Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strung Fartools ML400-documentatie, pareri

Vizitator dobre_alex2003

Postări Recomandate

Vizitator dobre_alex2003

asa e.cele 2 roti fixe nu se schimba de aia nici nu sant notate! sant ferm convins deja de chestia asta.am miscat lista in toate pozitiileam pus si 30 cu 49 si 49 cu 30 toate comtinatiile posible ,3 luate cate 2, nu se pupa fie pe cele fixe fie pe cea de pe capatul surubului de ghidaj..parca nu e lira corecta...repet pas de 1.5 si ce am mai incercat pas mic merge....o fi ceva scris gresit pe strung poate de fapt nu merge pt pas mai mare de 1.5 ,sau o trebui sa cumperi ceva aditional pt pas mai mare.. daca asa o fi, e grava treaba trebuie facuta alta lira si masurat cu harnicie ca incape acolo fix pe fix...tu ai acelasti strung ai reusit pasul asta?TARE MULT AS VREA O CARTE.......

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• almarghi

9

• DanuAL

5

• bcristian

2

• radu cnc

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am avut 2 strunguri de genu asta si mi-am dat seama ca astea's strict ptr. hobby, nimic mai mult! Poti face unicate de dimensiuni mici, dragalase, frumoase, etc., dar pierzi timp si nervi la filetat - nu prea multe piese ca se incinge...tot.Am un SN281 pe care l-as lua cu mine si in pat! Ai incercat cum spune nea' Nicu - e o varianta ''palpabila'' cu acele distantiere intre pinioane. La unul dintre strungurile mici, m-am confruntat si eu cu aceasi problema! A trebuie sa-mi fac niste saibe, cu anumite cote/latimi, ca sa pot pune si alte pinioane, ptr. configuratia din tabel! Cand pregatesti strungul ptr. filete, sa fi atent si la viteza selectata! Avand doar acel sistem de cuplare si ptr. avans si ptr. filetat, nu-ti recomand sa ai o turatie mai mare de 300 rot/min! Vitezele mari uzeaza acea piulita destul de repede si dupa o vreme te trezesti ca nu mai cupleaza maneta/piulita pe surub!Firma din franta nu ti-o mai trimis manualul sau?

Link spre comentariu

Daca ai cartea tehnica, atunci vei gasi acolo o schema cinematica a strungului, unde sunt indicate toate rotile incepand de la arborele principal (care este actionat direct de la fulie) si pana la surubul conducator. Eu am procedat in felul urmator. Am calculat raportul total de transmitere prin angrenaje, pana la cele doua roti care cupleaza cu rotile de schimb. Apoi am luat fiecare pereche, sau set de trei roti din tabel cu raportul pe care il formeaza. Am inmultit rapoartele si apoi cunoscand turatia la arbore am determinat turatia surubului conducator. Stiind ca la o rotatie a acestuia, sania face 3 mm, am determinat concret fiecare valoare a avansului, in special pentru lantul de filetare. Practic, pentru pas de 3 mm, ar trebui sa ai aceeasi turatie atat la arbore, cat si la surubul conducator, adica un raport de 1:1. Eu am facut aceste calcule in ideea de a confectiona si alte roti de schimb, pentru pas mai mare de 3 mm. De regula, merge sa depasesti parametrii cam in proportie de 120 %. Asta ar insemna ca pot sa ma duc cu pasii suruburilor, pana pe la 3,6 mm. Este important, mai ales atunci cand faci alte tipuri de filet decat triunghiular, sau cand vrei sa filetezi o teava pentru instalatii. Strungurile de banc de regula nici nu au roti de schimb pentru aceste cazuri. Trebuie sa ti le faci singur. Iar pentru asta trebuie sa cunosti raportul total de transmitere.

Link spre comentariu
Vizitator dobre_alex2003
:) nu e seria hoby, e recomandat pt ateliere auto etc e cam profi e cam cea mai buna varianta pt spatiul de care dispun,am lucrat pe el o bara de otel de ghidare de la un utilaj industrial nu stiu ce duritatea aare dar sigur foarte mare,intradevar am utilizat cutit cu placuta de carbura si a lucrat foarte foarte fin,nici cea mai mica vibratie chiar cu intrari adanci in material..am lucrat cate putin asa si pe strunguri mici gen einhel,tos 80 parca,am si avut un mes60 suceava..e cu totul altceva nu imi fac probleme aici a foarte bine legat sturngul,numai ca nu ii dau de cap cu dracia asta...
Link spre comentariu

Perechea in angrenare directa z=49 si z=105, au un numar de dinti divizibili cu 7 si daca simplificam, da raportul 7:15. Se poate deci gasi o alta pereche - spre exemplu z=56 si z=120, astfel incat sa se rezolve problema. Totusi mi se pare mult mai ingenioasa ideia exprimata mai sus de cineva, de a se mai da o gaura filetata in plus pe traseul acelui canal circular de reglaj. Poate in acest fel se rezolva. Se poate modela geometric prin masuratori si apoi devine o problema de geometrie rezolvabila pe hartie. Daca pe hartie, se constata ca se poate, atunci automat se va putea si in practica.

Link spre comentariu
Vizitator dobre_alex2003

super ingenioasa(fara suparare..),si la mine a fost primul impuls...sa mai dau o gaura si sa tai un pic din capul lirei(chiar daca mai dau o gaura si urc lira mai sus,capul de sus tot bate in rotile fixe) :speriat si rezolv problema asa de "merge si asa" :da ... daca ma ambitionez fac alta lira in cateva ore,am gadeam ca am ajutati sa relov prfi problema totul e nou..ceva nu e ok...ma gandeam ca din cauza asta sant forumuri...asa e problema mea...aveti strunguri aproape la fel ati incercat pas de 3?la voi merge?o poza se poate?o pagina din o carte de la un strung asemanator se poate?as fi foarte recunoscator...gauri in plus stiu si eu sa dau,dar ma gandeam la o rezolvare mai sigura asa eventual pot sa leg o sarma sau lipesc cu superglue si nici gaura nu mai dau...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări