en Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Buna ziua!Am un stabilizator de tensiune la 230V,caruia i s-au cam dus contactele releelor.Le-am mai curatat eu pe ici pe colo,dar se pare ca li s-a apropiat obstescul sfarsit.Releele originale sunt la 12VDC/30A. Am gasit sa cumpar relee la 12V DC/80A,dar descrierea lor suna cam asa: "Releu electromagnetic, configuratia pinilor SPDT, tensiunea bobinei 12V DC, rezistenta 72ohm, tensiunea comutata max 24V DC, dimensiuni 28x28x25 mm, curent max comutat 80A"Specificatia de pe releele originale este:"30A,250VAC/30VDC",rezistenta bobinei este de 80ohmi.Credeti ca fac bine daca inlocuiesc relele originale,cu cele de mai sus? Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Dupa cum vezi nu se cunoaste tensiunea c.a. a releului cu care vrei sa-l inlocuiesti. Eu zic ca e bun, totusi. Ai grija sa vezi daca corespunde si la configuratia pinilor. Link spre comentariu
pinky Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Nu ai zis care este tensiunea de alimentare a releului original.La un releu, trebuie avut in vedere urmatoarele caracteristici:- tensiunea de alimentare a bobinei - trebuie sa fie aceeasi la releul vechi cu cel nou- tipul de curent necesar actionarii releului: alternativ sau continuu- tensiunea si curentul comutat de releu - trebuie sa fie identice sau mai mari la releul nou- curentul de anclansare si curentul de mentinere al releului. ( Au importanta mai scazuta decat parametrii anteriori, de aceea nu i-am pus laolalta cu tensiunea de alimentare ) - recomandat sa fie apropiati ca valoare la releul vechi si cel nou- timpul de comutatie- numarul de contacte si dispunerea acestora- izolarea fata de mediul ambiant ( etans sau nu )- si nu in ultimul rand dimansiunilePrimele 3 caracteristici sunt esentiale. Ele fac diferenta intre functionare si fum. Celelalte caracteristici pot avea sau nu importanta in functionarea corecta a unui aparat.Si, ca sa-ti raspund la intrebare: compara primele 3 caracteristici si vei afla raspunsul. Link spre comentariu
en Postat Noiembrie 15, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Am zis despre releul original:"Releele originale sunt la 12VDC pentru bobina iar pe contacte,"30A,250VAC/30VDC".Cele pe care vreau sa le cumpar:"Releu electromagnetic, configuratia pinilor SPDT, tensiunea bobinei 12V DC, rezistenta 72ohm, tensiunea comutata max 24V DC, dimensiuni 28x28x25 mm, curent max comutat 80A"La tensiunea comutata in DC,este o diferenta de 6V,intre ele,iar la rezistenta pe bobina este o diferenta de cca.8ohmi.Credeti ca mai este cazul sa inseriez o rezistenta de cca 10ohmi cu bobina de la releul nou?Releele noi le voi monta pe o placa separata. Link spre comentariu
dan cod Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Nu conteaza rezisternta bobinei atata timp cat este pentru aceeasi tensiune.Rezerva este la contacte .Ce tensiune comuta relele in sursa aia?220V? Link spre comentariu
en Postat Noiembrie 15, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Da,220V!! Aici nu stiu cum sa ma descurc. Am gasit pe net relee la care se zice ca suporta 80A pe contacte,la 14V. Daca le folosesc la 220v, ce se intampa? Din cate stiu eu,odata cu cresterea tensiunii,scade curentul pe contacte,la putere constanta. Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Releele de 30V au distanţa mult prea mică între contacte ca să poată fi folosite la 220V. Poţi spune tipul releului? Are un cod scris pe el. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Astea de 80A sunt relee auto sau oricum relee gandite pentru tensiune continua de valoare relativ mica. E riscant sa le folosesti la tensiune alternativa de valoare mare. S-ar putea ca rezistenta de izolatie sa nu fie suficienta si sa se strapunga. Cred ca ar merge ceva de genul releului de aici: http://www.google.ro/imgres?imgurl=http ... CE8Q9QEwBQ Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Da,@ratza are dreptate,distanta dintre contactele releului sint prea mici, avind in vedere ca tensiunea comutata este de doar 30V.Avind in vedere faptul ca este un stabilizator de tensiune,tensiunile comutate sint in jurul valorii de 200V .Apoi sarcinile stabilizatorului sint atit rezistive cit si inductive.La sarcinile inductive apar scintei ,arcuri electrice chiar,destul de maricele care in final duc la distrugerea contactelor releului. Link spre comentariu
en Postat Noiembrie 15, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Specificatiile de pe releul din stabilizator:SONGLESLCH-12VDC-SL-C30A 250VAC/30VDC Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Specificatiile de pe releul din stabilizator:SONGLESLCH-12VDC-SL-C30A 250VAC/30VDCE clar,la 250V CA, contactele pot comuta 30A iar in CC poate comuta 30A la max 30VCC.Tensiunea de alimentare a releului este de 12VCC. Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Seamănă cu ăsta? http://ro.farnell.com/omron-electronic- ... dp/2076394 Link spre comentariu
en Postat Noiembrie 15, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Da,seamana,da' e scump al dreaq! Daca schimb patru relee,cu transport cu tot,mai,mai ca imi cumpar un alt stabilizator!!! Am gasit aici ceva,de asta am apelat la colegii de pe forum,ca sa vad daca le cumpar sau nu. http://www.contactelectric.ro/releu-ele ... netic.html http://www.tme.eu/ro/details/l90s-12w/r ... ectronic/# Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Păi nu e neapărat nevoie să le cumperi de la Farnell, mi-a fost foarte uşor să-l găsesc acolo. Poţi lua de la TME, probabil că mai sînt şi alţi distribuitori. Ăla pus de tine e auto, nu va face faţă. http://www.tme.eu/en/details/g8p-1a2t-f ... -f-12vdc/# Link spre comentariu
dan cod Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Dupa mine astea nu merg.S-a spus mai sus de ce.Trebuie neaparat relee cu contacte pentru tensiune mare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum