BazsoDombiAndras Postat Noiembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 Mersi, Relav! Fain site-ul. Eu pana acum imi comandam de pe eBay, dar incepe sa-mi placa tot mai mult site-ul acesta Link spre comentariu
verde Postat Noiembrie 14, 2013 Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 La fel am si io iluminatul separat ,cu conductor litat de 2,5 mm2 ,dar tensiunea este de 24v ,[baterie 180Ah de stivuitor],becurile sint de camion halogene de 70w in camere ,respectiv 21w hol, wc.Nu am probleme cu scaderea tensiunii,la 24v amperii sint la jumatate fata de 12v,in concluzie i-ti recomand 24v sau 48v . Link spre comentariu
morocanosul Postat Noiembrie 14, 2013 Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 Si eu sunt de parere sa folosesti 24V,la fiecare dispozitiv utilizat(9V,12V...) folosesti un stabilizator de tensiune integrat care costa cativa lei,asa nu ai nevoie de conductori cu sectiune mare ca in cazul ca mergi pe 12V.Pt.LED-uri folosesti,desigur,alimentarea adecvata. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Cu un stabilizator liniar nu va face decat sa piarda jumatate din energia stocata in baterii prin caldura disipata de stabilizator. Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Noiembrie 15, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Pierderile de energie nu prea ma incanta...Tocmai ma gandeam la faptul ca daca intr-un viitor indepartat voi avea bani sa-mi iau niste panouri fotovoltaice mai serioase si/sau voi avea timp sa-mi construiesc un generator eolian mai serios, in speranta de a putea alimenta consumatori mai seriosi de la baterie, atunci voi fi nevoit sa transform tensiunea DC de 12V sau 24V care va veni de la sursele de curent "verzi" la 230V pentru a putea transporta energia electrica pe cablurile astea de 2.5 mm2 (si probabil si pentru ca acei consumatori mai seriosi vor necesita AC 230V). Cred ca asta inseamna pierdere mare la transformare. Am citit undeva mai demult ca pierderea ar fi in jur de 30%... Link spre comentariu
eugeniusro Postat Noiembrie 17, 2013 Partajează Postat Noiembrie 17, 2013 Nu, majoritatea invertoarelor au o eficienta de peste 92%, iar cele mai bune au si curent mic de mers in gol, deci iesi mult mai bine decat cu pierderile pe cabluri.Si daca te apucai sa pui cabluri de 10 mm sectiune ajungeai sa investesti mai mult decat te costa un invertor, evident unul fara pretentii cu sinus modificat la 1000 W te costa 500 RON iar unul de putere la 2300 W cu sinus pur te costa undeva peste 2000 RON, dar poti alimenta din el si un frigider si alte electricasnice. Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Noiembrie 17, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2013 Hmm, multumesc pentru aceasta informatie! Incepe sa-mi placa ideea invertorului Bine, nu acum. Intr-un viitor mai indepartat, cand visez sa am panouri solare multe si macar o mica turbina eoliana. Defapt visez la asta de cel putin vreo 5 ani. Faptul ca am in pereti cabluri pentru o retea "verde" este deja un pas in aceasta directie. Restul e doar o chestiune de buget, dar poate ca in urmatorii 5 ani voi reusi sa fac si asta Link spre comentariu
verde Postat Noiembrie 17, 2013 Partajează Postat Noiembrie 17, 2013 Nu, majoritatea invertoarelor au o eficienta de peste 92%, iar cele mai bune au si curent mic de mers in gol, deci iesi mult mai bine decat cu pierderile pe cabluri.Si daca te apucai sa pui cabluri de 10 mm sectiune ajungeai sa investesti mai mult decat te costa un invertor, evident unul fara pretentii cu sinus modificat la 1000 W te costa 500 RON iar unul de putere la 2300 W cu sinus pur te costa undeva peste 2000 RON, dar poti alimenta din el si un frigider si alte electricasnice.Invertorul meu are 4000w ,sinus pur, 48v, si a costat 2500 lei ,deci sint si preturi rezonabile. Link spre comentariu
rinaldoparaipan Postat Noiembrie 18, 2013 Partajează Postat Noiembrie 18, 2013 O alta varianta ar fi sa mergi pe 24V si sa inseriezi cate doua becuri, doua benzi cu leduri, etc.Toate gadgeturile pe leduri sunt fie la 230V(de fapt 185-260V), fie pe 12V.Si eu am iluminat pe 12V, si intr-adevar se simte caderea de tensiune cand aprind un consumator mai mare, cu toate ca am cablu de 2,5mmp. Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Noiembrie 18, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2013 Hmm, se pare ca intr-adevar merita sa-ti pui invertor, fiindca altfel se pierde oricum mai multa energie in cabluri din cauza tensiunii mici.Am fost astazi la casa si am incercat sa deslusesc cum sunt legate cablurile pentru reteua de 12V. Am reusit sa dezleg o parte a misterului, acum deja stiu pe unde intra cablul destinat panourilor fotovoltaice, intr-un tablou electric mai mic, pe unde ies firele pentru baterie, etc. Totul pare OK si fain, un regulator de incarcare se poate conecta fara probleme, toate firele sunt la locul lor.Urmeaza continuarea, acum trebuie sa leg toate prizele si luminile de 12V in tablul principal la firele care vin de la baterie (defapt firele care vor veni din regulatorul de incarcare, destinate consumatorilor). Am inceput sa ma gandesc daca are sau nu are rost sa pun siguranta. Daca ar fi sa pun siguranta, cele de 230V sunt bune si pentru 12V? Ma gandeam sa pun una de 16A. Sau cele de 230V nu merg la 12V?(Am decis sa raman momentan la 12V si cand voi avea consumatori mai multi si panouri fotovoltaice mai multe, sa trec la solutia cu invertorul) Link spre comentariu
morocanosul Postat Noiembrie 18, 2013 Partajează Postat Noiembrie 18, 2013 Important pentru o siguranta este CURENTUL,cand va depasi valoarea pentru care este calibrata,va declansa. Asa ca nu conteaza,220 sau 12v. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 18, 2013 Partajează Postat Noiembrie 18, 2013 Merg foarte bine cele de 220V.Doar ca cele automate au ceva cadere de tensiune pe ele!Daca te intereseaza, pot reveni cu date mai concrete Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Noiembrie 18, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2013 Hmm, da, m-ar interesa Cam cat este caderea de tensiune?Poate parea o intrebare prosteasca, dar daca nu cele automate, atunci care? Altfel spus, care sunt cele ne-automate? Cele de pe vremea lui Ceausescu, din portelan alb, cu fir de cupru in mijloc? Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 18, 2013 Partajează Postat Noiembrie 18, 2013 Altfel spus, care sunt cele ne-automate? Cele de pe vremea lui Ceausescu, din portelan alb, cu fir de cupru in mijloc?Da, fuzibilele.Sau mai sunt variante numai pt tensiuni mici, pe care le-am prezentat aici: viewtopic.php?p=1390524#p1390524 . Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Noiembrie 19, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2013 Multumesc, Dr. L! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum