Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CNC din FUS 22 ?


sorinas

Postări Recomandate

Din ce am vazut pe You Tube se pot modifica masini de frezat de banc gen BF20 in masini de frezat in 3 axe . Intrebarea este - a incercat cineva cu un FUS 22 ?Sau daca se poate preta la asa ceva ? Bineinteles cu modificarile de rigoare - schimbat suruburile din dotare cu suruburi cu bile , motoare pas cu pas sau servo etc. Ce probleme s-ar ivi mecanic ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sorinas

    5

  • laurentiufocsani

    2

  • DanuAL

    2

  • Blak

    1

Top autori în acest subiect

Problema este de ordin economic. Daca de exemplu ai cumpara un FUS22 cu un pret de 5500 lei, modificarile pe care le-ai propus, te-ar costa probabil cam tot atata cat costa un CNC nou nout. O apreciere mai precisa ar putea face cei care au experienta in constructia CNC-urilor.

Link spre comentariu

Din punct de vedere mecanic, pentru a fi un cnc in adevaratul sens al cuvantului, problema mare ar fi schimbarea ghidajelor coada de randunica cu ghidaje liniare, apoi adaptate niste servo corespunzatoare, si schimbarea suruburilor de antrenare.Se poate face si chiar la un pret bun, insa cu multa munca si nervi tari.Este destul de dificila conversia unei vechituri in cnc.Aceasta modalitate este o varianta mai low cost a unui utilaj second sau custom made si se preteaza doar pentru productie de serie sau prototipuri complexe, deci nu hobby, decat daca nu ai ce face cu banii si timpul.

Link spre comentariu

Te inseli! Nu cred ca nemtii de prosti cumpara vechiturile ptr. asemenea conversii si vand cnc'urile venite din fabrica dupa vre-o 4-5 ani. Nu taie nimeni ghidajele ptr. a pune sine rectificate. Cred ca n-ai idee cat si ce inseamna o fonta ''asezata''/batrana.

Sunt firme consacrate care or scos pe banda rulanta cnc'uri pe pantentul/proiectul frezelor manuale, avand doar modificarile ptr. cnc.

Trebuie schimbate toate suruburile/piulitele trapeze si inlocuite cu suruburi cu bile, motoarele, unde sunt cu altele servo, unde nu sunt trebuiesc adaptate.

Video'ul postat a fost ptr. ''Da, se poate''. Daca cauti mai atent, o sa ramai impresionat de ce potential au frezele clasice/manuale ptr. acesta conversie ''home'made'', doar ca acesta modificare costa bani pe care nu toti suntem dispusi sa-i platim, mai ales cand vine vorba de o investitie fara amortizare (prea rapida).

 

http://www.youtube.com/user/presstradero - SI astia se ocupa cu asa ceva, la noi. Pretul o sa fie pe masura!

Link spre comentariu

Sunt inginer automatist de 12 ani si de vreo 2 am o firma care face cnc si altele din gama automatizari industriale, cred ca stiu ce inseamna una alta, poate peste un nivel de hobby.Sa revenim, nu am zis ca nu se poate face conversia, doar ca este costisitoare pentru un amator, daca se produce cu ea este alta treaba.Dupa ultimele tendinte ale zilelor noastre utilajele se fabrica din tot felul de oteluri, si aici ma refer la Grobb, Minganti, Mori Seiki.Am vazut masini de gaurit si filetat cu cnc, cu batiuri din ol52 care 24 ore pe zi gauresc si fileteaza discuri de frana si butucul rotii de autoturism, si asta nu la vreun atelier obscur ci in una din sectiile Dacia-Renault din Mioveni.Motivul pentru care se merge pe ghidaje liniare(sina+patina) sunt viteza ridicata de prelucrare cu care se poate misca utilajul in comparatie cu coada de randunica, cara este mult mai pretentioasa si imprecisa.Nu contest calitatea batiului de fonta, insa sunt solutii mai economica si mai performante decat FUS 22, 25, 32 etc.In zilele noastre in industrie, cnc-ul modern executa multe treceri cu intrari mici in material, fatza de FUS cu care poti lua cate 5 mm de dural pe trecere insa ca precizie :sparge: :sparge: :sparge: .In scurt timp sper sa am timp sa fac o prezentare ca la carte la un astfel de utilaj fabricat in regie proprie(clona dupa un atelaj existent), integral din otel.In ceea ce priveste ce fac nemtii, nu ma prea incalzeste cu nimic.Si ei au "inventatorii lor".

Link spre comentariu
  • Administratori

daca detii o freza nu prea uzata se merita conversia

 

eu as propune suruburi cu bile chinezesti, niste servo cu reductoare, drivere aferente, conectica, BOB si soft EMC2 sau chiar turbo cnc(arata mai retro asa ca freza)

niste drivere faine sunt astea http://www.cncdrive.com/DG4S_16035.html si daca gasiti ceva motoare ordinare cu perii le puneti encoder si asta e.

mai e si varianta cu servo de AC, se gasesc second hand pe ebay

si bineinteles varianta cu motoare pas cu pas care eu nu o recomand pentru asta, probabil ar merge cele in bucla inchisa dar nu se justifica pretul.

Link spre comentariu

Apreciez parerile d-voastra dar totusi am sa va prezint o modificare a unei masini de frezat care nu e FUS 22 dar e cam pe-acolo unde nu cred ca s-au modificat ghidajele si s-au folosit motoare pas cu pas ( la secunda 0:32 ). Intr-adevar s-au schimbat suruburile ceea ce este foarte normal pentru un CNC si motorul de frezare care iarasi mi se pare normal avand in vedere viteza de aschiere care trebuie corelata cu viteza de deplasare a mesei pe cele trei axe. Asta daca se doreste o viteza de executie mare comparativ cu ce viteze sunt dotate FUS-urile.

Am sa imi fac un calcul pentru ceea ce inseamna materiale necesare ( tinand cont ca deja FUS-ul il detin ) si am sa va tin la curent . Nu mi-am propus un termen limita de finalizare asa ca s-ar putea sa mai dureze.

As vrea pentru inceput sa o fac ca noua ( nu ca ar fi prea distrusa ) si s-o verific dpdv mecanic. Dupa aia mai vedem.

Link spre comentariu

Repet, ceea ce am spus se refera la conversia unui utilaj manual in cnc profesional!Ce a facut nenea ala acolo este o improvizatie(lucru facut pe genunchi), pariez cu oricine ca daca va incerca viteze de prelucrare mai mari mpp-urile de vor impiedica mai mult de o gramada.Totul depinde de ce anume vrei sa obtii, ceva serios sau o jucarie de sute de kg.

Link spre comentariu

Cu tot respectul , dar ce se prezinta in 10 min. de film nu mi se pare a fi deloc o improvizatie . Ca mai trebuie lucrat la aspectul general al masinii sunt de acord , dar in rest ca si viteza de executie si suprafata prelucrata eu zic ca este OK .Improvizatie numesc eu un CNC confectionat artizanal din profile de otel fara a se tine cont de o minima proiectare sau router facut din " structura " de placaj stratificat cu bare filetate in loc de suruburi cu bile sau trapezoidale . Dar depinde de ceea ce vrea fiecare sa obtina la final .

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator alexandrub

ce se mai aude cu conversia? si pe mine ma bate gandul sa fac asa ceva tot pe o freza FUS22. Daca te-ai apucat astept un semn cu ce ai facut pana acum, eu as fi bucuros daca as gasi suruburile si piulitele pt toate cele 3 axe sa le fac o relevare ca sa nu o desfac pe a mea pana nu am tot ce trebuie procurat; eu mai lucrez cu ea diverse piese si nu prea imi permit sa o tin demontata. Ce motoare ar merge puse? ceva recomandari ?

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...
Vizitator stalnet

Sunt inginer automatist de 12 ani si de vreo 2 am o firma care face cnc si altele din gama automatizari industriale, cred ca stiu ce inseamna una alta, poate peste un nivel de hobby.

Sa revenim, nu am zis ca nu se poate face conversia, doar ca este costisitoare pentru un amator, daca se produce cu ea este alta treaba.Dupa ultimele tendinte ale zilelor noastre utilajele se fabrica din tot felul de oteluri, si aici ma refer la Grobb, Minganti, Mori Seiki.Am vazut masini de gaurit si filetat cu cnc, cu batiuri din ol52 care 24 ore pe zi gauresc si fileteaza discuri de frana si butucul rotii de autoturism, si asta nu la vreun atelier obscur ci in una din sectiile Dacia-Renault din Mioveni.Motivul pentru care se merge pe ghidaje liniare(sina+patina) sunt viteza ridicata de prelucrare cu care se poate misca utilajul in comparatie cu coada de randunica, cara este mult mai pretentioasa si imprecisa.Nu contest calitatea batiului de fonta, insa sunt solutii mai economica si mai performante decat FUS 22, 25, 32 etc.

In zilele noastre in industrie, cnc-ul modern executa multe treceri cu intrari mici in material, fatza de FUS cu care poti lua cate 5 mm de dural pe trecere insa ca precizie :sparge: :sparge: :sparge: .

In scurt timp sper sa am timp sa fac o prezentare ca la carte la un astfel de utilaj fabricat in regie proprie(clona dupa un atelaj existent), integral din otel.

 

 

In ceea ce priveste ce fac nemtii, nu ma prea incalzeste cu nimic.Si ei au "inventatorii lor".

 

freza fus22 este o freza de scularie ...o diferenta majora intre aceasta si cele "din ol52"

sunt discutii multe pe forumuri de profil batiuri fonta vs,ghidaje bila,otel inductie etc ...

in principiu dv aveti dreptate un utilaj se proiecteaza pt destinatia propusa ... fus22 este freza de scularie gindita pt serii mici,productie la nevoie...

este binevenita o polemica pe tipurile de deplasari iar eu unul sunt pro batiu fonta ,inclusiv precizie si viteza ...

ca sa fiu scurt ,ce face coada de rindunica nu face un ghidaj gen Posted Image

Editat de stalnet
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări