Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cadere de tensiune in instalatie solara de 12V

BazsoDombiAndras

Postări Recomandate

• Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BazsoDombiAndras

23

• Dr.L

5

• andreivlad1999

5

• morocanosul

5

Hmm... ma gandesc ca pastrand aceeasi siguranta de 10A, dar marind curentul, sa zicem (teoretic) la 10A (sau 9.99, ca sa nu intrerupa), caderea de tensiune creste liniar, adica de la 0.1V la 0.2V... sau creste exponential, poate la 0.5V sau mai mult?Oare daca pun siguranta de 16A in loc de siguranta de 10A, atunci caderea de tensiune la 5A va fi mai mica?

Link spre comentariu

Inca ceva. Sigurantele automate sunt marcate cu "N" pentru nul, iar cealalta gaura e pentru faza. Daca trec printr-o astfel de siguranta 12V DC, atunci "+" merge in loc de faza si "-" in loc de nul, sau nici asta nu conteaza?

Link spre comentariu

Am casa de la tara alimentata numai cu energie solara, in zona neexistand retea.Fiindca proiectul a inceput in 2003, am ales tensiunea de 12V, din motiv economic - pe atinci un panou de 90W era 600 euro.Acum e scump sa o schimb pana nu se amortizeaza invertorul. Eu am folosit sigurante automate simple Merlin Gerin si Siemens, caderea de tensiune pe ele fiind de 75mV la curentul nominal - masurata.Nu cred ca are rost sa folosesti sigurante duble pentru ca vei avea o cadere dubla de tensiune. Si nu ai nici un risc daca nu decuplezi si minusul, tensiunea fiind scazuta.In cc pana la 60V nici echipamentele profesionale nu folosesc sigirante pe ambele fire.Daca totusi vrei sa folosesti sigurante duble nu are importanta unde pui + si -.La invertor, unde curentii sunt mari(peste 100A) am folosit MPR si cabluri scurte de cc cu sectiune de 35mmp. Pentru iluminat am folosit becuri economice la 12V pe care, pe masura ce se duc le inlocuiesc cu LED. Instalatia de ilminat e pe Cu de 2,5mmp dar nu am observat sa se modifice lumina in functie de consum.

Link spre comentariu

Multumesc, yo7lhe! Mi-ai dat niste vesti foarte bune si clarificari valoroase. Ziua incepe bine :)In cazul acesta am sa pun si eu sigurante automate simple. Reteaua de cabluri de 2.5 mmp care pleaca de la tablou spre diferite incaperi ale casei are 5 perechi de fire care intra in tablou. Asta inseamna ca as putea pune 5 sigurante de 16A, si astfel fiecare dintre cele 5 sub-retele ar putea consuma pana la 16A (16A este deja un maxim putin fortat pentru 2.5 mmp). Din pacate nu prea am loc in tablou pentru multe sigurante, va trebui sa formez mai putine sub-retele, probabil va trebui sa ma multumesc cu 2, max 3.Totusi cablul care merge de la regulatorul de incarcare pana in tabloul electric este de 4 mmp, care ar putea fi incarcat cam pana la 24A, deci va trebui sa tin cont si de asta.

Link spre comentariu

Incercand sa ma uit prin ofertele magazinelor pentru sigurante automate cu un singur pol, am observat ca exista mai multe tipuri. De exemplu:

1. Intrerupator automat 1P

http://www.dedeman.ro/ro/electrice/distributie-electrica-si-comanda/intrerupatoare-automate-modulare/intr-aut-1p-16a-4-5ka-gw92108.html

2. Disjunctor DOMAE 1P:

http://www.dedeman.ro/ro/electrice/distributie-electrica-si-comanda/intrerupatoare-automate-modulare/disj-domae-1p-20a-c-4-5ka-12482.html

3. Disjunctor C60N 1P:

http://www.dedeman.ro/ro/electrice/distributie-electrica-si-comanda/intrerupatoare-automate-modulare/disjunctor-c60n-1p-16a-c-a9f74116.html

Ma intreb care este diferenta intre ele si care se potriveste mai bine pentru circuitul meu de 12V, astfel incat sa aiba pierdere de tensiune cat mai mica. Care este diferenta intre "siguranta automata"/"intrerupator automat" si "disjunctor"? Sau sunt defapt doua cuvinte cu inteles identic in acest caz? Ce inseamna DOMAE si ce inseamna C60N?

Hmm...

Link spre comentariu

eu acasa am iluminatul pe 12V becuri cu led cu lumina calda.cablul este de 1,5mm2 multifilar (litat) merg cu o baterie auto naspa, care are cind 12v la incarcare cind 9v cind e descarcata... la 1v nu vad nici o diferenta in lumina de la leduri, iar ca si cunsumatori am becuri peste tot, 3camere, bucatari, hol, baie, livig si unul afara.... nu am tinut niciodata toate becurile aprinse nici macar sa fac masuratori si am asa de 3ani acusica. nici sigurante nu am acum.iarna oricum bateria daca e tinuta la rece pierde cel putin 1V, a mea a stat la +3gr cam 2 ierni si are 5ANI.

Link spre comentariu

Daca vrei caderi mici de tensiune, mergi cu 2A/mm^2.La 3A/mm^2 simti deja firele calde, iar la 5A/mm^2...si mai calde!

Probabil nu prea va fi cazul sa depasesc 2A/mm2. Iar daca rareori se va intampla, nu e tragedie. Din cate am inteles atat timp cat nu depasesc 6A/mm2, nu prea exista pericole.Dar problema mea principala momentan nu este legata de valoarea sigurantelor, ci de tipul lor. Poate cineva sa ma lamureasca, care dintre cele pe care le-am amintit in mesajul anterior este potrivit?Multumesc!
Link spre comentariu

Am o intrebare,bransamentul locuintei este proiectat sa suporte consumul pe care il vrei?

Nu sunt 100% sigur la ce te referi prin bransament, dar daca te gandesti la conexiunea la reteaua electrica de pe strada, nu are nimic de a face cu instalatia solara, care este complet izolata de reteaua de 230V.De la panoul solar imi vin fire de 6mm2 pana la regulatorul de incarcare. Intre regulator si baterie am fire de 4 mm2. Intre regulator si tabloul eletcric principal sunt fire de 4mm2 iar de la tabloul principal spre consumatori pleaca fire de 2.5 mm2.Faptul ca reteaua de 12V se intalneste cu cea de 230V in tabloul eletcric principal este doar o chestiune de eleganta, cele doua retele pot fi legate la sigurante in acelasi loc astfel, dar nu au absol;ut nicio legatura electrica intre ele.
Link spre comentariu

Am o intrebare,bransamentul locuintei este proiectat sa suporte consumul pe care il vrei?

Nu sunt 100% sigur la ce te referi prin bransament, dar daca te gandesti la conexiunea la reteaua electrica de pe strada, nu are nimic de a face cu instalatia solara, care este complet izolata de reteaua de 230V.De la panoul solar imi vin fire de 6mm2 pana la regulatorul de incarcare. Intre regulator si baterie am fire de 4 mm2. Intre regulator si tabloul eletcric principal sunt fire de 4mm2 iar de la tabloul principal spre consumatori pleaca fire de 2.5 mm2.Faptul ca reteaua de 12V se intalneste cu cea de 230V in tabloul eletcric principal este doar o chestiune de eleganta, cele doua retele pot fi legate la sigurante in acelasi loc astfel, dar nu au absol;ut nicio legatura electrica intre ele.
Ma gândeam la retea (220V),Mercy pentru specificatii!
Link spre comentariu

Incercand sa ma uit prin ofertele magazinelor pentru sigurante automate cu un singur pol, am observat ca exista mai multe tipuri. De exemplu:1. Intrerupator automat 1Phttp://www.dedeman.ro/ro/electrice/distributie-electrica-si-comanda/intrerupatoare-automate-modulare/intr-aut-1p-16a-4-5ka-gw92108.html2. Disjunctor DOMAE 1P:http://www.dedeman.ro/ro/electrice/distributie-electrica-si-comanda/intrerupatoare-automate-modulare/disj-domae-1p-20a-c-4-5ka-12482.html3. Disjunctor C60N 1P:http://www.dedeman.ro/ro/electrice/distributie-electrica-si-comanda/intrerupatoare-automate-modulare/disjunctor-c60n-1p-16a-c-a9f74116.htmlMa intreb care este diferenta intre ele si care se potriveste mai bine pentru circuitul meu de 12V, astfel incat sa aiba pierdere de tensiune cat mai mica. Care este diferenta intre "siguranta automata"/"intrerupator automat" si "disjunctor"? Sau sunt defapt doua cuvinte cu inteles identic in acest caz? Ce inseamna DOMAE si ce inseamna C60N?Hmm...

Nu ma lamureste cineva in legatura cu tipul acestor sigurante? :jytuiyu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări