Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Prelucrare duraluminiu


Vizitator potraflorina

Postări Recomandate

Vizitator potraflorina

Buna ziua,Sunt o doctoranda incepatoare si as avea nevoie de sfaturile unor experti in prelucrarea duraluminiului, daca se poate prin electroeroziune. Cat este de eficienta metoda si cum este in comparatie cu celelalte metode de prelucrare. Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • hene

    2

  • catalin

    1

  • GEO 53 BN

    1

  • enjoy

    1

Top autori în acest subiect

Atat timp cat are conductibilitate electrica buna se poate prelucra. Cum spune si Catalin, prin aschiere pare sa fie mai simplu, titanul se prelucreaza prin eroziune electrica pentru ca pune probleme oricarui strung sau freza.

Link spre comentariu

...daca se poate prin electroeroziune...

Cu electrod din grafit, se pot eroda majoritatea metelelor. Metoda are insa multe inconveniente, incepand de la costuri mari de productie. Pentru a sti daca electrozii din Cu sunt adecvati, ar trebui facute experimentari. Oricum, electroeroziunea in general este un procedeu costisitor. De aceea se aplica doar materialelor metalice tratate termic care nu este recomandabil tehnologic, sau economic a fi decalite, sau materialelor metalo-ceramice. Dural-ul este un material care se poate trata termic, insa duritatile nu sunt atat de mari incat sa nu existe metode de prelucrari mecanice prin aschiere. Altminteri, eu personal nu am informatii despre utilizarea electroeroziunii la aliajele aluminiului si nici nu am intalnit in practica asemenea procedeie.
Link spre comentariu

"Compozit"≡compus. Deci materialul compozit, se refera la un material compus dintr-unul, sau mai multe materiale de baza. Spre exemplu lagarele compozite, sunt lagarele la care pe un suport dintr-un metal mai rezistent, este depus un metal anti-frictiune - spre exemplu un bronz special. A se vedea de exemplu semi-lagarele de la arborele cotit al motoarelor auto. Bimetalele din industria electrotehnica, sunt tot materiale compozite. Deci un aliaj, nu este acelasi lucru cu un material compozit.

Link spre comentariu

Duraluminul este un aliaj de aluminiu,cupru si magneziu,nicidecum un compozit.Se prelucreaza foarte bine prin aschiere ,mult mai bine decit aluminiul.La fel se poate prelucra si prin electroeroziune. Depinde ce prelucrari vrei sa faci.La prelucrarea prin aschiere se folosesc scule uzuale,nu foarte scumpe,iar suprafata prelucrata arata foarte bine.La prelucrarea prin electroeroziune este nevoie de un electrod confectionat din Cu,care costa destul mult(executia).Suprafata prelucrata prin electroeroziune, este rugoasa.In cazul in care nu poti executa piesa cu scule uzuale,de exemplu cavitati de diferite forme, marimi,adincimi,atunci singura solutie e prelucrarea prin electroeroziune.

Link spre comentariu

Exemple de materiale compozite:-textolit, pertinax (rasina + panza, respectiv hartie)-fibra de sticla/de carbon incastrata in rasina-placi de Al laminate cu diferite materiale plastice (utilizate in special in industria publicitara)Un exemplu foarte vechi ar fi arcul mongol, care era facut din lemn si os (corn), formand astfel un material compozit.Cum se spunea mai sus, multe aliaje sunt de fapt compusi chimici adevarati, in sensul in care metalele reactioneaza intre ele si formeaza un compus care are tot aspect metalic, dar nu se pot numi materiale compozite: ele formeaza de regula un amestec omogen cu aspect metalic.Un material compozit (discutabil) ar fi probabil vidia, formata din cobalt (care are rol de ligand) si carbura de W.Materialele compozite urmaresc in general utilizarea calitatii a doua componente diferite, in scopul reducerii greutatii si obtinerii unei rigiditati superioare componentelor luate separat.Analogia o gasim in natura, unde observam "compozite" cu rezistenta impresionanta raportata la greutate/dimensiuni: lemnul (lignina/celuloza), osul (colagen/fosfati de calciu), paiele (lignina/dioxid de siliciu).

Link spre comentariu

...multe aliaje sunt de fapt compusi chimici...

Aliajul, este mai degraba o "solutie solida", formata in faza lichida cand in metalul de baza se "dizolva" metalele de aliere. In nici un caz elementele de aliere nu produc o reactie chimica. O asemenea reactie ar da nastere la oxizi si baze ale metalelor de aliere, care ar slabi structura metalica intrinseca.
Link spre comentariu

Carburile metalice sunt materiale sinterizate. Pulberile, comprimate prin presare, sunt supuse tratamentelor termice prin incalzire sau sinterizare in stare solida, sau partial lichida, dar intotdeauna in prezenta unei faze solide.Eu personal nu as considera aceste materiale, materiale compozite.

Link spre comentariu

Majoritatea aliajelor reprezinta o solutie solida, in care diferitele elemente sunt dispersate omogen.Cand spunem reactie chimica ne gandim la un metal+oxigen, carbon sau alte elemente.Dar, in cazul duraluminiului acel continut mic de siliciu creeaza o retea de siliciura de Al.La fel in cazul fontei sau a otelului carbonul reactioneaza cu fierul si da particule de carbura de fier. Exista tomuri intregi pe aceasta tema. Modul in care cristalizeaza acesti compusi vor dicta duritatea aliajului.Exista si aliaje care pot avea compozitii chimice foarte precise; se numesc aliaje intermetalice. Ba in unele cazuri reactia de unire intre elementele chimice metalice se degaja caldura.Exemple de astfel de aliaje: in uz dentar Ag3Sn; aliaje cu memorie NiTi etc.Cat despre vidia, o putem numi un aliaj mai degraba, chiar daca este sinterizat. Chiar si banalul beton reprezinta un material compozit pana la urma (ciment + agregate).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări