Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect boxe Tannoy Gold Monitor 15 .

Vizitator audiobudha

Postări Recomandate

Vizitator audiobudha

Salut ,

Tocmai am vandut o pereche de difuri Tannoy GM15 si am promis cumparatorului ca il ajut sa construiasca cabinetele .

Cabinetul va fi de 210 litri dar am oarecare indoieli la materiale :

1. nu vreau din MDF ci din placaj si nu stiu ce e mai bine sa folosesc :

*placaj de mesteacan maxim 18 mm grosime sau fag 21 mm

2. unde pot gasi piese calitative la un pret cit de cit convenabil si ma refer la condensatori cu 2-3 % eroare .

3. Cam asa arata proiectul facut de un englez :

Orice idee e binevenita !

Cristian .

* poze cu difurile : https://plus.google.com/u/0/photos/1092 ... 2715442625

post-79955-139829708361_thumb.gif

post-79955-139829708377_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• felixx

6

• vlad_2770

4

• VTP

3

• Shambala

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Placaj de orice tip si grosime gasesti la Holver. Cel de fag este mai greu - trebuie sa ta gandesti si la transportul incintelor. Eventual discuta cu beneficiarul. (daca ies de 70kg ...)Dupa teorii audiofile placajul de mesteacan baltic este preferat - ca "muzicalitate"; altele sustin combinatii din acel placaj cu altul de esenta tare plus ceva pal. (Nu cred ca este cazul pt aceste incinte).Condensatori 2-3% sunt si la AudioAlchemy si la EuropeAudio si la Farnell si la multe alte firme, insa garantat nu e nevoie de acea precizie - daca se pretinde asa ceva e pura abureala. Ca idee, marea majoritate a condensatorilor 5% de marca se incadreaza in 2-3%. Si oricum, la filtre asta nu conteaza deloc.

Link spre comentariu
Vizitator audiobudha

Placaj de orice tip si grosime gasesti la Holver. Cel de fag este mai greu - trebuie sa ta gandesti si la transportul incintelor. Eventual discuta cu beneficiarul. (daca ies de 70kg ...)Dupa teorii audiofile placajul de mesteacan baltic este preferat - ca "muzicalitate"; altele sustin combinatii din acel placaj cu altul de esenta tare plus ceva pal. (Nu cred ca este cazul pt aceste incinte).Condensatori 2-3% sunt si la AudioAlchemy si la EuropeAudio si la Farnell si la multe alte firme, insa garantat nu e nevoie de acea precizie - daca se pretinde asa ceva e pura abureala. Ca idee, marea majoritate a condensatorilor 5% de marca se incadreaza in 2-3%. Si oricum, la filtre asta nu conteaza deloc.

1. am sa ramin la placajul de mesteacan ca varianta pt ca e mai usor 500 kg fata de 700 fagul : ca grosime cred ca un 21 mm e ideal pt incinte.2. de contat conteaza totusi marja de eroare ...eu as fi vrut sa inlocuiesc condensatorii cu 2% cu din aia de 3-5 % care sunt la jumatate din pret si cred ca asa am sa procedez . Am o dilema cu bobina aia de ceara de 1,2 mh de la Jantzen...cam scumpa la 50 de euro si nu stiu de unde se poate lua ceva echivalent .Bugetul pt piese de la filtru e cam 150 euro x 2 . Am sa discut la Holver sa vad ce imi propun si daca fac si debitari .Mersi pt sfaturi !
Link spre comentariu

Gresesti - de 2 ori - cu insistenta pe condensatori 2%. Simpla masurare iti poate arata ca ceea ce am scris mai sus este riguros adevarat - peste 90% din lot se incadreaza in 2-3%. Am masurat multe sute de bc.In al doilea rand, in schema filtrelor este total irelevanta o diferenta de toleranta de 1-2% ! Abordare de amator ...

Link spre comentariu

Tipul din link-ul de pe youtube spune la minutul 3:24 urmatoarele:

Din nefericire incintele Horn nu au sunat asa bine cum ma asteptam.Basul de sus era bubuit si nu era deloc bass de jos!Problema basului de sus a fost rezolvata prin adaugarea de material de insonorizare in incinta dar nu am putut avea bass de jos de la eleSpecificatiile Tannoy spun ca GRF coboara pana in 35Hzdar daca o fac o fac cu -20dB

si pana la urma le-a transformat in incinte BASS REFLEX!! de 210 litriiNu poti sa crezi orice (este adevarat) dar totusi la ce munca a depus ala ca sa faca hornurile si apoi a facut Bass Reflex ma duce la doua ipoteze: ori este tembel si are ceva cu firma Tannoy (deci a vrut sa le critice planul dat de ei) ori este adevarat ce spune. La prima vedere multi cad pe spate cand vad horn-uri, dar el alegand in final (si pe o cheltuiala in plus) sa revina la bass reflex elimina pentru mine ipoteza ca este un snob.Tu fata de el mai ai o problema: difurile tale nu au fost pereche. Sunt din loturi diferite deci au si parametrii un pic mai imprstiati. Se stie ca tot timpul difurile trebuie sa fie din acelasi lor pentru a avea parametrii cat mai apropiati. Dar am pufnit in ras cand am vazut ca tu esti focusat pe condensatori de 2% dar nu ai nici difurile din acelasi lot. Daca ai sa masori parametrii la difuri ai sa vezi ca sigur diferenta intre ele este de peste 2% la parametrii :rade:, dar nu te descuraja, cauta conzi cu 1%! :ras: Nu prea am inteles de ce te-a mancat undeva sa desfaci magnetul dar na .... multi stie, putini cunoaste. Si aia de la Tannoy si tu ati folosit o surubelnita sa puneti magnetul doar ca aia de la Tannoy sigur au mai si masurat ce au obtinut in urma asamblarii. Desi poate crezi ca este o joaca iti pot da informatii despre un test sa vezi cum sta real treaba: desfa 5 motoare pas cu pas (desfaci niste suruburi - notezi cum au fost si unde au fost fiecare) scoti rotorul si apoi pune-l inapoi si iti garantez ca in regim DIY nu le mai faci cum au fost din fabrica. Sfatul meu este sa nu desfaci orice surub care iti iese in cale daca nu stii bine ce si cum. (vezi ca in mecanica sunt 2 metode de a strange suruburile: in x sau in melc in functie de aplicatie)
Link spre comentariu

Trecerea de la horn la BR e perfect normala si singura pentru experinta si educatia constructorului!In plus, sa NU uitam: BR - the best!Dupa demontarea difuzoarelor, cea mai potrivita solutie: filtre cu condensatori de 0,5% si incinta din galeata de 10 litri - plastic pentru un bas mai rotund, metal pentru un bas mai percutant!

Link spre comentariu

In plus, sa NU uitam: BR - the best!

Cine a zis asta? Eu nu sunt de acord cu afirmatia de mai sus! Aaa cand esti la inceput in ale hornurilor normal ca e mai bine sa faci un BR ca este the best (nu poti sa obtii maximul dar obtii ceva pe cand la un horn daca gresesti obtii exact ZERO).

Trecerea de la horn la BR e perfect normala

da, ca si in zicala: decat codas la oras, mai bine fruntas in satul tau!

Tipul din postarea de pe youtube a facut hornurile, se vede clar:

Posted Image

si nu am nici un dubiu ca nu ar fi respectat proiectul. Si nu este un agiamiu si nu le-a comparat cu orice:

Posted Image

Tannoy Little Gold Monitor

Deci dezamagirea lui a fost sigur reala zic eu. Daca pe langa volumul mare de munca depus mai studia un pic si ceva teorie despre horn-uri nu mai era asa dezamagit.

Hornurile nu sunt pentru toata lumea! Este poate cel mai bun exemplu cand functia copy-paste nu da rezultate! :ras:

Link spre comentariu

poate ii place basul pompat si adanc(aka lung),cine stie ce referinte are :) sa nu fim rai acuma,pana la urma si hornul are alt caracter sonic,multi nu cauta reproducere fidela,realistica,ci una placuta,'manarita'nici cu crossoverul nu e f simplu,mai ales cand difurile sunt vechi,schemele de pe net la felchestia cu toleranta valorilor este un basm audiofil,daca vorbeam de electrolitici de 0,5$ mai ziceam,dar la piese scumpe ,decat daca ai noroc de ceva rebut..chiar si la bas reflex,ar trebui inceput cu masurarea parametrilor ambelor coaxiale si apoi stabilit restul,Vlad are dreaptate,treaba asta cu copy-paste nu garanteaza rezultate sigure

Link spre comentariu
Vizitator audiobudha

Gresesti - de 2 ori - cu insistenta pe condensatori 2%. Simpla masurare iti poate arata ca ceea ce am scris mai sus este riguros adevarat - peste 90% din lot se incadreaza in 2-3%. Am masurat multe sute de bc.In al doilea rand, in schema filtrelor este total irelevanta o diferenta de toleranta de 1-2% ! Abordare de amator ...

* cred ca m-am expirmat putin alambicat :sparge: ...am sa iau conzi cu 5% ..nici eu nu sunt convins de aia 1-2 % :scarpin * amator - corect :ops
Link spre comentariu
Vizitator audiobudha

Nu poti sa crezi orice (este adevarat) dar totusi la ce munca a depus ala ca sa faca hornurile si apoi a facut Bass Reflex ma duce la doua ipoteze: ori este tembel si are ceva cu firma Tannoy (deci a vrut sa le critice planul dat de ei) ori este adevarat ce spune. La prima vedere multi cad pe spate cand vad horn-uri, dar el alegand in final (si pe o cheltuiala in plus) sa revina la bass reflex elimina pentru mine ipoteza ca este un snob.

Cred ca experienta tipului ma face sa fac tot bass reflex incintele :))

Tu fata de el mai ai o problema: difurile tale nu au fost pereche. Sunt din loturi diferite deci au si parametrii un pic mai imprstiati. Se stie ca tot timpul difurile trebuie sa fie din acelasi lor pentru a avea parametrii cat mai apropiati. Dar am pufnit in ras cand am vazut ca tu esti focusat pe condensatori de 2% dar nu ai nici difurile din acelasi lot. Daca ai sa masori parametrii la difuri ai sa vezi ca sigur diferenta intre ele este de peste 2% la parametrii :rade:, dar nu te descuraja, cauta conzi cu 1%! :ras:

Loturi diferite ..nu cred ca au fost demontate de pe acelasi panou si au seria 061368 / 061092 ; in nici un caz nu caut conzi cu 1% ...am sa merg pe 5% toleranta :nebun:

Nu prea am inteles de ce te-a mancat undeva sa desfaci magnetul dar na .... multi stie, putini cunoaste. Si aia de la Tannoy si tu ati folosit o surubelnita sa puneti magnetul doar ca aia de la Tannoy sigur au mai si masurat ce au obtinut in urma asamblarii. Desi poate crezi ca este o joaca iti pot da informatii despre un test sa vezi cum sta real treaba: desfa 5 motoare pas cu pas (desfaci niste suruburi - notezi cum au fost si unde au fost fiecare) scoti rotorul si apoi pune-l inapoi si iti garantez ca in regim DIY nu le mai faci cum au fost din fabrica. Sfatul meu este sa nu desfaci orice surub care iti iese in cale daca nu stii bine ce si cum. (vezi ca in mecanica sunt 2 metode de a strange suruburile: in x sau in melc in functie de aplicatie)

* clientii au vrut sa vada ca nu e rebobinat si am desfacut pt a proba :96 ;

Link spre comentariu
Vizitator audiobudha

Nu stiu ce ii place dar se pare ca tipul sufera de boala Tannoy :ras: . Am vazut ca a mai avut pe mana si alte boxe Tannoy.

* a avut multe pe mina intradevar , de aia l-am luat si ca sursa de inspiratie plus ca nu voiam sa fac complicatii inutile
Link spre comentariu

Din experienta proprie,( bazata pe utilizarea unei perechi de incinte Tannoy si pe lucrul cu mai multe tipuri de difuzoare DC Tannoy de diametre diferite ) pot sa spun cateva pareri proprii:- in momentul de fata difuzoarele demontate si remontate au diagrama polara modificata, ceea ce le face bune doar pentru teste. Desigur, daca proprietarul se impaca cu ideea si functionarea, nu mai conteaza cum suna!- nu stiu ce planuri a utilizat cel citat! Cat de Tannoy sunt planurile, mai ales ca firma nu prea a dat planuri de la incintele lor, care, sunt, in general, hornuri f.complexe!Hornurile de pe net, mai ales cele recomandate pentru difuzoare DC Tannoy, trebuie privite cu circumspectie (valabila chestia cu COPY - PASTE)- am avut in mana 2 seturi complete de monitoare Tannoy cu filtrele aferente, NOS, dar am refuzat sa ma implic din cauza unor modificari ale membranei si a slabirii diferite a magnetilor alnico (preturile erau f.convenabile!)Decizia apartine proprietarului, dar, munca e cam in zadar!

Link spre comentariu

Din experienta proprie,( bazata pe utilizarea unei perechi de incinte Tannoy si pe lucrul cu mai multe tipuri de difuzoare DC Tannoy de diametre diferite ) pot sa spun cateva pareri proprii:

- in momentul de fata difuzoarele demontate si remontate au diagrama polara modificata, ceea ce le face bune doar pentru teste. Desigur, daca proprietarul se impaca cu ideea si functionarea, nu mai conteaza cum suna!

- nu stiu ce planuri a utilizat cel citat! Cat de Tannoy sunt planurile, mai ales ca firma nu prea a dat planuri de la incintele lor, care, sunt, in general, hornuri f.complexe!

Hornurile de pe net, mai ales cele recomandate pentru difuzoare DC Tannoy, trebuie privite cu circumspectie (valabila chestia cu COPY - PASTE)

- am avut in mana 2 seturi complete de monitoare Tannoy cu filtrele aferente, NOS, dar am refuzat sa ma implic din cauza unor modificari ale membranei si a slabirii diferite a magnetilor alnico (preturile erau f.convenabile!)

Decizia apartine proprietarului, dar, munca e cam in zadar!

Ei asa da post intr-un topic!Una este cand stii ca omul a testat si alta cand doar pune informatii adunate de la altii neprobate. Foarte valoroasa informatia din finalul mesajului.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări