Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum comand nişte motoare cu Arduino?


Vizitator alex260028

Postări Recomandate

Vizitator alex260028

Salut!As vrea sa ma ajutati cu o schema pentru a porni doua motorase care cer 9 V cu placuta Arduino Uno.Dupa cum stiti Arduino ofera 5 V si nu as vrea sa ma risc si sa ard placa.Vreun sfat?Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian

    4

  • __farad__

    2

  • Ticu

    2

  • ratza

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Repetorul reproduce tensiunea de comanda, varianta cu bipolar npn ar fi asta:post-15007-139829706825_thumb.pngIn cazul de fata este inutil, autorul subiectului are la dispozitie 5V cu care trebuie sa se comande o sarcina alimentata la 9V, pentru asta este nevoie de un emitor comun ( amplificator tensiune ):post-15007-139829706826_thumb.pngVCC poate fi tensiunea de la un stabilizator de 9V care sa aiba masa comuna cu masa arduino, cand acesta pune ON pe iesirea spre tranzistorul NPN acesta intra in regim de saturatie si pune sarcina la masa, deci o alimenteaza.Acuma depinde ce fel de motorase sunt cele necesar a fi alimentate, cat curent cer, pentru a putea dimensiona corespunzator comanda lor.

Link spre comentariu

Ceva de genul asta pentru un motoras de cativa watti.Tranzistor BD135, 137 sau 139 cu amplificare cat mai mare.O dioda antiparalel cu motorul sunteaza tensiunea de autoinductie.

post-29403-139829707368_thumb.png

Link spre comentariu

^Adica exact principiul descris de mine mai sus.

 

Eu as propune ca fiind mai interesanta solutia cu MOS in 2 variante:

 

post-15007-139829707373_thumb.png

N-mos, tranzistorul este preferabil sa fie unul Logic level, ( poate fi oricare din lista de aici postata de mine http://elforum.info/viewtopic.php?p=1384915#p1384915 ), daca si anume curentul de sarcina nu este mare, este posibil sa mearga si cu mosfeti normali, gen IRF3205 sau altii asemenea. Functionarea este simpla, cand arduino pune ON pe iesirea respectiva duce 5V in poarta mosfetului, in conditiile in care acesta este cu deschidere mica ( la asta se refera ideea de Logic level mosfet ) atunci asta deschide complet mosfetul si acesta alimenteaza sarcina ( in cazul de fata motorasele ), cand arduino pune OFF pe iesire, mosfetul de blocheaza si deci alimentarea la motoras se intrerupe.

 

post-15007-139829707376_thumb.png

P-mos pentru situatia in care nu se detine un mosfet logic level canal N, insa se gaseste unul canal P in genul celui din schema, aici la ON Q1 se deschide si trage poarta Pmos spre masa fapt care il deschide, in cazul asta nu mai este nevoie de mosfet cu deschidere mica, intre poarta si sursa mosfetului se va regasi aproape 9V ( alimentarea de 9V minus Vce-sat a bipolarului Q1 ), tensiune suficienta pentru a deschide complet si un mosfet cu deschidere normala relativ indiferent de curentul de sarcina, mosfetul deci se deschide si alimenteaza motorasele. La OFF de la arduino Q1 se blocheaza, iar R4 duce poarta mos la +9V ceea ce il blocheaza si alimentarea sarcinii dispare.

 

Ambele variante prezinta avantajul lipsei curentului de comanda necesar bipolarilor unde in functie de factorul de amplificare si curentul de colector, curentul necesar in baza ( si implicit de la Arduino ) poate ajunge destul de mare, la mosfet exista izolatie electrica intre poarta si canalul DS deci teoretic consum in curent continuu 0, ( se poate interpreta la acest aspect ca un bipolar cu Hfe infinit ), deci cu acelasi curent de la arduino se poate comanda relativ cam orice tip de sarcina, limitarea este doar la mosfetul folosit.

Link spre comentariu

In schemele mele ( banui ca la ele te referi ), R1 asigura o limitare a curentului de scurt,R2 este o sarcina pusa pe GS/BE, totodata in cazul schemei cu Pmos, divizorul alcatuit din cele 2 pune o limita la Vbe undeva in jur de 4V, toate astea sunt masuri preventive.

Link spre comentariu

Iar daca vrea controlul sensului de rotatie ii trebuie punte H, asa ca in functie de putere poate e mai bine sa se uite la l293/l298 (sau alte circuite echivalente).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări