Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curiozitate - de ce alimentare 9 V la radio rusesti?


Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!Am o nelamurire: am vazut ca aparatele de radio portabile sau de buzunar rusesti sunt bazate in mare parte pe bateria de 9 V. Rusii nu prea s-au dat in vant dupa 4,5 V sau 3 V. Bineinteles, au facut si aparate din astea cu 3 sau 4,5 V, dar majoritatea sunt pe 9 V. Eu vreau sa stiu daca tensiunea de 9 V ofera ceva avantaje? Care a fost motivul alegerii ei pentru majoritatea aparatelor rusesti?Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Kostas1

    3

  • Spitfire

    2

  • zal

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Radioreceptor "clasic", numai cu tranzistori, care sa aiba cat de cat sensibilitate la o tensiune de alimentare mai mica de 6V, n-am vazut. Nici etajul final in contratimp nu lucra prea bine cu tensiuni mici, era mai avantajos un curent mic/tensiune mare decat invers.Cauzele sunt: tranzistorii cu hFE mic existenti la momentul respectiv, bilant energetic total slab la tensiuni reduse, curent de mers in gol greu de calibrat la tensiuni scazute.In principiu, teoretic adica, tranzistorii cu germaniu ar fi trebuit sa lucreze la frecvente mai mari fata de cei cu siliciu, avand groapa de potential mai mica decat siliciul, dar in practica, din cauza dificultatilor tehnologice de prelucrare a materialului semiconductor, erau net inferiori celor cu siliciu, motiv pentru care au fost trimisi la muzeu, avand oricum si alte metehne, pe langa frecventa limita scazuta.Primele radioreceptoare cu tranzistori(desi erau cu germaniu...) utilizau o tensiune de alimentare de 22,5V, apoi pe masura ce s-au imbunatatit tranzistorii, s-a coborat tensiunea de alimentare la 9V. Nu doar radioreceptoarele rusesti utilizau tensiunea de 9V, ci si cele americane, japoneze, etc, doar ca rusii au mentinut mai mult aceasta varianta, in anii `80 industria lor electronica era complet depasita, si bani pt. retehnologizare nu s-au mai gasit, pana in 1992 cand a disparut aproape complet.Pentru alimentare, aparatele rusesti foloseau uneori acumulatori Ni-Cd "pastila" inseriati, in loc de paguboasa baterie 6F22., iar incarcatorul consta intr-un stecher de bachelita in care erau introduse o dioda redresoare D7J si un rezistor 9Kohmi/2W, de ex. la aparatul "Sokol".

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns!

 

Totusi...as avea o nelamurire. Dvs. ati intuit, intr-adevar ca ''bateam'' spre Sokol sau vintage pe germaniu. Numai ca am acasa acest tip de aparat:

 

http://www.rw6ase.narod.ru/000/rprl_p/neywa_rp204.html

 

care este facut dupa 1990 si este cu tranzistori cu SILICIU, si se alimenteaza tot la 9 V. Sa inteleg ca si tranzistorii cu siliciu rusesti sunt slabi?

Multumesc!

Link spre comentariu

Nu, nu erau "slabi" deloc, dimpotriva, de ex. KT315 era mult superior fata de echivalentul european BC107, dar au ales alimentarea la 9V fiindca aveau astfel posibilitatea sa jongleze mai mult cu valorile componentelor pe care le aveau pe stoc, industria ruseasca producatoare de componente electronice avea un ciclu de productie bizar, de ex. anul asta fabricau condensatori electrolitici, anul viitor rezistoare, apoi un an mai taziu condensatori nepolarizati, fara ca in acei ani sa mai produca si altceva, in plus aveau pe stoc cantitati imense de trafuri de iesire miniaturizate, care trebuiau puse la ceva, fiindca nu puteau recunoaste ca le-au fabricat degeaba(!), au ales acea schema specifica Neiwa/Signal RP204(deloc rea de altfel...).Raportul dintre costul total de productie si pretul la care se putea vinde fabricatul, era dezastruos! E drept ca la marimea costului intra si carcasa de polistiren-şoc, mult superioara calitativ celei de la aparatele echivalente din alte tari(de ex. aparatul "Iris" din RSR, care avea carcasa de polistiren ordinar, casanta).

Link spre comentariu
Vizitator audio1

1.Rezistorii aveau toleranta mare de 20%.Lucrand cu tensiuni mai mari o variate de tens de 1V generaza o variate mai mica de curent fata de aceeasi variatie de 1V folosind o tensiune de 4.5V la alimentare .2.Tranzistorii aveau si ei o dispersie destul de mare a parametrilor lor in functie de exemplar.Primele etaje finale audio foloseau tranzistori slabuti ...cum erau pe vremea aceea .Acei tranzistori abia reuseau sa suporte un bec de lanterna .In aceste conditii in care tranzistorii aveau cutrent max de colector de valoare mica se foloseau etaje finale pe transformator.Transformatorul era coborator de tensiune .Cuentul prin tranzistori era mic.Puterea trebuia compnsata cu marirea tensiunii.Folosirea transformatoarelor de iesire era necesara si datorita lipsei tranzistoarelor NPN.Acestea au aparut mai tarziu si erau mai scumpe si mai rare .Imi adus aminte de tipuri NPN MP35 si MP37 .La inceput fiind pe piata doar PNP uri de tip MP41 rusesti si erspectiv franceze SFT353 si romanesti EFT353 etajul final audio in clasa B era obligator sa aiba transformator defazor , montau si transfformator de iesire .

Link spre comentariu

Nu trebuie omis gabaritul destul de mic al bateriei de 9V faţă de celelalte variante, ca şi greutatea şi forma ce foloseşte la maxim un spaţiu din carcasă. Dezavantajul era că se consumau repede şi mulţi foloseau cîte două baterii de 4,5V înseriate şi prinse cu elastic de radio, eu aveam un Panasonic din 1967, tot cu trz cu Ge, aşa că nu e doar cazul sovieticilor, mai tot globul a folosit la un moment dat această combinaţie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări