Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Parametrii T/S "woofer" SAL SBX 1320/BK

laur_77

Postări Recomandate

Am 2 difuzoare noi sal sbx 1320/bk , carora nu le cunosc parametrii necesari pt. calcul incinta. Mentionez ca i-am introdus in niste incinte care aveau doar tweeter-e si un volum intern de 4,9..L ~5L, bass reflex. Nu prea suna bine pe bass desi in descriere pe cutie scrie 50HZ-7KHZ , membrana Kevlar ,magnet maricel(20oz). Am aproximat "din ochi"ca s-ar potrivi in acea incinta,dar nu prea e asa. Difuzoarele decedate aveau tot 13cm , difera membrana care era de hirtie si magnetul mai mic, poate si membrana era un pic mai moale la apasare. Deci ar putea cineva sa-mi spuna parametrii , sau volumul si tipul de incinta in care sa se "simta bine" difuzorul!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• laur_77

4

• CBI

1

• mircea888

1

Calculeaza la cat e acordate cutia cu acel bass-reflex, eventual modifici portul sa schimbi frecventa la care e acordata.De fapt ai putea masura frecventa de acordaj, e la fel ca atunci cand masori Fs la un difuzor, doar ca acum ai difuzorul in incinta.Bafta!

Link spre comentariu

Multumesc pt. fisa tehnica! Am simulat cu un programel gratuit(aj vented designer 2.0) si reiese ca trebuie o incinta cu volum de aproape 15L , iar portul cu diametrul 5cm si lungime de 10cm.----Ar fi de munca sa fac alte incinte si dupa ce imi spuneti nu prea merita efortul. O sa le tin pina ma prinde cheful de "miscare" si ma apuc. Sper ca rezultatele pe care le-am obtinut sunt corecte , sau am gresit??? :84

http://www.mh-audio.nl/ReflexBoxCalculator.asp

Fs/Qes=75=>merge in incinta inchisa dar si in cea bass reflex . Aleg bass-reflex pt ca pot folosi un volum mai mic(incinta) cu compromis in raspunsul in frecventa.

Link spre comentariu

O mica rectificare: De la 15L incepe sa sune(raspunda) mai bine pina la 30L unde raspunsul este cel mai bun posibil pentru ele. Lungimea vs. diametru port ajuta raspunsul in frecventa;-> in functie de frecventa la care este acordat. Asa am inteles de ce mi s-a cerut sa calculez frecventa de acord a incintei / respectiv portului de bass-reflex. Cred ca acea crestere pe frecventa de acord a portului ajuta ca difuzorul sa sune mai liniar un pic sub frecventa de rezonanta a incintei (daca e mica-incinta-)==> Asta am inteles din ce am citit pe internet.E bine sau trec la studiu iar? :aut: Poate imi spune si mie cineva : da or ba!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Dupa o mica "simulare" cu difuzorul acesta in incinta de 5L cu programul Amplion 1.77 , incinta bass reflex cu tub de 2.7cm diametru si lungime 10cm-acordat pe 50hz am obtinut raspunsul acesta:

http://i43.tinypic.com/15hfj9i.png

http://i39.tinypic.com/16kj0i.png

Am pus mina si am modificat bass-reflex-ul :am pastrat evazajele si am pus ca tub intre ele de la folie de staniol(alimentara) din carton. Rezultatul e un bass mai "hotarat" si mai prezent pina mai jos in frecventa.

Suna ca o boxa mai mare ca dimensiuni=un bass mai coborit ca frecventa. Parca mi-a mai trecut supararea pe chinezariile astea! Boxele le-am captusit cu burete de 2,5cm grosime , ca le-am avut pe balcon intre florile sotiei de cind s-au stricat bass-i si au intrat niste "puricei" de plante in pisla aia care era capsata pe peretii interiori.. :rade:

Filtre nu aveau , decit un condensator pt tweeter ,asa ca am facut eu ceva: rez de 5,6ohm/10w +1uF/400V pt.inalte si o bobina in aer de 100sp./d=5cm/@0.4mm , in serie cu difuzorul. Suna egal difuzoarele intre ele si binisor ca sunet.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări