Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

voltmetru digital


catax4u

Postări Recomandate

Salut. Mi-a trecut prin minte sa fac , daca se poate sau daca merita sa construiesc(i-au in calcul aici partea financiara) un voltmetru digital pe care sa-l montez pe un redresor cu regulator, asa incat sa pot vedea pe un lcd micut recuperat de la un multimetru stricat tensiunea pe iesirea redresorului. Intervalul masurat ar fi intre 1 si 20 de Vcc. O idee in sensu asta aveti?

Link spre comentariu

Poti cauta un proiect bine documentat cu Atmega sau PIC dar nu stiu in ce masura vei gasi ceva care sa mearga cu afisorul recuperat din multimetru.Trebuie sa gasesti tipul acestuia, sa cauti foaia de catalog si sa vezi configuratie pinilor. Functie de aceasta configuratie si functie de tipul de afisor(1x16, 2x16 etc) incerci sa folosesti un proiect care se pliaza pe afisorul tau. Nu vreau sa te descurajez dar e o misiune dificila. Ar fi mai simplu sa renunti la afisor si sa cumperi unul pentru care exista deja proiecte si documentatie.Succes.

Link spre comentariu

Mai ieftin, adica cat? Intreb asta pt ca eu am vazut unul care masura exact intervalul 1-20 Vcc si costa in jurul la 40 ron. As vrea sa fac o balanta sa vad daca merita sa-l fac, poate e mai rentabil sa-l cumpar direct.

Link spre comentariu

Categoric e mai rentabil sub aspect pecuniar sa cumparati decat sa construiti asa ceva, dar daca exista satisfactia lucrului construit de la zero, atunci construiti.

Link spre comentariu

MMC 7106 sau ICL 7106 se preta pt construirea unui voltmetru cu afisaj lcd, din cate stiu parca nu are inclus in el multiplxarea. Exista schema si in Tehnium si Conex, dar montajul se poate realiza si dupa schema prezentata in foaia de catalog.

Link spre comentariu

Mi se pare destul de simplu de realizat. Atasez si schema aici. Acum trebuie neaparat tipul de digiti LED specificat aici sau pot folosi oricare alt model dar sa fie cu anod comun? Si in locul semireglabilului P1 pot pot folosi o rezistenta fixa de 10 k?

post-23275-139829711853_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mi se pare destul de simplu de realizat. Atasez si schema aici. Acum trebuie neaparat tipul de digiti LED specificat aici sau pot folosi oricare alt model dar sa fie cu anod comun? Si in locul semireglabilului P1 pot pot folosi o rezistenta fixa de 10 k?

Poti folosi orice afisor cu anod comun de 1 digit. Si nu, nu poti folosi o rezistenta de 10k in locul semireglabilului P1 deoarece nu vei fi in stare sa ajustezi tensiunea de referinta la 100mV (exact jumatate din valoarea la cap de scala, de 200mV).
Link spre comentariu

Se poate folosi orice afisaj cu anod comun in functie de ce ai, si ce dimensiune iti trebuie. Se poate si cu rezistenta fixa dar mai bine pui un potentiometru sa poti regla intensitatea in functie de necesitati sau cel putin temporar la probe pana stabilesti valoarea optima a rezistentei care sa nu iti incinga prea tare stabilizatorul LM 7805. Unele montaje au nevoie de alimentare diferentiala de -+ 5v. Mai sunt niste scheme care se alimenteaza la 9V . Sau poti cauta o schema cu CD 520, si cdb 477 sau un echivalent mmc, asta daca mai gasesti integratele prin vechituri pe la cineva.

Link spre comentariu

Se poate si cu rezistenta fixa dar mai bine pui un potentiometru sa poti regla intensitatea in functie de necesitati sau cel putin temporar la probe pana stabilesti valoarea optima a rezistentei care sa nu iti incinga prea tare stabilizatorul LM 7805.

Potentiometrul semireglabil de 10k este DOAR pentru stabilirea corecta a tensiunii de referinta de 100mV (jumatate din capatul de scala). Pentru reglarea intensitatii luiminoase a afisoarelor cu LED se folosesc rezistente inseriate cu segmentele afisorului (intensitate fixa) sau prin utilizarea unei fotoerezistente impreuna cu un tranzistor care modifica tensiunea de alimentare a anozilor afisorului, metoda prin care se poate regla intesitatea functie de luminozitatea mediului ambiant.
Link spre comentariu

Inca ceva. Poate fi transformat si in ampermetru. Daca tot fac voltmetru ar merge si un ampermetru, parca se modifica ceva in montaj.....Si trebuie respectat intocmai tolerantele rezistentelor de-acolo, ma gandesc ca e posibil ca la magazin sa nu aiba rezistente cu tolerantele alea.

Link spre comentariu

DA, se poate, cu modificari minore, daca ai 2 bucati ICL7107(MMC7107) iti poti face atat "V" cat si "A"

In link-ul indicat de mine cateva posturi mai sus, gasesti tot ce iti trebuie, detalii, schema ( cu alimentare din traf simplu de 9Vca), cablaj, plus multe alte informatii.

Spor la mesterit.

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Am gasit voltmetrul asta. Acolo unde scrie R1 era un semireglabil montat de fostul posesor calibrat pentru 10V.

1. Are cineva unul la fel sa-mi spuna ce valoare are R1?

2. Daca nu, ideea e sa-l transform intr-unul 0-999mV (din cite am vazut punctul decimal nu se aprinde) dar nu-mni dau seama ce integrat e ala (are masa la 16, plus la 1 si V IN pe 9).

Multumesc.

 

 

voltmetru.jpg

Editat de diaconuliviu
Link spre comentariu

Ce-i atât de greu să aplici o tensiune variabilă de valoare mică pe capătul cald al rezistenței R3 pentru a vedea cât are voltmetrul ăla cap de scală și apoi să poți calcula valoarea noului divizor rezistiv R1,R2/R3 pentru valoarea dorită de tine?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări