cu rezistența echivalentă a pierderilor în fier. Asta pentru gol. Pentru scurtcircuit ( sau sarcină ) se mai adaugă în paralel cu ultimele două rezistența din secundar reflectată ( înmulțită cu N^2). Am neglijat inductanțele de scăpări care nu par prea mari.Întrucât faptele nu mai pot fi puse la îndoială avem următoarele : în gol 32 mA care dau o cădere de tensiune pe rezistența ohmică a primarului, rămîne o diferență . În scurt , 27 mA care dau o cădere mai mică , deci rămâne o tensiune MAI MARE la bornele atât ale inductanței cît și ale rezistenței de pierderi în fier. Păi , dacă tensiunea e mai mare , B este mai mare , pierderile în miez sunt mai mari ( atât prin histerezis cât și prin curenți turbionari ) deci curentul de pierderi e mai mare . Curentul prin inductanță e MAI MARE . Se mai adaugă și curentul reflectat din secundar ( vreo 12 mA ) . Deci, de unde e suma mai mică ? ( Indiferent de cum s-ar compune ) Doar dacă .... o reactanță de semn opus , o rezonanță ceva ... Nu-mi vine să cred dar nu văd altă explicație. PS Nu am postat aici cifrele , nu au relevanță . Am folosit datele lui @em2006 , pentru a fi toate de la același transformator. Inductanța într-adevăr , trebuie să fie mai mare , probabil peste 20H deoarece am , la un moment dat, o impedanță compusă de peste 7 kΩ.

Link spre comentariu

Exact ca trafurile de curent care nu au rezistenra din secundar...acelasi fenomen, se incing de le ia dracu'. Si curentul din secundar produce o magnetizare, se anuleaza campurile. Trebuie sa o luati pe curba de magnetizare a tolei ca sa vedeti mai clar ce se intampla. Transformatorul asta lucreaza la limita, la granita inte traf de tensiune si traf de curent...Mai multe nu upot explica, ,trebuei sa fac apel la niste ecuatii pe care nu le mai stiu...de fapt e un intreg capitol din cursurile de masini electrice.

Citind cu răbdare aici, am o singură concluzie: ciocanul e doctorul lor. :rade: Nu se compară cu cele de ElectroAparataj de 24V.

Da, ai dreptate, cu o singura precizare: inainte de a recomanda cicanul te rog fa un efort sa intelegi despre ce este vorba.
Link spre comentariu

La transformatoarele de curent e cu totul altă treabă și acolo explicația e clară - curentul în primar e determinat de circuit , nu am sarcină - crește impedanța în primar - crește căderea de tensiune . Dacă nu se străpunge , se încinge. Aici , în gol crește curentul , nu tensiunea ...

Link spre comentariu

Poate ca in gol curentul este puternic defazat. Caz in care, atunci cand tensiunea e pe varful sinusoidei, curentul consumat tinde catre zero, deci pe acel resistor (valoarea ohmica a bobinajului) nu exista cadere de tensiune si deci varful se regaseste pe inductanta. Odata cu scaderea defazarii, varful de tensiune coincide tot mai mult cu cel de current iar asta duce la o cadere mai mare de tensiune instantanee pe rezistor si implicit o tensiune mai mica pe inductanta (virtuale). Iar in plus, daca e bobinat aproape de saturatie, tensiunea mai mica pe inductanta poate conduce inclusiv la relaxarea miezului si modificarea permeabilitatii care poate implica cresterea reala a inductantei pe masura ce se departeaza de saturatie. Totusi, prin scaderea defazarii, puterea consumata de la retea este mai mare in scurt decat in gol. Chiar daca curentul scade. Puterea reala, nu cea aparenta. Am spus desigur: “poate ca”.

@em2006 Sper ca-l pot numi prieten pe marian. Regret nespus cele intamplate, chiar daca nu am vazut ce s-a postat initial. Avem toti calitati si defecte. Respectele mele.

Link spre comentariu

Parerea mea (daca gresesc imi cer scuze anticipat):

1-aceste transformatoare au fost fabricate, initial, cu tole de calitate, grosime 0,35 mm, fara bavuri, care inchideau campul perfect (cei nascuti mai devreme, poate isi reamintesc);

2-ulterior, s-au utilizat tole din alt material, cu grosimea de 1 mm, cu bavuri, care nu inchid campul corect;

3-din cate imi aduc aminte, nu s-a umblat la bobinaj, cu toate ca s-au utilizat tole mai proaste-merge si asa;

4-cred ca acesta este motivul comportarii atipice a acestui transformator -saturarea miezului in gol.

PS-am gasit, intr-un caiet vechi, masuratorile facute pe transformatorul cu tole subtiri:

a-rezistenta primar=4k8b-Ip[mA]          Us[V]           Is[mA]   22,5            6,2                0   19,5            2,84             220   20,0            2,50             250c-Ns=317sp/0,15 mm
PPS-nu stiu de ce, eu am facut un tabel frumos, ca dupa trimitere, sa iasa o ciorba. Am modificat tabelul de 2 ori, de pomana.

Dr.L: pai forumul liminteaza automat afisarea spatiilor consecutive la unul singur, chiar daca in text sunt de fapt mai multe.

Cu tagurile de la butonul 'code', se pastreaza textul intocmai.

Am editat eu

Link spre comentariu

Pentru edificare poate ajuta masuratorile complete facute pe traful la care am masurat inductantele ( postate pe pagina anterioara )...In poze , de la stanga la dreapta : tensiunea de retea curentul in secundar pe o sarcina de 62 ohmi tensiunea secundara in sarcina curentul in primar Acestea sunt cu sarcina conectata, in poza 2 , fara sarcina

Link spre comentariu

Nu știu dacă este același tip de transformator dar remarc diferențe foarte mari între ce măsoară @flomar60și @em2006. Mai remarc deasemenea că @em2006 folosește un aparat TrueRMS iar @flomar60 nu.Încercam să scriu înainte o chestie cu deformarea formei de undă , dar m-am întins prea mult și m-am delogat. Dacă transformatoarele sunt comparabile , s-ar putea să fie o chestie cu deformarea asta ...

Link spre comentariu

flomar60, te rog, precizeaza ce grosime au tolele transformatorului tau, ca sa nu existe dubii. MultumescPS-se pare ca flomar60 are transformatorul cu tole subtiri (vezi masuratorile postate de mine-sunt pe aproape) iar em2006 are transformatorul cu tole de 1 mm.UDAR cred ca aici se combina mai multi factori-saturare miez (deformare forma de unda), dispersie mare, etc. Stai sa vedem cum sta problema cu masuratorile dupa care vom trage concluziile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări