Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare de retea de fabricatie industriala.

Postări Recomandate

Vizitator aeon07

topicabil scrie:Salut,Am doua transformatoare de la 220v la 6v cu 100mA in secundar, recuperate din butoane de semnalizare,model 2734 http://www.comat.ro/produse/electrice-s ... izare.htmlVreau sa le folosesc intr-un montaj care merge nonstop cu un consum de 60mA.Problema e ca se incalzesc f.tare!90-95 grade Celsius.A mai folosit cineva astfel de transformatoare?Sunt fiabile?MultumescFlorin

daca le folosesti in acelasi loc, poti sa le inseriezi unul cu altul (primarul)nu se vor mai incalzi, dar vor scoate la iesire aproximativ jumatate din tensiunea normalaoricum, pentru 60ma merge si un condesator nepolarizat de 200-300nf/400v, o dioda rederesoare, rezistenta, o dioda zenner la tensiuena dorita + condensator de filtrare, direct la 220v
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 106
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pt. topicabilAm lucrat cu asemenea lampi de semnalizare. Transformatoarele se incalzesc f tare, dar nu se ard. Gaseam asemenea transformatoare arse cand functionau in gol (becul ars). Concluzia este ca daca tragi 6Vx0,1A=0,6W nu ai probleme cu ele. Aceste transformatoare sunt calculate pe 220V. La ac. tensiune au un curent de mers in gol de 27-30 mA, in sarcina (sunt bobinate in primar, cu sarma de 0,05 mm diametrul). In gol crestea curentul, probabil ca se satura miezul. Primele transformatoare de acest tip au fost fabricate cu tole subtiri, urmatoarele cu tole cu grosimea de 1 mm.PT. gapTransformatorul trebuie desfacut, deoarece este f greu de rebobinat asa. Sa presupunem ca utilizezi vechiul primar, si tot ai de bobinat peste 100 spire, cu sarma groasa, pt. noul secundar. Este munca de Sisif.

Link spre comentariu

Două exprimări îmi sunt neclare , posibil ideea din spatele lor să fie corectă dar ...1.

La ac. tensiune au un curent de mers in gol de 27-30 mA, in sarcina.

În gol sau în sarcină ?2.

In gol crestea curentul..

Prin ce fenomen ?
Link spre comentariu

Pt. topicabilPT. gapTransformatorul trebuie desfacut, deoarece este f greu de rebobinat asa. Sa presupunem ca utilizezi vechiul primar, si tot ai de bobinat peste 100 spire, cu sarma groasa, pt. noul secundar. Este munca de Sisif.

Am ajuns si eu la aceiasi concluzie :(. Urmand sa fie bobinat cu sarma de 2.5, e jale. Sa vad ce mai recuperez din miez. O sa curat tolele. Acum, nu stiu daca nu ar fi bine sa dau cu lac tolele. Chiar daca sectiunea va iesi mai mare (consum mai mare de sarma, macar nu o sa am pirderi chiar atat de mari in miez.Vechiul primar e deja la un remat. Noroc ca m-am miscat repede, ca nici miezul nu il mai prindeam.
Link spre comentariu

Pt. UDAR:Scuze pt. greseala. Curentul in sarcina este 27-30 mA. Curentul in gol creste deoarece presupun ca se satureaza miezul. Daca nu credeti faceti masuratorile pe un asemenea transformator.Pt. gap:Dupa cum a precizat si colegul zal, nu este nevoie sa lacuiti tolele (s-ar putea, sa aveti surpriza placuta, sa fie ruginite doar tolele de la suprafata). La sfarsit, dupa ce strangeti transformatorul cu jugul vechi, vopsiti tolele si gata.

Link spre comentariu

Aceste transformatoare sunt bune numai pentru lampile de semnalizare. Miezul de calitate slaba si primarul subdimensionat asigura tensiune relativ constanta pe bec la scaderea accentuata a tensiunii de retea. La consum mai mic sau mai mare merg prost.

Link spre comentariu
Vizitator topicabil

Salut,

Multumesc mult pentru ajutor!

Vroiam sa folosesc doar unul. Inseriate se incalzesc la fel de mult !

Montajul e incasetat in carcasa etansa de plastic (ca o sursa de laptop) si nu are ventilatie.

Am renuntat la aceste transformatoare, implicit si la izolatia galvanica(nu era neaparat necesara).

Voi folosi un alimentator cu condensator sau MOSFET (mai scumpe dar reci).

Florin

post-42657-139829786341_thumb.jpg

post-42657-139829786343_thumb.png

Link spre comentariu

Eu as utiliza schema cu condensator (este mai ieftina si fiabila) cu urmatoarele observatii:1- pt. 60+20(LED)=80 mA condensatorul trebuie sa aiba aprox. 1,1 microF;2-R1 valoare pana in 50 ohmi la 2W;3-LED montat in paralel cu R3 (se recalculeaza valoarea R3 si R in serie cu LED)-asa faci economie de 20 mA, deci se reduce valoarea C.

Link spre comentariu

Nu se pune problema că nu cred, nu am niciun motiv. Mi-am exprimat doar o nedumerire - e adevărat, dispariția curentului prin secundar determină o creștere a tensiunii la bornele bobinei ceea ce conduce atît la creșterea curentului de magnetizare cît și la creșterea inducției deci a pierderilor în miez. Totuși, la un transformator decent proiectat , aceste creșteri nu ar trebui să egaleze scăderea care le-a determinat - a curentului secundar. Nu am făcut niciun fel de calcule - nici nu am datele necesare , dar poate că proiectarea lui aproape la limita saturației , ca să zic așa, în funcționarea normală , combinat cu o rezistență mare a primarului să conducă la un asemenea efect. Mi se pare ciudat, oricum.Din păcate nu dețin un astfel de transformator ca să-l măsor.

Link spre comentariu

Poate ne ajuta topicabil cu niste masuratori, la aceste transformatoare, pt. a clarifica problema. Imi amintesc ca sectiunea carcasei era de 1 cmp, ca tolele aveau grosimea de 1 mm, ca aveau bavuri (sectiunea efectiva era sub 1 cmp), ca erau bobinate in primar cu sarma de 0,05 si ca rezistenta primarului era mult peste 1 kohm.

Link spre comentariu
...Am doua transformatoare de la 220v la 6v cu 100mA in secundar, recuperate din butoane de semnalizare, model 2734

http://www.comat.ro/produse/electrice-si-aparataj-de-joasa-tensiune/aparataj-electric/lampi-de-semnalizare.html

Vreau sa le folosesc intr-un montaj care merge nonstop cu un consum de 60mA.

Problema e ca se incalzesc f.tare!

90-95 grade Celsius....

...daca le folosesti in acelasi loc, poti sa le inseriezi unul cu altul (primarul)

nu se vor mai incalzi, dar vor scoate la iesire aproximativ jumatate din tensiunea normala...

...Am lucrat cu asemenea lampi de semnalizare. Transformatoarele se incalzesc f tare, dar nu se ard. Gaseam asemenea transformatoare arse cand functionau in gol (becul ars). Concluzia este ca daca tragi 6Vx0,1A=0,6W nu ai probleme cu ele. Aceste transformatoare sunt calculate pe 220V. La ac. tensiune au un curent de mers in gol de 27-30 mA, in sarcina (sunt bobinate in primar, cu sarma de 0,05 mm diametrul). In gol crestea curentul, probabil ca se satura miezul. Primele transformatoare de acest tip au fost fabricate cu tole subtiri, urmatoarele cu tole cu grosimea de 1 mm...
...Scuze pt. greseala. Curentul in sarcina este 27-30 mA. Curentul in gol creste deoarece presupun ca se satureaza miezul. Daca nu credeti faceti masuratorile pe un asemenea transformator....
...Mi-am exprimat doar o nedumerire - e adevarat, disparitia curentului prin secundar determina o crestere a tensiunii la bornele bobinei ceea ce conduce atit la cresterea curentului de magnetizare cit si la cresterea inductiei deci a pierderilor in miez. Totusi, la un transformator decent proiectat , aceste cresteri nu ar trebui sa egaleze scaderea care le-a determinat - a curentului secundar. Nu am facut niciun fel de calcule - nici nu am datele necesare , dar poate ca proiectarea lui aproape la limita saturatiei , ca să zic asa, in functionarea normala , combinat cu o rezistenta mare a primarului sa conduca la un asemenea efect. Mi se pare ciudat, oricum.

Din pacate nu detin un astfel de transformator ca sa-l masor.

Poate ne ajuta topicabil cu niste masuratori, la aceste transformatoare, pt. a clarifica problema. Imi amintesc ca sectiunea carcasei era de 1 cmp, ca tolele aveau grosimea de 1 mm, ca aveau bavuri (sectiunea efectiva era sub 1 cmp), ca erau bobinate in primar cu sarma de 0,05 si ca rezistenta primarului era mult peste 1 kohm.

Am citat aci cateva posturi de pe topicul mare, dintr-o discutie care, in opinia mea, se incadreaza bine aici. La vremea cand am deschis acest topic, cam la discutii de acest gen ma gandeam, dar n-am reusit sa ma fac inteles, probabil n-am avut rabdare sa intru in amanunte si sa mai dau si niste exemple.

Acesta e un exemplu. Analizam un traf de constructie industriala, bun, rau, asa cum este, si incercam sa vedem la ce mai poate fi bun, ori, vorbim discutii pe marginea lui. Daca avem si datele fabricantului, le postam. Daca l-am folosit si in alte scopuri, scriem aci, ce si cum l-am folosit.

Mai degrevam topicul mare de discutii incrucisate, unde, de multe ori, fiecare vorbeste pre limba lui, de multe ori din cauza ca omitem sa citam postul la care raspundem.

Sper ca n-am ofensat pe nimeni, si fac precizarea ca nu sunt scutit de riscurile profesiunii, despre care multi stiu ca, de exemplu, o mare asemanare intre un inginer si un caine, este aceea ca ambii au o privire inteligenta, dar nu se pot exprima....

Acum, on topic:

Am gasit in cutia cu maimute trafurile din poza atasata.

Marcarea e de proasta calitate si nu e foarte inteligibila, dar cred ca despre astea vorbim: trafuri de 0.6VA pentru lampi de semnalizare, facute de IAEI Titu.

Posted Image

Link spre comentariu

Pentru ca s-au facut referiri la rezistenta ohmica a primarului, am pus ohmetrul pe ele, si iata ce arata:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Am pus pozele la 3 din ele, ca sa vedeti cat de cat si dispersia, caci nu-s barem doua la fel... :nebunrau:

In postul anterior, ati vazut 4 trafuri, iar aci, masuratorile sunt doar la 3 din ele.

In mod special l-am lasat la urma pe al 4-lea, caci, e cel mai teapan.

Teapan ca la morga, iacata-l:

Posted Image

Se pare ca e tocmai bun de disecat, iar daca vi se pare util, ii cinstesc pe baieti sa-l macelareasca si sa se puna pe numarat, in interesul stiintei...

Link spre comentariu

Nu știu dacă ( nu cred dealtfel că ) merită munca aia de chinez bătrân. Întrebarea ( pentru mine , cel puțin ) era dacă avem un curent mai mare în primar în gol decât în sarcina normală.

Estimasem vreo 10000 de spire a 5cm și plecând de la cifra de 0.05mm pentru sârma din primar , vreo 4500 Ω. Se pare că am fost pe aproape.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări