GFXMihnea Postat Noiembrie 12, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 Am fost nesimtit cerand "mura in gura". dar din cele spuse de voi , am tras o invatare buna, multumesc. Acum revenind la subiect. Am pus mana sa fac schema aia, mi-am adunat toate componentele, si am invatat ce este un tranzistor npn, cum functioneaza si ce rol are in acea schema. Bun si pentru inceput, am cateva intrebari referitoare la schema lui farad. Pentru r1, de exemplu ce-a care duce la emitorul tranzistorului, (folosesc doua bc 190a) am cautat pe net voltajul maxim pentru emitor-baza, si anume "Maximum emitter-base voltage |Ueb|, V: 5" pot sa ma "avant" mai mult la acea rezistenta, de exemplu am gasit una de 1.2k ? Cat pentru condensatori, ma cam bat citirea de pe ei, si din cate am vazut pe internet, am invatat sa "citesc" codul de pe ei. Am gasit niste condensatori mai vechi, proveniti de la un tv antic rusesc din cat imi amintesc care au urmatoarele notatii: 100nj (ce reprezinta acel j?, echivalentul la "k" cumva ? ) Am gasit unul pe care scrie "100nj100" si printr-un research am tras concluzia ca este de 100nf.(iar acel 100 reprezinta 100v) http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v0/8188 ... e-10-5.jpg Il pot folosii ? Link spre comentariu
GFXMihnea Postat Noiembrie 12, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 Nu am mai putut sa dau edit, dar scriu aici.Am facut schema lui farad, si de asemenea tema domnului doru :)Totul functioneaza impecabil, ba chiar m-a traznit putin calcand din greseala pe firul de hv.Am inteles si de asemenea cum functioneaza totul, dar am o intrebare: daca in loc de cei 12v, pun o sursa de 19v, trebuie sa schimb si rezistentele nu ? Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 13, 2013 Partajează Postat Noiembrie 13, 2013 Posibil sa nu se intample mare lucru cu astrabilul ala si sa tina si la 19V cu schimbarea frecventei in cel mai fericit caz,dar in ce priveste bobina de inductie,nu ti-as recomanda o asemenea supravoltare....in afara de faptul ca va creste mult curentul prin primar(deci si prin tranzistor),se poate strapunge secundarul din cauza tensiunii inalte care va apare la o asemenea supravoltare,ea fiind strict calculata prin destinatie in instalatii de 12V,(hai sa zicem pana in 14,5...15V cat poate apare max pe masina).Dar daca esti curios,din astfel de experimente inveti cate ceva,cu pagubele aferente. Link spre comentariu
GFXMihnea Postat Noiembrie 13, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2013 Proiectul l-am prezentat astazi la scoala, si implementat intr-o capcana de soareci, astept maine sa vad randamentul ) Pe deasupra, in drumul spre casa am trecut printr-un magazin de componente electronice si am vazut o gama variata, printre care si sute de 555-uri. Bun, mi-am amintit de o schema cu un driver pentru bobina de inductie, si am zis de ce nu sa-l fac, de data asta pe un pcb. Aceasta este schema, si am o intrebare in privinta ei. Primul capacitor, cel din stanga de "1uF" ce reprezinta acel TANT ? (este intr-adevar un condensator electrolitic acolo, pentru ca am vazut "sute" de simboluri. http://sound.westhost.com/beg2-1.gif ) Rezista acel irf640 in timp, daca este montat pe un heatsink cu un ventilator ? Este o rezistenta prin apropiere, pe schema scrie "6k8" Este o eroare din schema, sau 6.08kOHM ? 1N4148 are un echivalent in legatura cu aceasta schema ? Poate o pot gasii pe acasa, deoarece 1n4005 am gasit-o. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 13, 2013 Partajează Postat Noiembrie 13, 2013 Probabil acel TANT se vrea o prescurtare de la tantal,desi nu vad de ce se specifica in mod expres acest tip.Probabil se vrea un condensator de calitate si tipul asta era cel mai bun o vreme,si cel mai mic raportat cu altele de aceeasi capacitate.Acum nu cred ca mai e cazul,se gasesc multe tipodimensiuni.6k8 este notarea pt 6,8 kohmi4148 este o dioda de comutatie, cu siguranta gasesti o droaie pe un sasiu tvCu irf 640 n-am incercat...trebuie vazute datele de catalog si comparate cu cerintele.In vremea cand ma jucam cu asa ceva,nu se inventasera,sau erau inaccesibile....pe urma n-a mai fost nevoie de asemenea montaje.Indiferent de situatie,radiator in mod sigur o sa-i trebuiasca,chiar daca racirea va fi pasiva.PS-soareci de unde faci rost ca sa verifici randamentul?Vezi foaia de catalog la ambele diode si compara,acum e acces la informatie,inainte faceai eforturi supraomenesti sa faci rost de cataloage. Link spre comentariu
GFXMihnea Postat Noiembrie 13, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2013 un 1n4148 nu am gasit pe acel sasiul, in schimb am gasit 1n5401, pot sa o folosesc ? Link spre comentariu
GFXMihnea Postat Noiembrie 13, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2013 Iar celalat condensator, .01µFCat reprezinta ? 0.01µf SAU 0.1µF ? Si daca ar fi sa o iau asa, 0.01uF = 10nFCat despre condensatorul care spune ca pot sa aleg orice valoare de la .01 la 1uF, in raport cu ce este reglarea frecventei ? Mai mare capacitatea, mai mare frecventa ?"Sistemul" a fost inmanat profesorului, iar el l-a dus intr-un loc unde avea problema cu rozatoarele, abea astept raspunsul final )Iar la diode, nu mai ma complic asa mult, si le cumpar direct din magazin (sunt la pachet: 50buc, sa-mi ajunga) , foaia de catalog dintre ce am gasit si ce mi se cere este identica. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 13, 2013 Partajează Postat Noiembrie 13, 2013 Cat reprezinta ? 0.01µf SAU 0.1µF ? Si daca ar fi sa o iau asa, 0.01uF = 10nF Mai mare capacitatea, mai mare frecventa ? Cauta si invata submultiplii faradului ca sa poti face transformarile dintr-o marime in altaDa,0,01uf=10nf Mai mare capacitatea,mai mica frecventa. "Sistemul" a fost inmanat profesorului, iar el l-a dus intr-un loc unde avea problema cu rozatoarele, abea astept raspunsul finalPoate gaseste unul mai mare cu 2 picioare Link spre comentariu
GFXMihnea Postat Noiembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 Astazi am fost la scoala iar profesorul mi-am spus ca pus 2 placi de cupru (hv+ hv-) iar intre ele a pus o firmitura de mancare, si l-a lasat in garaj, a 2-a zi a gasit victima :)Ontopic:Am gasit 5 diode 1n4148, si explicatia pentru care nu le gaseam eu pe sasiu, este ca aratau asemanator unei diode zenner.As vrea sa stiu daca schema este functionala in mare parte inainte sa ma duc sa cumpar componentele. (pot sa folosesc un irf630 in schimbul la irf 640?)Din cate am inteles eu reiese ca functioneaza (555-ul trimite un impuls care actioneaza poarta "mosfetuli de canal-n" care din cele citite de mine el actioneaza ca un intrerupator, iar cand pe "gate" primeste un impuls, intre "source" si "drain" electricitatea circula, alimentand bobina :)Si asa de interesul meu general, ce rol are dioda 1n4005 dreapta-colt legata in acest circuit de masa circuitului ? Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 14, 2013 Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 La comanda sarcinilor inductive apar tensiuni autoinduse(la decuplare),care daca nu sunt puse la masa prin acea dioda pot duce la distrugerea elementului de comanda.Se monteaza ori pe elementul de comanda,ori antiparalel pe elementul inductiv,ori ambele.Incearca sa alimentezi un primar de transformator la o baterie de 9V tinand firele in mana,fara izolatie...o sa simti ce e aia tensiune autoindusa cu siguranta Link spre comentariu
GFXMihnea Postat Noiembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 Am inteles maestru' acum diodele alea au un sens in circuit pentru mine Mai am niste intrebari, si sper sa nu fiu cam nesimtiti punandu-le... In schema mi se cere irf640, dar pe acasa am cateva irf630...bun, am citit datasheet la fiecare, dar nu imi pot da seama. Din cate am vazut eu, ce ma intereseaza este asa: IRF640 [ http://www.vishay.com/docs/91036/91036.pdf ] Drain-Source voltage: 200v (prin s si d la mine trece 12v, deci nu e problema) IRF630 [ http://pdf.datasheetcatalog.com/datashe ... Xtwqrx.pdf ] Drain-source Voltage: 200v (la fel) Prin concluzia mea, pot sa folosesc un 630, in locul unui 640 , nu ? Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 14, 2013 Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 Ce te retine sa probezi?Mai si experimentati montaje,in felul asta va rutinati si chiar daca distrugeti o piesa,din acea intamplare aveti sa trageti invataminte mai valabile decat orice discutii pe forum... Link spre comentariu
GFXMihnea Postat Noiembrie 15, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Cum nu am inca un breadboard, circuitul il montez pe un perfboard...asta ma retine...desii o sa incerc asa, daca nu merge iau un irf640 si am terminat treaba Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 15, 2013 Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 M-ai dat gata cu englezismele tale,de parca v-ar fi rusine sa vorbiti romaneste....oricum,diferenta o face cateva lipituri in plus,deci nu vad o mare problema...ar trebui sa lucrati montaje paianjen(cum lucram noi,cand englezismele nu ne invadasera mintile),sa vedeti atunci cum e si cate puteti invata. Link spre comentariu
GFXMihnea Postat Noiembrie 15, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2013 Le spun in engleza pentru ca nu stiu sinonime in limba romana pentru ele. Iar majoritatea circuitelor (instructables.com) sunt explicate in engleza. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum