Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor electroplacare (ansamblu electroplacare)


Vizitator ManuelaM

Postări Recomandate

Vizitator ManuelaM

Buna, as avea nevoie de un redresor pentru electroplacare, pentru obiecte mici. Am gasit o groaza de "kit-uri" pe net, dar ar fi absurd sa comand un redresor din State de ex. In principiu ma intereseaza electroplacarea cu Cu, dar voi dori sa exersez si cu Au si Ag, si in ultimul caz (Au) poate ar fi mai ok varianta stilou (aka. "Pen plating" ). Nu vreau cea mai ieftina si improvizata solutie dar nici prea mult si prea scump decat am nevoie, tinand cont ca e vorba despre ceva ce tine de hobby, nu un business cu electroplacare :) Daca cineva poate da sfaturi pretioase despre exact ce redresor as avea nevoie (kit-urile americanilor aveau de 5 amperi in general, dar nu am gasit alte detalii), eventual si despre tot ansamblul si "cele necesare" as fi maxim recunoscatoare.In cazul in care mai era deschis vreun topic asemanator imi cer scuze, nu l-am vazut si rog adminul sa mute postarea mea la locul ei :d

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • YO8CDQ

    2

  • RockDok

    1

  • TESSLA

    1

  • leo 17

    1

Top autori în acest subiect

Nu te-ai exprimat bine. Procedeul de care ai nevoie se numeste acoperire prin substraturi metalice. Acest procedeu, deobicei se face prin electroliza. Pentru depuneri de cupru, i-ti recomand o cupro-degresare, care permite o depunere suplimentara de nichel sau de crom sau de alt metal, daca vei avea nevoie. Vei avea nevoie de o baie de cupro-degresare cu solutia aferenta. Cat priveste redresorul, acesta poate sa dea 12 volti si 5 amperi pentru lucrari mici si reglajul prin poarta unui tiristor. Mai ai nevoie de doi electrozi de cupru de calitate ex: 98% cupru pur si o ventilatie la baie. Spor la treaba, Petrica

Link spre comentariu
Vizitator ManuelaM

Multumesc pt rasp prompte, voi investiga mai departe baia de cupro-degresare... Ar fi important sa se mentina temperatura constanta a sol de electroliza pt depuneri mai uniforme sau nu e atat de necesara?

Link spre comentariu

Densitatea de curent si tensiunea aplicata la electrozi sint importante si diferite pentru fiecare tip de acoperire. Extrem de importanta este compozitia solutiei, sint chiar mai multe substante in concentartii diferite, de asemenea si temperatura baii. Din cite mai tin eu mine pentru aur trebuie si olecuta de cianura. Si nu este singurul compus toxic, atentie la aerosolii degajati linga electrozi, se lucreaza sub nisa sau ventilatie corespunzatoare, lucru despre care s-a atras atentia mai sus.

Link spre comentariu

Cupro-degresarea se lucreaza la temperatura camerei, o supraincalzire strica aspectul lucios al piesei. Nu cred ca este bine de lucrat cu cianura, chiar si in cantitate mica, cu toate ca depunerea pe baza de cianura este de buna calitate.

Link spre comentariu

Am incercat cuprarea si argintarea prin electroliza deci vorbesc din practica. Daca cuprarea reuseste oarecum, la argintare nici sa nu te gandesti. Fara compusi pe baza de cianura, argintul NU adera la metalul de baza. Eu am incercat sa argintez o catarama de inox. Am degresat catarama cu solutie concentrate si fierbinte de soda caustica mai intai. Am clatit apoi catarama de nenumarate ori cu apa distilata. Pentru electroliza am folosit solutie de azotat de argint. Ca anod am folosit argint industrial provenit de la pastilele din contactoarele de forta, argint de puritate 98%. Am inceput electroliza. A inceput sa se depuna argint pe catarama dar sub nici o forma nu vroia sa adere la catarma. Daca agitam un pic catarama, argintul se desprindea. Concluzie, fara cianura sau compusi pe aza de cianura nu merge. Iar daca o sa pui cianura (in ipoteza ca o sa gasesti), procesul devine foarte periculos, intrucat, cum spuneau si colegii mai sus, in procesul electrolizei se degaja si gaze. Un oarecare success l-am avut utilizand alta procedura. Am cuprat mai intai catarma prin electroliza in solutie de sulfat de cupru. Apoi, peste stratul de cupru am aplicat cu o carpa niste solutie de argintat, cumparata de cineva de la un magazine de prin Bucuresti. Solutia este de productie spaniola. Se inmoaie o carpa in solutie de aia si apoi freci piesa pe care vrei s-o argintezi. Solutia nu adera pe orice metal, dar pe cupru adera relativ bine. Per total a iesit catarma cum a iesit...dar nu cum vedem noi la obiectele argintate de "fabrica". Stratul de argint, pe langa faptul ca nu e asa lucios, nu are nici rezistenta obiectelor placate din comert.

Link spre comentariu
Vizitator ManuelaM

Treaba delicata... Eu ma gandeam la electroformare Cu in baie si apoi placare cu Ni+ Au/Ag cu bagheta avand in vedere ca ar fi obiecte mici (brush plating). Ma tentau solutiile de la Gateros dar mai investighez. Va multumesc pt raspunsuri :)

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator booghi01

Nu stiu daca ti-a trecut sau nu (din lipsa de timp intru destul de rar pe forum) dar ma simt dator sa iti dau cateva explicatii. Lucrez in domenul electrodepunerii asa ca iti pot spune sigur cam ce si cum sta treaba si crede-ma ca redresorul este ultima ta problema. Am cam zambit la ce s-a discutat aici dar cum nu este un domeniu foarte cunoscut ideea generala s-a cam spus. Inainte de orice iti zic ca este un domeniu destul de costisitor si de problematic. Ai grija, nu se folosesc chimicale mai impure de 99% iar anozii minim 99,98% ( aceasta este puritatea minim acceptat pentru banalul zinc). Este adevarat ca in baile respective sunt diverse amestecuri de substante insa nu doar in acele bai. Piesele inainte de a fi introduse sunt prelucrate in functie de materialul de baza : degresare chimica , degresare electrochimica, decapare, spalari... (acestea contin amestecuri de chimicale nu doar soda caustica desi in cazul unora soda caustica reprezinta substanta majoritara) Nu se pot face depuneri pe orice tip de material. Acum revenind la acoperirea cu cupru, sunt trei procedee din care unul il poti face oarecum acasa insa fara mari pretentii ( este vorba de cuprarea slab acida). Nu am auzit pana acum de cupro-degresare ( exista doar o singura denumire de acest fel dar se refera la fosfatare care nu este considerata proces de acoperire metalica). In cazul in care se doreste doar cuprare piesa trebuie pasivata, in caz contrar aceasta oxideaza. Aurirea si argintarea sunt mult prea costisitoare in plus la fel cum zicea un coleg se fac pe baza de cianuri care nu se vand decat in anumite conditii firmelor autorizate. De altfel si acizii utilizati frecvent in galvanizare sunt considerati precursori pentru droguri asa ca se obtin mai greu. Redresorul se calculeaza in functie de cati decimetri patrati introduci in baie o data si in functie de acoperirea dorita. Daca o sa te limitezi la 2-3 piese din joi in paste iti recomand sa cauti cateva ateliere de galvanizare unde sa le faci, de fapt doar daca faci o afacere din asta renteaza sa te apuci. Daca ai intrebari imi poti lasa pm iar cand o sa mai intru iti raspund cu placere la orice intrebare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări