Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Siguranta pentru plita electrica


Postări Recomandate

Buna ziua!

 

In primul rand in cazul in care nu postez intrebarea mea in locul potrivit, va rog sa ma iertati. Am incercat sa caut partea potrivita a forumului, sper ca am nimerit-o.

 

Intentionez sa-mi cumpar o plita electrica cu 4 arzatoare care are un consum maxim de 6400W. Reteaua din casa este nou nouta, monofazata, 230V, cu siguranta principala la intrare in casa de 32A. Asta inseamna dupa calculele mele ca toti consumatorii din casa pot consuma pana la 7360W max impreuna simultan. Dar nu intentionez sa folosesc plita la capacitate maxima, si mai ales nu impreuna cu alti consumatori mari, asa ca mi-se pare OK.

 

Estimez un consum maxim pentru plita de 5000W, asa ca mi-am cumparat o siguranta bipolara de 25A (care permite un consum de pana la 5750 W, calculat la 230V). Siguranta este exact urmatorul tip:

http://www.dedeman.ro/ro/electrice/distributie-electrica-si-comanda/intrerupatoare-automate-modulare/disj-dpna-4-5ka-c-25a-19148.html

 

Din punct de vedere al curentului maxim admis (25A) siguranta se potriveste nevoilor mele, dar am observat ca are si alti paramteri:

"Tip DPNA 4.5 KA C 25A". Doresc sa ma interesez ce inseamna "DPNA", "4.5 KA" si "C". Este pana la urma siguranta potrivita pentru plita mea electrica? Daca puteti, va rog frumos sa-mi explicati ce inseamna acesti parametri.

 

Mentionez ca stiu cum sa conectez siguranta la retea (desi fac asa ceva prima data) si ca doresc sa fac acest lucru personal pentru ca electricianul care mi-a realizat reteaua in casa a facut multe gafe si nu mai am incredere in el. Vrea sa stiu exact ce si cum este conectat. Mentionez deasemena ca mi-am tras eu singur in perete (in tub) conductor de cupru solid FY de 4 mm2, de la tablou pana la plita, fara intreruperi, lung de 11 m, deci teoretic ar trebui sa fie OK. Am citit in mai multe locuri ca la cablu de cupru solid se poate permite fara probleme un curent de 6A/mm2, deci la cablu de 4 mm2, 24A ar fi OK, sau chiar 25, daca imi pun siguranta de 25A.

 

Va multumesc anticipat pentru pareri si observatii!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

DPNA = INTRERUPATOR AUTOMAT DISJUNCTOR SIGURANTA AUTOMATA.

DPNa protejeaza impotriva scurtcircuitelor si a efectelor termice provocate de un curent mai mare decat cel nominal. Are in componenta un releu electromagnetic care comanda declansari foarte rapide in caz de scurtcircuit. Curentul nominal la care poate functiona neintrerupt, la o temperatura ambientala de 30°C, este In= 25A. Curentul de rupere este 4.5kA.Curentul maxim pe care îl poate întrerupe un întreruptor poartă numele de capacitate de rupere. În caz de depășire a acestui curent, întreruptorul, deși declanșează, datorită puterii electrice excesive conduse prin circuit este posibil să nu reușească să stingă arcul electric format între contactele sale, curentul de scurtcircuit (sau cel limitat) circulând în continuare, putându-se produce avarii serioase în instalația protejată.Standardul internațional IEC 60898-1 definește curentul nominal (In) al întrerupătoarelor automate de uz casnic ca fiind curentul la care acesta poate funcționa neîntrerupt (la o temperatură ambiantă de 30 °C). Valorile uzuale ale curentului nominal al întrerupătoarelor sunt: 6A, 10A, 16A, 25A, 32A, 40A, 50A, 63A, 80A, 100A, 160A, 250A, 400A, 630A, 800A, 1000A, 1250A, 1600A, 2500A, etc. Din punct de vedere al curentului magnetic (Im), întrerupătoarele sunt din categoria „B” (Im = 3÷5 In), „C” (Im = 5÷10 In) sau „D” (Im = 10÷20 In).

Link spre comentariu

Multumesc! Deci practic DPNA este OK pentru nevoiele mele, daca inteleg bine...Am gasit si ce este capacitatea de rupere. Iata citatul din Wikipedia:"Întreruptoarele moderne sunt construite cu limitare de curent (curent maxim admisibil), astfel că în cazul unui scurtcircuit sau suprasarcini neadmisibile, curentul nu poate atinge valoarea maximă teoretică. Curentul maxim pe care îl poate întrerupe un întreruptor poartă numele de capacitate de rupere. În caz de depășire a acestui curent, întreruptorul, deși declanșează, datorită puterii electrice excesive conduse prin circuit este posibil să nu reușească să stingă arcul electric format între contactele sale, curentul de scurtcircuit (sau cel limitat) circulând în continuare, putându-se produce avarii serioase în instalația protejată, respectiv el însuși se poate defecta sau își micșorează considerabil durata de viață."Asta inseamna ca siguranta aceasta pe care am cumparat-o, cu capacitate de rupere de 4.5 kA este garantat sa protejeze pana la 4500 A. 4500 A nu voi avea in casa in vecii vecilor (voi avea teoretic pana la 32A), deci e OK.Asadar se pare ca siguranta este exact ceea ce caut.

Link spre comentariu

Asadar, sa fac o insumare pentru cei care ar putea avea aceleasi intrebari in viitor:O siguranta "DPNA 4.5 kA C 25 A" inseamna urmatoarele lucruri:1. DPNA = siguranta automata care protejeaza in caz de scurt circuit sau supraincalzire.2. 4.5 kA (sau 4500 A) indica capacitatea de rupere, adica nivelul de curent maxim pe care il poate deconecta in conditii sigure in caz de probleme.3. C inseamna o marja de eroare de 5-10% la curentul nominal peste care siguranta intrerupe circuitul.4. 25 A este curentul nominal peste care siguranta intrerupe circuitul.leoncris, iti multumesc foarte mult pentru indrumare si pentru clarificatii!Numai bine tuturor!

Link spre comentariu

"C inseamna intre 5*ln si 10*ln" - nu sunt sigur ca inteleg ce inseamna asta. Daca am o siguranta de 25A (asta insemnand ln=25A), atunci siguranta intrerupe circuitul cand circula prin ea un curent intre 5*ln si 10*ln, adica 125-250A? Nu prea e logic. Am inteles eu gresit?

 

"Aveti atentie la cumparare, deoarece majoritatea nu au alimentare monofazica ci trifazica" - cum pot sa-mi dau seama daca au alimentare monofazica sau trifazica? Siguranta pe care am cumparat-o eu are 2 intrari si 2 iesiri, deci nu prea vad cum ar putea avea alimentare trifazica: http://www.dedeman.ro/ro/electrice/distributie-electrica-si-comanda/intrerupatoare-automate-modulare/disj-dpna-4-5ka-c-25a-19148.html

 

Sau va referiti la plita electrica? Din cate am vazut eu, majoritatea se pot alimenta atat monofazic cat si trifazic. Daca tot veni vorba, iata schema de conectare pentru o plita electrica care imi place mie:

Posted Image

 

Din cate inteleg eu de aici, merge si pe monofazic, si pe trifazic. Sau gresesc?

Link spre comentariu

C inseamna intre 5*ln si 10*ln

- nu sunt sigur ca inteleg ce inseamna asta. Daca am o siguranta de 25A (asta insemnand ln=25A), atunci siguranta intrerupe circuitul cand circula prin ea un curent intre 5*ln si 10*ln, adica 125-250A? Nu prea e logic. Am inteles eu gresit?
Ba nu, e foarte logic.Da, ai inteles gresit.Ala e curentul de scurtcircuit. Nu degeaba siguranta poate intrerupe pana la 4,5kA!Aia e declansarea magnetica imediata, cum apare acel curent, cum decupleaza.Dar siguranta mai are si o declansare termica, aia care permite 25A la 30 de grade, pt un timp infinit. Daca creste curentul sau temperatura, acel timp scade. La expirarea timpului, siguranta intrerupe circuitul.Acel timp e dat de producator, in tabele, in functie de curentul ce strabate siguranta si temperatura ambianta.
Link spre comentariu

Dr.L, multumesc pentru explicatie!Abia acum mi-am dat seama ca o siguranta de 25A nu va intrerupe in mod obligatoriu la 25A. Daca temperatura e mai scazuta, atunci poate ca lasa sa treaca si 28A, sau cine stie cat (dupa cum spuneai, exista tabele pentru asta). Asta pana la urma este veste buna, inseamna ca plita va primi garantat cel putin 25A, dar in conditii mai favorabile poate primi si un pic mai mult.Concluzia este asadar, cel putin din informatiile pe care le posed in momentul de fata, ca acea siguranta bipolara de 25A, tip C, DPNA, cu capacitate de rupere de 4.5 kA este potrivita pentru plita care are nevoie de approximativ 5000-5500 A.Va multumesc tuturor pentru informatii. Va sunt recunoscator.

Link spre comentariu

Eu inteleg asa:

Exista doua mecanisme de declansare a sigurantei:

- unul termic (un bimetal), cu inertie mare, care declanseaza atunci cand curentul depaseste valoarea nominala (In = 25A in cazul tau) pentru un timp important.

- altul magnetic (un fel de releu electromagnetic), care declanseaza rapid, la un curent mai mare de n ori decat cel nominal, in functie de tipul sigurantei (B, C sau D).

Acesta din urma actioneaza rapid in cazul scurtcircuitelor, dar suporta supracurentii de scurta durata aparuti la conectarea consumatorilor.

De exemplu o rezistenta metalica la rece consuma mai mult decat curentul nominal. Ieri m-am jucat cu un bec de 10W/12V ca sa vad cu ce tranzistor poate fi comandat si am masurat pe osciloscop un varf de curent de vreo 3 ori In la conectare si scade in vreo 20 ms la valoarea nominala.

La fel, un condensator sau o bobina, la conectare solicita un puls important de curent (pentru crearea campului electric sau magnetic).

De aceea s-au definit tipurile B, C si D de sigurante (A nu exista pentru a nu crea confuzie cu Amper), pentru diferite tipuri de sarcina.

Pe la pag. 9 de aici din standardul indicat mai sus de un coleg http://www.gobookee.org/get_book.php?u= ... FOREFSRFM= zice ca tipul B ar fi recomandat doar pentru sarcini rezistive, C ar suporta si sarcini inductive moderate (motoare), iar D este pentru sarcini inductive mari (transformatoare, lampi cu descarcare, calculatoare).

Link spre comentariu

"Din cate inteleg eu de aici, merge si pe monofazic, si pe trifazic. Sau gresesc?"Da, din schema rezulta ca poate functiona si la un sistem trifazat (3x380V) folosind numai 2 faze (380V).In prima schema este monofazat si sunt toate 3 rezistentele (masinii de gatit) in paralel iar in a 2-a schema este o rezistenta pe o faza si pe a 2-a sunt 2 rezistente in paralel. La pornire curentul este mai mare pentru ca rezistenta este rece.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări