Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protecţie intrări


rhythmkim

Postări Recomandate

Buna, am un amplituner si, deoarece suspectez niste tensiuni/semnale accidentale pe intrari, as vrea sa-i pun o protectie simpla pe intrarile audio.Are cineva o oarece schema?Sau: este corect si suficient sa pun 2 diode intre firul cald si masa (in paralel, una intr-un sens si una in altul)?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • rhythmkim

    3

  • zal

    1

  • Marian

    1

  • vera

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Depinde dacă semnalele folosite ajung sau nu să deschidă diodele. Se pot pune şi cîte două sau mai multe diode înseriate pe fiecare sens, sau chiar zenere de 1,4...2V.Nu cumva la conectarea cu calculatorul ai pocnete şi alte fenomene? Dacă da, e din cauza cond electrolitici proşti de la ieşirea de sunet, scapă tensiune. Nu strică nici folosirea de prize Shuko cu împămîntare.

Link spre comentariu

Nu prea am folosit decat laptopul, dar rar. Recunosc, daca stau sa ma gandesc, din 2001 incoace, defectul a aparut abia de vreo 2 ani, cam dupa ce am inceput sa mai iau sunet si de pe laptop.

Pe intrari am CDplayer (prin eq), DVD player. TV. Ca sa descriu exact faza, nu am pocnete etc - totul merge perfect. Numai ca am avut probleme cu 3 amplitunere cvasiidentice (SA-DX850 si SA-DX1050, Technics), astfel (postez un mesaj mai vechi al meu):

- in timpul functionarii, dintr-o data semnalul in toate boxele (si pe 5.1, si pe stereo) a devenit puternic distorsionat, la un nivel care pare sa sparga boxele, indiferent de volum

- volumul nu mai actioneaza cam deloc si se modifica cu pacaneli (pacane odata cu modificarile cifrelor de pe afisaj).

- Dupa oprire si repornire, semnalul este ok pret de 5 sec-1 min, dupa care faza se repeta.

- Dupa f multe -10-20- porniri si opriri repetate (aparatul "cere" ca sa ramana oprit cel putin 1 minut, pentru a nu mai porni cu acel brum puternic), functioneaza corespunzator, fara probleme.

Recent, am luat un SA-DX1050, care a functionat foarte bine, pana in momentul in care mi-a facut EXACT aceeasi figura.

Precizez ca defectiunea se manifesta indiferent de volum, indiferent de sursa de semnal si in orice mod de ascultare, pe toate boxele. De asemenea, aparatele nu au suferit interventii anterioare si au fost folosite decent.

Pentru mine, e fara precedent sa am ACELASI defect, la 2 aparate, in aceeasi casa!!!

Defectul este localizat in placa digitala, unde - fara sa stiu exact de ce - se buseste un integrat NJM2060 (identic cu TL084). Pe de alta parte, cele 5 NJM, desi functioneaza bine, se cam incalzesc - nu cred ca e normal, nu sunt circuite de putere). Am ajuns la concluzia ca intra in statie si ceva nociv, chiar daca la un moment dat am legat carcasa statiei la impamantare).

Link spre comentariu

SalutNu stiu daca te ajuta, dar iti spun ce am patit eu. Calculatorul mergea aiurea. Cand preluam semnal audio de pe el se auzea nasol. Am luat osciloscopul si am vizualizat tensiunile scoase de sursa de alimentare. M-am speriat ce scotea. Toate tensiunile, peste componenta continua, aveau niste varfuri, unele cu amplitudini de peste un volt. Am schimbat sursa calculatorului si totul a revenit la normal. Controleaza si tu sursele in comutatie, de la aparatele folosite. S-ar putea, aici sa fie hiba. Spor

Link spre comentariu

Daca sistemul audio are condensatoare pe intrari pentru decuplare cc atunci eventuala tensiune continua de la sursa de semnal n-are cum sa fie o problema, daca si anume condensatorii aia sunt "obositi" atunci poate ca ar fi cazul sa fie inlocuiti, altfel pentru protectia la tranzienti se pot folosi fie diode antiparalel daca semnalul util nu depaseste Vf, de ce nu, se pot inseria cate 2 diode pentru a permite un semnal audio util mai ridicat ( ma indoiesc sa fie nevoie de mai mult de cca 1V ca si semnal audio ), se pot folosi diode ultrarapide pentru asta ( spre exemplu UF4007 ), se mai pot folosi si mai sigur diode transil neaparat bidirectionale, la o tensiune undeva peste nivelul semnalului util, avantajul lor este simplitatea folosirii si un timp de reactie foarte rapid. PS: Sincer sa fiu n-am avut niciodata astfel de probleme, indiferent de sursa de semnal folosita...

Link spre comentariu

Multumesc, am sa incerc cu diodele. Chiar daca sunt nenecesare (in sensul ca sursele de semnal sunt "curate"), nu dauneaza. Dupa cum spune colegul "vera", n-ar fi exclus sa fie calculatorul de vina, chiar daca e de tip laptop. Sau... pentru ca impedanta la iesirea laptopului (mufa de casti) e de 50 ohm? Acum totul e ok, dar cine stie cand revine defectul...

 

Referitor la cauza problemei, am dat eu vina pe sursa de semnal - nu-mi explic ce altceva ar putea fi de vina. Mai spunea cineva ca e posibil sa fie din cauza unor socuri de tensiune de pe retea, dar eu am trecut toata aparatura printr-un UPS (care, ce-i drept, ocazional tacane, semn ca nu-i convine ceva).

Schema placii digitale nu o am, e oricum foarte complicata (pentru mine cel putin), dublu placata, integratele sunt smd - deja daca trebuie sa intervin iar, risc sa stric cablajul.

Este foarte posibil sa fie si din alimentare problema, dar pe traseul respectiv nu am umblat deloc, si totusi acum, dupa schimbarea integratului NJM2060, aparatul judeca fara probleme.

 

Ceea ce imi da mie "cu virgula" este de ce se incalzesc acele NJM-uri (apreciez in jur de 50-60 grade, si nu e caldura transmisa de alte piese). Tensiunea dintre V+ si V- este de 30,1V, iar intre oricare intrare/iesire si alimentare este de 14,2V; in descrierea integratului scrie Supply Voltage +-18V, iar Differential Input Voltage +-30V. Sa fie de aici?!

 

Ar fi interesant daca un posesor de SA-DX850, 950 sau 1050 ar putea sa masoare tensiunea intre pinii 4 si 11 ai lui NJM2060 (oricare), poate am termen de comparatie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări