Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie Craciun

Vizitator Razvan_25n

Postări Recomandate

Vizitator Razvan_25n

Ma gandesc sa imi imnpodobesc casa din timp anul asta, sa nu stau pe ultima suta de metrii. Peste tot instalatii cu led. Ma gandeam la modelul asta, mi se pare mai clasic http://www.cmall.ro/instalatie-perdea-180-leduri.html . Ce vreau sa va intreb. Are vreo legatura cu consumul daca instalatia are led? E mai economic sau consuma la fel ca vechile instalatii? Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

4

• turcu_dan

3

• Spitfire

1

• YO8CDQ

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O instalatie pe LED chinezeasca, cu led-uri monocrome(rosii, verzi, albastre) consuma cam 5W, fata de 100W aceeasi instalatie chinezeasca pe beculete, asa cum erau in anii `90.Deci de 25X mai putin, plus ca LED-urile sunt mult mai durabile.Nu recomand sa cumparati o instalatie cu mai multe culori in aceeasi ghirlanda, nu sunt la fel de reusite ca cele monocrome.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Salutare, astazi am intins ghirlandele de craciun pe terasa. Pentru ca am avut 2 instalatii identice cu alimentare una langa cealalta, am facut urmatoarea modificare: la una din instalatii am renuntat la controlerul care realizeaza jocul de lumini, iar capetele instalatiei le-am legat la controlerul celeilalte instalatii. Asa ca acum pe un singur controler am 2 instalatii fiecare avand 200 led-uri. Pun si o poza cu controlerul, insa am o ingrijorare. Comanda se realizeaza cu ajutorul celor 2 tiristori, pe ei nu se mai vede inscriptionata nici o serie, asa ca nu stiu parametrii lor. Exista posibilitatea ca acestia sa nu faca fata curentului cerut de ambele instalatii? Parca si instalatiile cu becuri erau echipate tot cu tiristori de acest gen ,acelea ajungeau la un consum de cca. 100W, deci n-ar trebui sa fie o problema.

post-211087-0-40436600-1449523079_thumb.jpg

Link spre comentariu

De principiu, oricat de slabe componente a folosit chinezu' tot este supradimensionat - uzual nu face nimeni element de comutare (Mosfet, bipolar, tiristor, triac) care sa reziste la varfurile retelei si sa nu suporte cateva sute de miliamperi.

Deci este de presupus ca nu suprasoliciti la nivel teoretic.

La nivel practic, insa, nu prea sti la ce sa teastepti de la componente de astea. Este cu proba, il lasi in functie si vezi daca se supraincalzeste. Sunt convins ca daca depasesti ceva nu este curentul maxim ci eventual puterea disipata. Daca nu se incalzeste inseamna ca este OK, si daca totusi se defecteaza aia nu este legat de ce ai facut tu, ci de rezistenta la varfuri de tensiune, ceea ce se intampla si cu sarcina initiala, si cu cea dubla.

Link spre comentariu

Da, subscriu, vezi daca rezista.

Eu am patit sa mi se arda controllerul (tiristorii?) la o instalatie cu becuri. La mai multe, functioneaza bine-mersi.

Gandeste-te ca instalatia echivalenta cu leduri consuma de 20 de ori mai putin decat cea cu becuri!

Link spre comentariu

Ledurile alea sunt un consumator infim pentru triacele de acolo, dar ai grijă și impregnează placa cu microcontrollerul cu ceva impermeabil la apă.Din cauza apei se ard toate, se face condens pe placă și apare conturnarea distructivă....mi-au trecut zeci de astfel de module arse prin mîini. Dă-i cu colofoniu (sacâz) diluat cu alcool, de exemplu. Eu am la serviciu un spray produs de Chemsearch NCH și care izolează până la 10000V, dacă dau cu ăla, pot să bag circuitul direct în apă (pe bune, probat).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Acele controlere sunt construite pentru functionare de interior (adica mediu uscat, fara protectie la penetratia lichidelor); in acest mediu, distantele intre trasee sunt minime.

Incercati sa le izolati cu lac (cum au propus unii colegi), insa si sa le amplasati astfel incat riscul de penetrare a apei sa fie cat mai mic.

LED-urile fiind dispozitive cu alimentare polarizata, in curent unipolar (continuu sau impusuri dar cu aceeasi polaritate), dispozitivele de comanda sunt intotdeauna TIRISTOARE, 

alimentate printr-o punte redresoare (uzual cu diode tip 1N4007).

Ceea ce ma "pune pe ganduri" e faptul ca, spre deosebire de becuri, a caror filament are un coeficient termic POZITIV, deci isi auto-limiteaza curentul, LED-rile, asemanator cu 

toate semiconductoarele, au coeficient termic al caderii de tensiune in conductie directa NEGATIV, necesitand componente externe pentru stabilizarea curentului, componente pe care eu nu le-am gasit?

Stiu ca "ieconomia" recurge la inerenta rezistenta interna a componentelor si cablajului, insa acestea sunt foarte variabile si nesigure....

Probabil ca dupa economie, al doilea punct e asigurarea inlocuirii prin defectarea celei pe care o utilizati acum....

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Deocamdata controlerele sunt introduse intr-o punguta de ceolofan, ca si solutie de moment. Pe viitor o sa lacuiesc placuta controlerului, acum fiind deja intinse nu ma mai obosesc. @blazeu ,daca te uiti bine, la inceputul ghirlandei pe piciorusele a catorva led-uri, sunt inseriate de niste rezistente. Acestea limiteaza curentul prin toata ghirlanda.

Link spre comentariu

PCR406 si echivalentele este un integrat (silicon controlled rectifier) cu sensibilitate mare la electrodul de comanda. Are caracteristica de tiristor la curent de iesire peste 5 mA si de tranzistor la curent mic. Sub 5 mA la 220 V disipa putere mare. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări