Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Videoproiector

bogdan666

Postări Recomandate

Cum am promis, poze cu lanterna alimentata la sursa PC 5v, dar tot am o problema, LED-ul ramane rece, se incinge doar driverul acestuia, am desfacut lupa si am pus termometrul pe LED si pe aluminiul din jurul acestuia si avea 32 grade, 80 grade are doar driverul acestuia, care se afla la 2-3mm de LED, deci LED-ul tot nu este alimentat la capacitate maxima, cu alte cuvinte pot obtine mult mai multa luminozitate, din ce am mai citit pe net, unele lanterne de la firme renumite au driverul de 2800mA, chinezariile se pare ca au 1000-1500mA, caz in care oricat curent i-as da eu, el este alimentat la 30-50% din cat poate. Cum nu ma prea pricep sper sa fie cineva care are idee cum as putea sa alimentez LED-ul la capacitate maxima. Multumesc.

Acum pozele, doua cu lumina stinsa si doua cu lumina aprinsa. in cele cu lumina stinsa se vad putin mai luminoase decat in realitate, in orice caz, imaginea proiectata este un albastru foarte inchis asa ca se poate viziona un film fara probleme, nu pe diagonala foarte mare, 1 metru, 1 metru si ceva. dar sper totusi sa reusesc sa aprind LED-ul la luminozitate maxima si atunci sunt convins ca voi avea rezultate mai bune.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• deliquenme

16

• matzah

13

• Dr.L

4

• bogdan666

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

nu stiu ce driver au acele lanterne, dar rationamentul ar fi ca driverul sa seteze un curent constant prin led. plecand de la datasheetul led-ului, chinezu' alege curentul maxim bazat pe cat poate disipa sistemul de racire din lanterna. pentru ca multe chestii de-astea sunt subdimensionate serios ca si racire, driverul n-a fost facut in nici un caz sa duca acel led inspre maxim (2-3 ameri prin led) pentru ca fara racire activa e imposibil sa racesti ledul intr-o lanterna asa mica fara sa ai o bucata masiva de aluminiu ca radiator. deci la tine, driverul este problema, nu neaparat capacitatea sursei de a da acel curent. daca alimentezi din sursa de calc, driverul va disipa si mai multa caldura dar va mentine prin led acelasi curent care era initial setat de chinez. daca ipotetic insisti si mai mult (ramura de 12v a sursei, etc) arzi driverul si led-ul tot n-o sa fie mai luminos. practic ai nevoie de un alt driver. xml t6 le testam rapid folosind o improvizatie facuta din 2 incarcatoare de telefon, avand 5v la 1a fiecare. le puneam in paralel si alimentam led-ul. asta merge pt perioade scurte, deoarece pe masura ce led-ul se incalzeste curentul absorbit de el creste si risti sa il arzi. intamplarea face ca cele 2 incarcatoare sa fi fost suficient de lesinate sa nu am de unde sa scot mai mult de vreo 9.5w din ele dar n-as insista mai mult decat pt simple teste.

Link spre comentariu

Da am vazut, ieri am desfacut lanterna si am masurat amperajul, 1030mA are driverul, deci undeva la 30% din puterea lui si undeva la 300Lm dupa specificatiile producatorului, am gasit un driver reglabil, dupa sarbatori cand ajung acasa o sa il cumpar. O sa pun poze si filmari cu rezultatele. Dar cum spuneam, deja sunt destul de multumit de rezultate si la 1000mA, se poate viziona un film chiar si cu scene intunecate fara probleme pe o diagonala de 1,5Metri, cu LED-ul la maxim sunt mai mult decat sigur ca va depasi Adapt-ul in Lumeni, si cu Adapt-ul poti viziona un film lejer si cu ceva lumina in camera. Ba chiar si cu lumina aprinsa pe diagonale mai mici (20"-30"). Cu alte cuvinte merita modificarea, pentru ca si un videoproiector cu 1000+Lumeni ai nevoie de intuneric pentru a vedea un film pe diagonale mari deci nu o sa fie mai prejos decat un proiector cu luminozitate mare. Deja tot ce depaseste 50Lm este foarte bun pentru diagonale de 2-3 metri pe intuneric.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am cam terminat modificarile la videoprojector, a mai ramas o mica problema la alimentarea LED-ului, dar sper sa ma ajutati sa o rezolv.

Am pus doua clipuri, unul cu modificarile facute si unul cu problema cu alimentarea.

Multumesc.

Modificari:

Problema:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Re: Problema LED

Am pus o Punte Redresoare de la o sursa PC intre LED si alimentator si a functionat corect pentru 20-30 secunde apoi a inceput sa licare iar LED-ul,

puntea s-a incins in ultimul hal, nu puteam sa tin mana pe ea. Stie cineva cum as putea rezolva problema asta?

E ok sa folosesc punte redresoare?

Multumesc.

Poza arata cum am facut legaturile, nu este poza cu puntea folosita de mine, pe a mea nu scria nimic.

Nu ii cunosc caracteristicile.

Posted Image

Link spre comentariu

foloseste o punte redresoare mai mare, gen 25-50amperi, sunt ieftine de cumparat si sunt suficient de masive cat sa se poata raci singure. nu inteleg daca tu ai doar un transformator sau un alimentator intreg acolo. respectiv ai alimentat ledul in curent continuu sau alternativ? daca ai un alimentator, nu mai utiliza o punte redresoare.referitor la palpait, cauta niste rezistente de 0.18 , 0.33, 0.55 pana la 1ohm la macar 5w si inseriaza-le cu ledul. fa teste incepand de la valoarea mare (1ohm) si coboara la cea mai mica valoare la care ledul nu mai palpaie. apoi pentru acea valoare cumpara o rezistenta de vreo 10w si foloseste-o inseriata cu ledul

Link spre comentariu

Momentan iau pauza de la LED, sa imi mai fac timp si o sa ma ajute colegul Dxxx cu driver pentru LED.Intre timp am mai cumparat un videoproiector NEC NP400 care ramane pentru LED si Hitachi o sa il fac cu Xenon auto, initial cu 35W pentru ca am deja si daca rezultatele sunt macar bunicele o sa iau de 55W.Ramane sa postez maine sau poimaine rezultatele cu Xenon.

Link spre comentariu

daca vrei sa incerci cu acele becuri, fa rost de o lampa de videoproiector moarta sau foloseste-o pe cea din proiectorul tau daca a venit cu ea si e dusa. In spate are un capacel din material ceramic pe care il poti inlatura si apoi poti scoate cu grija cu o unealta ascutita stratul de ipsos ce tine in loc lampa originala. Ai nevoie de reflectorul acestei lampi, unghiul lui de reflexie e calculat specific pentru lampi de acest gen, chiar si inlocuind cu xenon vei avea cele mai bune performante asa. Ca sa faci ca becul tau sa intre in acel locas, trebuie sa tai acel fir exterior paralel cu el, bagi becul apoi repozitionezi altcumva acel fir. Incearca sa faci ca bulbul becului tau sa fie asezat la aceasi inaltime precum era pozitionat cel al lampii originale in reflector. Asta e cea mai buna cale sa scoti maximul de "performanta" din acel bec. Ca si echivalent luminos, ia un 90lm pe watt, este o medie. deci la becul de care dispui ar fi cam 3150lumeni.Daca doresti sa folosesti becuri auto si ai un reflector de lampa de videoproiector atunci un dlp se preteaza mai bine, sunt mai eficiente decat 3lcd-ul, au blocul optic mai simplu. 3lcd-ul se preteaza in schimb mai usor la modificari mai radicale ale blocului optic.

Link spre comentariu

Am curatat deja reflectorul, o sa trebuiasca sa mai largesc gaura pentru ca nu cred ca o sa intre un Xenon in ea dar vad eu cum fac, in ceea ce priveste asezarea o sa pun Xenon-ul provizoriu si il misc cate putin pana ii nimeresc pozitia, apoi il lipesc cu mastic rosu, rezistent la temperaturi mari.

Stiu ca DLP ar fi mai bun, pentru ca pierderea de lumina este mult mai mica dar am mai avut DLP si se duc foarte repede Chip-urile DMD, oglinzile raman blocate daca nu sunt folosite o perioada mai mare de timp, roata de culoare la fel incepe sa aibe probleme, ori incepe sa faca zgomote insuportabile, ori se decaleaza, se decoloreaza...Multe batai de cap. Mai ales ca nu pot sa testez un DLP pana nu il modez in schimb LCD doar luminez cu o bricheta cu lanterna si ma uit prin lupa de proiectie si vad imediat daca functioneaza sau nu. Am incercat la un DLP acelasi lucru si nu se vede nimic.

Cu Xenon de 35W un tip scoate 200+Lux din 3LCD ceea ce inseamna 100+Ansi Lumen. Mai mult decat de ajuns pentru vizionare pe lumina slaba. Oricum nu cred ca o sa il folosesc. Il fac pentru a avea timpul ocupat cu ceva interesant.

Uite poze cu 3LCD cu Xenon 50W:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Si 3LCD cu Xenon 35W

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

si la dlp le poti testa la fel, eu foloseam o lanterna micuta, tot vezi prin el. roata colorata este la fel de vulnerabila pe cat filtrele de culoare din 3lcd. Din contra la 3lcd-urile vechi, filtrele folosesc compusi organici tare ticalosi ca si durabilitate in timp. Primii se duc cei de pe canalul rosu. La DMD nu stiu ce sa zic, este inima DLP-ului, e o componenta sensibila intr-adevar. Tehnic vorbind insa poti sa ai probleme cu pixeli blocati si la vre-unul din cele 3 panouri lcd. Si eu am plecat cu aceleasi idei ca tine, am incercat prima oara cu un dlp, apoi am trecut la 3lcd-uri din cam aceleasi motive. Pana la urma, deoarece eficienta cu care transferi lumina conteaza mai mult, m-am intors la dlp. Am in lucru un dell mp3200 acum, am reusit sa scot din el cu un singur xml ce abia reuseam sa fac la 3lcd-ul sharp pe care il aveam, cu 3 astfel de led-uri. Apoi mai e chestia de contrast cam prost la 3lcd-uri comparativ cu dlp (ma refer la modelele mai vechiute pe care le tot cumparam noi ca stricate). Puse unul langa altul, diferenta e destul de vizibila...

Link spre comentariu

Nu prea am avut timp de ele, am reusit sa pun Xenon in Hitachi si se vede acceptabil cu lumina ambientala si perfect pe intuneric deci aici s-a rezolvat.

Acum am alta problema, am luat un NEC NP400 si nu reusesc de nici o culoare sa ii anulez balastul.

Am pus optocuplorul care da semnalul Lamp OK si degeaba, dupa cautari extensive pe internet am aflat ca unele videoproiectoare folosesc Serial Com pentru semnalul dintre balast si placa de baza, acum problema mare este ca nu gasesc nici un chip pe placa care sa fie pentru comunicare serial.

Daca as avea manual de service totul ar fi perfect dar din pacate nu am si nu gasesc pe net, NEC nu ofera manuale de serice decat partenerilor autorizati si acum sunt in pom cu asta.

Orice idee este bine venita.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Multumesc.

Link spre comentariu

Mi-a mai venit o idee, in loc sa incerc sa pacalesc videoproiectorul, as putea sa incerc sa pacalesc balastul, dar nu am nici cea mai mica idee cum ar putea simti balastul ca lampa este aprinsa.

Am pus poze cu balastul, poate are cineva vreo idee.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări