doru3160 Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Pentru a raspunde la usor cinica remarca la interventia mea,Chiar n-a fost in intentie sa fiu cinic,daca asta s-a inteles imi cer scuze...am mers tot timpul pe ideea sa ajut,si am facut-o fara rezerve pe considerentul ca un tip istet,oricum ajunge la o rezolvare,citind si documentandu-se,dar cu pierderea inevitabila a unui timp daca nu i-as da solutia pt care eu deja am pierdut acel timp.Unui tip prost,caruia nu-i place sa citeasca(ca s-o spunem pe aia dreapta)poti sa-i dai mura-n gura,va folosi pt moment informatia,si asta in cazul cel mai fericit,dar nu va intelege nimic din ce-i spun,si in scurta vreme o va pierde,ca orice informatie memorata mecanic.Oricum,va trebui sa astept sa incerce cineva solutia,pt ca asa cum spuneam,eu n-am nici o tragere de inima sa-l aduc la starea initiala,ca sa vad daca varianta asta e viabila,si nici n-am schema de la Delia acum la indemana sa vad macar teoretic daca merge.Solutia asta am folosit-o la Mamaia/Nordic,unde am gasit blocul de UUS pt norma vest,dar in circuitul de acord si oscilator erau montati 2 condensatori de 33pf(din fabrica),care il translau in norma est.Prin scoaterea unui piciorus afara de pe cablaj am obtinut trecerea in banda vest,dar cu acord doar pana in 104MHz(si nici nu m-am omorat sa lucrez la pading sa scot mai mult,mi-a fost suficient pt un aparat de colectie sa-l stiu ca mesteca pe gama UUS si nu e mort de tot),de asta aveam rezerve asupra obtinerii largirii domeniului de receptie pana la 108MHz.Multumim ca ati scurtat calea spre o solutie mai simpla decat ce-am facut eu,si sa speram ca va veni cineva cu rezultate. Link spre comentariu
mihai1953 Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 M-am ferit de o discutie prelungita despre experienta si atitudini si, iata acum, parca imi pare rau ca am simtit acea "intepatura", mai ales ca si eu am beneficiat de sfatul competent al unor inimosi de aici , printre care va numarati. Nu m-am gandit niciun moment sa dau date exacte pentru ca experienta mea e minima ( datele "exacte " citate sunt de pe forum ). Aici, mi-a iesit si m-am bucurat. Sper ca si altii sa aiba aceeasi satisfactie citind si aplicand, cerand sfatul si mai ales muncind si avand incredere in ei si ceilalti. Cu stima, Link spre comentariu
Vizitator audio1 Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Delia ca orice receptor FM care se respecta are circuit de intrare acordat ( cu Varicap uri ) , etaj de amplificare RF si el urmat tot de un circuit acortat ( tot cu varicap-uri ) si un oscolator local ( si el tot cu varicap-uri ) .Trebuie scoase bobinele de la fiecare circuit cu varicap-uri , din cate imi aduc aminte dupa 20 de ani sunt 3 circuite , intrare , iesire si OSC .Pentru a creste frecventa din fiecare bobinuta trebuie scoasa o spira sau doua .Circuitul oscilator (bobina de la OSC) este cel care va deplasa banda de frecvente .Gama de frecvente 62-73 MHz va deveni (cred , aprox) 88-99 MHz , posibil sa rezulte o gama mai mica receptionata fata de gama completa 88-108 MHz dar domeniul se poate deplasa stanga-dreapta pt a obtine rezultatul dorit ( posturile dorite mai mult ) .Bobilele vor avea acelsi diamtru , aceeasi distanta intre spire si vor fi bobinate in aceeasi directie ( pt a nu aparea vre)un cuplaj magnetic nedorit .Se incepe cu bobina de la Oscilator .Daca nu stici care este aceea se identifica asa:In timpul receptiei unui post sau a oricarui semnalse apropie putin degetul de bobina , Daca bobina este a oscilatorului postul de va deplasa stanga-dreapta .Se scoate o spira sau 2 din acea bobina .Antena se cupleaza dupa primul tranzistor , cel de amplificare RF de la intrare .Se incearca receptionarea postului din poz de jos a scalei , apoi se verifica insiruirea posturilor odata cu depasarea scalei .Apoi se sotate o spira sau doua din bobina de dupa acel amplificator de intrare ( cea dinspre mixer ) .Reglajul bobinelor se face prin departarea sau apropierea spirelor .Bobina de dupa amp RF se regleaza punand antena la intrare a tranzistoruluii amp RF .( printr-un cond de 4.7pF )In final se acordeaza prima bobina , cea dinspre antena .Reglajul final , fin se face scurtand progresiv antena .Initial se merge cu antena lunga pe apron 1 metru , un fir de 1 m.In timpul reglajelor se verifica receptionarea posturilor din gama de sus dar si a celor din gama de jos , acolo se va interveni fin din trimeri , mici cond semivariabili din schema .Reglajul finaal-final , fin de tot se face prin ascultara zgomotului de FM fara post , adica se scoate de tot antena , receptorul se regleaza acolo unde nu este nici un post si se asculta zgomotul , fasaitul specific FM ului .Acel zgomot trebuie sa fie maxim atat in partea de jos a scalei si in partea de sus a scalei .Un reglaj perfect nu se poate aface nici in fabrica .Exista teoria alinierii in 2 puncte sau in 3 puncte .Cine dispune de un Grid-Dip metru poate face alinierea bruta a bobinelor noi cu receptorul oprit.In final se toarna ceara de albine sau parafina peste bobina oscilatorului altfel aceasta se va comporta ca un microfon si va capta tot felul de vibrati iinclusiv de la boxe .Mult scucces .Pentru cine nu a mai facut asa ceva este un proces foarte fin si delicat .Mare atentie trebuie acordata bobinei oscilatorului , ea poate fi acordata gresit , sa functioneze cu frecventa imagine .In procesul de heterodinare postul se aude cu F1-F2 dar si cu F2-F1 .Eu duca cum imi aduc aminte ( sa verifice cei mai cu experiena decat mine ) F OSC > F Post .O operatie corecta ar trebui facuta cu urmatoarele dotari ( Grid Dip Merru , Oscilator de masuratori RF si frecventmetru numeric ) . Am reglat zeci ade aparate si fara aceste scule , aparate care au functionat foarte bine . Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Gama de frecvente 62-73 MHz va deveni (cred , aprox) 88-99 MHz , posibil sa rezulte o gama mai mica receptionata fata de gama completa 88-108 MHz dar domeniul se poate deplasa stanga-dreapta pt a obtine rezultatul dorit ( posturile dorite mai mult ) .Excelente explicatii pt cine vrea sa abordeze lucrarea.As adauga ca se poate face si extensie de banda prin modificarea potentiometrului de acord,care are depusa in continuarea peliculei rezistive a potcoavei,o rezistenta de cca100k pe care eu am strapat-o cu pasta de argint,obtinand in felul asta o excursie in tensiune pt varicap mai mare,astfel incat tensiunea varicap sa baleieze tot domeniul de la 88la 108 MHz.(e vorba de capatul dinspre masa al potentiometrului).Daca blocul UUS e in toate mintile si nu a fost surubarit,reglajele sunt minime sau deloc,prin scoaterea a doua spire din bobina se transleaza in banda vest fara probleme,deci cei care nu detin aparatura pt reglaj,daca lucreaza cu bun simt,in mod sigur nu vor avea probleme.PS-am intrat putin pe schema Delia...imi aduc aminte ca la primul exemplar am incercat si eu cu acei condensatori in paralel cu grupul varicap(similari ca functie cu cei din blocurile de Mamaia de care vorbeam).Pt acces la acei condensatori am dezlipit blocul de pe placa mare,pt ca terminalele fiind scurte,daca le taiam nu mai puteau fi reutilizati intr-o eventuala revenire la forma originala.Se obtine o translare a benzii,dar domeniul receptionat ramane insuficient pt acoperirea in totalitate a gamei UUS norma vest,motiv pt care am mers pe varianta cealalta de modificare a bobinelor si a potentiometrului de acord....mai dificil putin,reversibil(pot oricand reveni la forma initiala) si cel putin pe mine m-a multumit mai mult. Link spre comentariu
Vizitator Gyl47 Postat Noiembrie 17, 2013 Partajează Postat Noiembrie 17, 2013 Dimensiuni 27x78mmhttp://i40.tinypic.com/2u91loh.jpgMULTUMESC ! Cum vine frigul , ma apuc de treaba !In mod normal daca nu "intru" in aparat nu pot sa-l stric ! Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 18, 2013 Partajează Postat Noiembrie 18, 2013 Poti sa "intri" in aparat fara rezerve...impotant e sa nu intri "incaltat" Link spre comentariu
Vizitator Gyl47 Postat Noiembrie 18, 2013 Partajează Postat Noiembrie 18, 2013 Poti sa "intri" in aparat fara rezerve...impotant e sa nu intri "incaltat" Ai dreptate ! Nu m-am gandit la asta !Presupun ca conteaza foarte mult si grosimea degetelor !? Link spre comentariu
Vizitator 32hermann Postat Decembrie 20, 2013 Partajează Postat Decembrie 20, 2013 Delia ca orice receptor FM care se respecta are circuit de intrare acordat ( cu Varicap uri ) , etaj de amplificare RF si el urmat tot de un circuit acortat ( tot cu varicap-uri ) si un oscolator local ( si el tot cu varicap-uri ) ...O adevărată delectare acest post.Eu am modificat prin întinderea bobinelor şi reducerea capacităţii condensatoarelor. Nu acoperă toată banda vest (normal, nu?), dar nici nu am avut nevoie.Deşi nu este legat de vintage, mai nou folosesc doar amplificarea audio, iar ca "tuner" un modul FM cumpărat pe internet cu câţiva euro.Toate bune! Link spre comentariu
Dan55 Postat Ianuarie 27, 2015 Partajează Postat Ianuarie 27, 2015 Va rog cine are schita originala de la Amplitunerul Delia si vrea sa ma ajute sa faca o fotocopie la Xerox sa mi-o trimita la o adresa in Oradea,am incercat sa ma folosesc de cele descarcate aici trase la imprimanta dar in momentul cand o maresc nu se mai inteleg valorile pieselor,va multumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum