andreigradu Postat Octombrie 28, 2014 Partajează Postat Octombrie 28, 2014 Cati dintre cei care scrieti aici ati mers la TIB sau la DemoMetal anul asta? Ce am vazut pe la TIB: masini CNC, adica centre de prelucrare de mici dimensiuni, intradevar cu ghidaje liniare, dar erau masini mici de viteza. Chiar si strungurile mici CNC sunt cu ghidaje. Printre ele era un utilaj mare care avea batiul de fonta, ghidaje fonta, deci la anumite dimensiuni se foloseste sania de fonta. Era cam de 4 ori mai mare fata de celelalte. Si toate jucariile alea erau peste 30.000 euro. Cea mai ieftina era 28.000. Orice user, la orice SRL ar lucra, e bine sa inteleaga ca la noi nu merge sa te vrajeasca si sa iti vanda o scula din aia. Chiar daca ai in atelier de prelucrari mecanice, cei aprox 50.000 euro sau poate mai mult, cat face o scula robusta se amortizeaza foarte greu. A se face distinctie intre ateliere prelucrari mecanice si fabrici de orice fel. A se intelege diferenta intre gaurit si frezat. De exemplu sa luam un FU32 care e un monstrulet. Daca pui pe el servo-uri si nu-i dai bice poti sa faci un CNC extraordinar. Fara sa schimbi suruburile. Imaginati-va ce avantaje ai daca in loc sa mulinezi tu prin span, o face calculatorul, cu aceeasi viteza cu care o faceai tu. Timp in care tu bei o cafea, stai la camasa cu halat pe tine si supraveghezi. Cum dracu sa nu se merite? Din sclav la manivele sa devii domn la camasa apretata. Si toate astea pe 1000-2000 euro. Pentru cei care nu stiu, exista versiuni de Bridgeport care au DRO si avansuri automate x, y - cu motoare electrice cu encoder din fabrica instalate. Asta m-am jucat eu cu ea, deci sigur exista. Ce mai vrei la aia, ramane doar sa legi motoarele la driverele tale si ai un CNC. Link spre comentariu
Vizitator stalnet Postat Octombrie 31, 2014 Partajează Postat Octombrie 31, 2014 foarte greu ,ineficient si scump retrofitul in cazul frezei fus22 in general aceste utilaje au precizie la inaintarea sculei aschietoare ,retragerea avind backslash in 99% din cazuri ,trebuie iarasi mentionat ca axa y si z sunt conduse manual prin intermediul unui grup de pinioane conice(din nou generatoare de erori) deci din capul locului suruburi cu bile cu preload,...as mai adauga ca piulitele cu care este dotata fus 22 nu permit reglarea jocurilor. sunt multe impedimente care te vor face sa renunti (greutatea mesei ,conducerea spindel-ului cu cutie de viteze asezata transversal care incheiata pe pinion de transfer prin axa y ,)doar axa x este singura care permite motorizare corecta (facila) fus 22 este o freza excelenta ,pt ateliere service si productii mici ..dar poate fi retrofitata cu ceva eforturi de timp si bani.. mult succes celor care se incumeta Link spre comentariu
kappa_ii Postat Decembrie 1, 2014 Partajează Postat Decembrie 1, 2014 Ma tot gandesc de ceva vreme sa imi modific FUS 32 si sa il transform in CNC. Ce freze pentru otel ati vazut cu ghidaje liniare ? sau pentru frezare in aluminiu cu freze mari de 25mm ? Eu sincer nu cred ca se poate realiza din profile de otel un cadru sufficient de inert la vibratii pentru a se utiliza in acest scop. Singurul mare dezavantaj este la finisarea suprafetelor la final. unde cu freze cu cap rotund trebuie sa trecem de n ori la distanta foarte mica - etc. apropos, cum s-ar putea transforma in CNC cu 5 axe ? cred ca aici deabia apar probleme mari. Are cineva cartea tehnica de la fus 32 ? Link spre comentariu
laurentiufocsani Postat Octombrie 30, 2015 Partajează Postat Octombrie 30, 2015 buna ziua.. vad ca este abandonat acest subiect, este totusi vreun coleg care a reusit sa termine un astfel de proiect..?...am gasit un fuss 22 dezmembrat, pe punctul de a fi aruncat la fier vechi si ma gandeam ca nu ar fi rau de modificat in timp...sugesti?..ms. Link spre comentariu
Adrian Pruna Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 kappa_ii Ai gasit manualul pt Fus 32 ? Link spre comentariu
florianmro Postat Noiembrie 29, 2015 Partajează Postat Noiembrie 29, 2015 Am o astfel de masina de frezat pe care as dori da o transform in cnc. http://www.amadeal.co.uk/acatalog/AMA16VF---with-Fine-Feed-and-DRO-AMA_MI_16VAWE.html#SID=16 Link spre comentariu
laurentiufocsani Postat Decembrie 1, 2015 Partajează Postat Decembrie 1, 2015 se pare ca este un subiect abandonat de ""greii"" in domeniu.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum