Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat pentru inlocuirea releelor

en

Postări Recomandate

Buna ziua!Am un stabilizator de tensiune la 230V,caruia i s-au cam dus contactele releelor.Le-am mai curatat eu pe ici pe colo,dar se pare ca li s-a apropiat obstescul sfarsit.Releele originale sunt la 12VDC/30A. Am gasit sa cumpar relee la 12V DC/80A,dar descrierea lor suna cam asa: "Releu electromagnetic, configuratia pinilor SPDT, tensiunea bobinei 12V DC, rezistenta 72ohm, tensiunea comutata max 24V DC, dimensiuni 28x28x25 mm, curent max comutat 80A"Specificatia de pe releele originale este:"30A,250VAC/30VDC",rezistenta bobinei este de 80ohmi.Credeti ca fac bine daca inlocuiesc relele originale,cu cele de mai sus?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• en

6

• ratza

3

• dan cod

2

• andreivlad1999

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Nu ai zis care este tensiunea de alimentare a releului original.La un releu, trebuie avut in vedere urmatoarele caracteristici:- tensiunea de alimentare a bobinei - trebuie sa fie aceeasi la releul vechi cu cel nou- tipul de curent necesar actionarii releului: alternativ sau continuu- tensiunea si curentul comutat de releu - trebuie sa fie identice sau mai mari la releul nou- curentul de anclansare si curentul de mentinere al releului. ( Au importanta mai scazuta decat parametrii anteriori, de aceea nu i-am pus laolalta cu tensiunea de alimentare ) - recomandat sa fie apropiati ca valoare la releul vechi si cel nou- timpul de comutatie- numarul de contacte si dispunerea acestora- izolarea fata de mediul ambiant ( etans sau nu )- si nu in ultimul rand dimansiunilePrimele 3 caracteristici sunt esentiale. Ele fac diferenta intre functionare si fum. Celelalte caracteristici pot avea sau nu importanta in functionarea corecta a unui aparat.Si, ca sa-ti raspund la intrebare: compara primele 3 caracteristici si vei afla raspunsul.

Link spre comentariu

Am zis despre releul original:"Releele originale sunt la 12VDC pentru bobina iar pe contacte,"30A,250VAC/30VDC".Cele pe care vreau sa le cumpar:"Releu electromagnetic, configuratia pinilor SPDT, tensiunea bobinei 12V DC, rezistenta 72ohm, tensiunea comutata max 24V DC, dimensiuni 28x28x25 mm, curent max comutat 80A"La tensiunea comutata in DC,este o diferenta de 6V,intre ele,iar la rezistenta pe bobina este o diferenta de cca.8ohmi.Credeti ca mai este cazul sa inseriez o rezistenta de cca 10ohmi cu bobina de la releul nou?Releele noi le voi monta pe o placa separata.

Link spre comentariu

Da,220V!! Aici nu stiu cum sa ma descurc. Am gasit pe net relee la care se zice ca suporta 80A pe contacte,la 14V. Daca le folosesc la 220v, ce se intampa? Din cate stiu eu,odata cu cresterea tensiunii,scade curentul pe contacte,la putere constanta.

Link spre comentariu

Da,@ratza are dreptate,distanta dintre contactele releului sint prea mici, avind in vedere ca tensiunea comutata este de doar 30V.Avind in vedere faptul ca este un stabilizator de tensiune,tensiunile comutate sint in jurul valorii de 200V .Apoi sarcinile stabilizatorului sint atit rezistive cit si inductive.La sarcinile inductive apar scintei ,arcuri electrice chiar,destul de maricele care in final duc la distrugerea contactelor releului.

Link spre comentariu

Specificatiile de pe releul din stabilizator:SONGLESLCH-12VDC-SL-C30A 250VAC/30VDC

E clar,la 250V CA, contactele pot comuta 30A iar in CC poate comuta 30A la max 30VCC.Tensiunea de alimentare a releului este de 12VCC.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări