GFXMihnea Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Acum cateva zile am gasit un releu de 9v, si am reusit sa fac un buzzer cu el, iar intr-adevar inchidea si deschidea foarte repede(l-am folosit la scoala pentru un proiect intitulat gard-electric, folosindu-ma de o bobina de inductie)Acum la scoala mi se cere acelasi proiect, dar de alt profesor dearece acel gard a dat randament impotriva soarecilor )Ideea este ca nu mai am de unde sa fac rost de un releu asemanator, dar am prin casa un televizor kokusai 54 tcb 065 tx, as vrea sa stiu daca ma pot folosi cu ceva din el in asa fel incat sa fac un circuit asemanator(din cate am vazut pe o schema de a lui, nu-mi sare in ochi nici un releu ). Link spre comentariu
paul14 Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Trimite-l pe respectivul profesor sa cumpere macar strictul necesar de piese. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Cauta electric fence schematic pe Google, ai de unde alege Link spre comentariu
GFXMihnea Postat Noiembrie 11, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Am cautat, si sunt o multitudine de scheme.Dar eu vreau sa fac doar cu ce am prin casa, si am spus, dintr-un tv precizat mai sus, pot sa scot macar un tranzistor incat sa fac sa deschida si sa inchida foarte repede ? [Precizez ca nu sunt asa de bun la capitolul tranzistori, si imi este greu sa inteleg functionalitatea lor chiar daca am citit mai multe subiecte]Eu vreau doar codul tranzistorului care il pot gasii, si o mica schema.Edit: Am mai gasit prin cutia cu componente a mea, 2 tranzistori "incapsulati" in metal ca sa le zic asa.1. "Beta" 2N 3055/92. "Beta" TD 649Pot sa-i folosesc ? Daca da, cum ?Pe langa cei 2 gasit mai am sute de alti tranzistori adunati din diferite locuri, nu m-ar deranja sa pun numele la fiecare sa aflu daca ii pot folosii intr-un circuit cum vreau eu. Link spre comentariu
Spitfire Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Iata micul proiect complet-e usor de realizat: http://www.powerlabs.org/flybackdriver.htm Link spre comentariu
GFXMihnea Postat Noiembrie 11, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Iata micul proiect complet-e usor de realizat: http://www.powerlabs.org/flybackdriver.htm Nu ma complic cu fly-back-ul, am avut o incercare dar am esuat deoarece nu am rezistente de asa mare w. Pe deasupra ar fi o tensiune letala pentru un gard electric nu ?Eu ma ajut doar de o bobina de inductie de la o dacie veche, si un releu simplu facut sa inchida si sa deschida repede. Dar ce vreau este daca as putea sa fac un "intrerupator"rapid folosindu-ma de ceva electronic, gen unt ranzistor care il pot gasi intr-un tv vechi. Link spre comentariu
Spitfire Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Tensiunea nu e periculoasa, asa cum e montajul acolo, nu exista chiar nici un pericol, frecventa fiind ridicata, apare skin-effect-ul. chiar si cu redresoare IT(de ex. TV18) datorita intensitatii reduse a curentului de iesire tot nu exista pericol de moarte pt. om.In schimb cu bobina de inductie auto...devine riscant. Link spre comentariu
GFXMihnea Postat Noiembrie 11, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 M-am jucat chiar eu cu ea, tinand hv in mana, si in cealalta un tub ccfl, am rugat o alta persoana sa atinga tubul iar unde punea degetul se aprindea.Eu de felul meu sunt rezistent, dar totusi am simtit o oarecum dardaiala cand am luat hv in mana.De aia tot vreau sa ma bazez pe faza cu bobina de inductie.Eventual daca nu am un flyback pe acasa, dar nu stiu unde sa gasesc acele rezistente.Am una de 10ohmi si 6w.33ohmi, 5w4ohmi, 5w40ohmi, 6wAltceva nu am.Si de 240 gasesc, dar nu de watti asa mari... Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Daca vrei sa faci ceva concret in domeniul electronic, nu intotdeauna poti cu ,,ce ai prin casa,, mai ales ca nu ai nici experienta in domeniu.Insa ai marele avantaj, pe care eu nu l-am avut cand aveam varsta ta, sa ai la dispozitie Internetul, cauta si documenteaza-te fiindca e o baza imensa de date pe care putini o folosesc cum trebuie. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Orice varianta ai aborda in afara de releul de care vorbesti,va necesita ceva munca in plus si eventual cumpararea de ceva maruntisuri.Daca nu esti dispus sa investesti intr-un montaj nou,atunci foloseste finalul linii din sasiul tv pe care te laudai ca-l ai si fa o aprindere electronica multiscanteie.In afara de finalul linii iti vor mai trebui 2...3 tranzistoare,rezistente si cateva diode,condensatoare ai mai mult decat iti trebuie pe acel sasiu.Si daca o sa mai dai cativa firfirei pe ceva care iti lipseste,banuiesc n-o fi foc.Problema e ca in cazul asta iti trebuie si o alimentare pe masura...bobina aia de dacie consuma in functie de frecventa de comanda si 3...4A la 12V.Mai elegant era cu montajul recomandat mai inainte,dar daca vrei musai bobina,cred ca asta ar fi solutia ca sa folosesti ceva firimituri din sasiul tau si sa nu cumperi un releu ca sa repeti experienta din proiectul trecut.De fapt faci un releu static cu acel tranzistor si cam asta e ce-ai cerut. Link spre comentariu
__farad__ Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Mai ai o varianta pe care o poti realiza cu piese 100% recuperate din TV-ul tau.Un astabil cu doua tranzistoare tip BC173, BC547 sau oricare altul asemanator si2N3055 care sa comande bobina. Insa trebuie sa asiguri un radiator suficient pt 2N.Frecventa de lucru o stabilesti in jur de 300-400Hz. Inlocuieste R2 si R3 cu 22k sivei avea cca 320Hz. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Nu merge cu 2N3055,pocneste in primele minute. Link spre comentariu
__farad__ Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Am incercat asa ceva cand eram pusti si a mers cam 1 ora (aveam un radiator destul de mare).Dupa care am abandonat jucaria. Stiu ca regimul de comutare cu puls dreptunghiular este crima pt asa ceva dar daca este doar cu scop demonstrativ eu zic ca va rezista. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 11, 2013 Partajează Postat Noiembrie 11, 2013 Macar cateva diode ar trebui,una antiparalel(pe bobina) pt protectie la tensiunea autoindusa,si eventual un zenner de peste 180V pe jonctiunea baza emitor,pt limitarea varfurilor oscilatiilor amortizate.Daca in emitor-colector mai baga si un 0,47uf/400v,in mod sigur va obtine ceva frumos la iesirea de inalta.De asta spuneam ca daca foloseste finalul linii(posibil sa fie cu D in coada,si asta ar insemna ca are deja dioda intern),ar merge mai lejer in tensiune,si nu-l va deranja dreptunghiularul de comanda daca il face asimetric. Link spre comentariu
GFXMihnea Postat Noiembrie 12, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 La o rezolvare concreta tot nu am ajuns, sa cumpar ce trebuie si sa fac acel gard-electric folosindu-ma de flyback. Sau sa fac un circuit de comutare rapida pentru bobina folosindu-ma ce componentele ce le gasesc in tv ? (o sa insir toti tranzistorii gasiti si alte componente daca mi se cere, am demontat in trecut 2 televizoare si 2 monitoare, si de la fiecare m-am asigurat sa pastrez fiecare componenta de pe pcb, am o cutie plina ochi, de aia vreau sa fac doar cu ce am prin casa. ) bc107a bc190a [3 bucati] bcy59 bc177a bcy58 j6812 c023m kt872a kt602 bd139 bd237-10 an7805 an7812 L7812cv bd139k irf630b bd237-10 Asta este doar o treime din ce am, si as vrea sa stiu daca pot folosii ceva, precizez ca inca nu m-am apucat sa scot ce e pe pcb-ul televizorului despre care am vorbit. http://i.imgur.com/RU6uqTN.jpg http://i.imgur.com/wrz60hW.jpg http://i.imgur.com/8tJq1Hu.jpg http://i.imgur.com/kPIIUys.jpg Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum