Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect incinte cu difuzoare romanesti IEI

twizar

Postări Recomandate

Va salut!

Recent m-am indragostit de difuzoarele romanesti. Am o colectie destul de mare si vreau sa fac doua incinte cu urmatoarele tipuri de difuzoare:

1. Difuzoare IEI? de banda larga, 30cm diametru, 12,5W, 6,3 ohmi

Posted Image

Posted Image

2. Difuzoare IEI de banda larga, 22cm diametru, 10W, 6 ohmi

Posted Image

Posted Image

3. Difuzoare IEI de inalte, 11cm diametru, 5W, 5 ohmi

Posted Image

Posted Image

Stiu ca pentru multi puterea acestor difuzoare nu pare suficienta, dar sunt foarte eficiente si consider ca sunt perfecte pentru ce am nevoie.

Pentru ca difuzoarele 1 si 2 sunt de banda larga si nu o sa fie folosite la volum foarte ridicat ma gandeam sa nu le filtrez si sa le inseriez pur si simplu, fiind de capacitati apropiate. Difuzorul 3 as vrea sa il folosesc pentru suplimentarea inaltelor, legat printr-un simplu condensator nepolarizat.

Incintele cred ca trebuie sa fie inchise si vreau sa le fac din pal melaminat.

Deoarece nu cunosc parametrii acestor difuzoare si nici nu am reusit sa ii gasesc pe internet, as vrea sa ma ajutati sa "ghicesc" cat mai bine dimensiunile pentru incinte.

Nu am pretentii de hi-fi si sunt constient ca facand boxele "la nimereala", sunt sanse foarte mari sa nu sune cum trebuie, dar sunt dispus sa risc.

Va rog sa ma ajutati sa scot ce se poate mai bun din aceste difuzoare in conditiile date si de asemenea va rog sa nu imi spuneti ca nu se merita bataia de cap, timpul si banii pierduti, pentru ca bricolajul este cel mai mare hobby al meu si o sa-mi faca mare placere construirea incintelor.

Nu imi dau seama daca mai trebuia sa dau si alte informatii si va rog sa ma intrebati orice este necesar in continuare.

Va multumesc!

Link spre comentariu

Eu as face numai cu cele de 30cm si cele de inalte cu un filtru, desi cele de inalte nu sint asa de bune. S-au folosit in boxele de 10W Armonia si la coloane de 30W de la Radioprogres.

Link spre comentariu
Vizitator bzfcocon

Salut,

La cum arata difuzoarele alea (excursie mica, eficienta mare) n-o sa scoti mare lucru din ele in niste incinte conventionale (bas reflex, ca de inchise nici nu poate fi vorba). Nu o sa ai cine stie ce bas, iar difurile alea de inalte sunt.. well, depasite.

Daca chiar vrei , ai putea incerca - cu cel de 30 sau de 22 sau ambele, in functie de ce banda pot acoperi !- un open baffle, o varianta pasiva (gen: ) plus eventual un tweeter (din era noastra) plus subwoofer sau un woofer mai mare tot on open baffle (de ex Eminence Alpha 15A). Cauta pe net sau diyaudio.com si vei gasi proiecte open baffle inclusiv cu difuri vintage ca ala tale. S-ar putea chiar sa sune foarte bine.

O introducere in OB gasesti aici: http://www.quarter-wave.com/OBs/OB_Theory.html

Bafta !

Link spre comentariu

Solutia OB propusa este printre cele mai corecte /adecvate pt acele difuri.Realizarea unui asemenea proiect implica neaparat masurarea raspunsuriilor si necesita efort, costuri si cunostinte care depasesc cu mult disponibilitatile (4 cai, filtrare combinata activ-pasiv, woofer relativ scump, etc.)Pe de alta parte, observatiile si recomandarile lui bzfcocon sunt riguros adevarate, si a nu tine seama de ele => lada cu difuzoare.

Link spre comentariu

Mai exista si alte solutii...spre exemplu , difuzoarele IEI de 30 de cm au fost folosite in incinte CLUB2000 , incinte de banda larga fara filtre , cu doua asemenea difuzoare , in compresie ( nu BR sau OB :) ) . La sonorizarea cinematografelor erau folosite intr-o incinta de compresie de 80L ... Fiecare face cum doreste .

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.Victor are dreptate, aceste difuzoare au fost folosite in incinte pe compresie, nu vad motivul pentru care nu ar functiona corect in acelasi tip de incinta.Chiar si cele de 22cm au fost folosite intr-o varianta de Club2000 pe compresie, cu cate 4 difuzoare pe boxa, din cate am gasit pe internet.Problema este ca nu am idee ce dimensiuni ar fi cele mai bune.Repet, nu am pretentii de hi-fi, vreau doar sa nu fac incintele chiar 100% la nimereala.Victor, incintele de 80l pentru cinema aveau unul sau doua difuzoare de 30cm?Liviu, vazand proiectul tau sunt si mai nerabdator sa incep lucrul :)

Link spre comentariu

difuzoarele IEI de 30 de cm au fost folosite in incinte CLUB2000 , incinte de banda larga fara filtre , cu doua asemenea difuzoare , in compresie

si rezulta o incinta de medii, fara bas, fara inalte si cu o ditamai cocoasa...

La sonorizarea cinematografelor erau folosite intr-o incinta de compresie de 80L ...

si in cele mai rasarite erau ajutate de niste basi RCF de 15 sau 18" plus ceva goarne imense (parca Goodmans).Incintele lui Liviu Ianush sunt hornuri (blh), nu incinte inchise. Si contin cate un tweeter (cu horn).Sa nu ne imbatam cu apa rece. Oricum o dai si orice faci, acele difuzoare nu pot scoate un bas decent, si nici inaltele peste 9-10khz nu suna corect.
Link spre comentariu

Ba nu . La voi in Iasi , la cinema Victoria ( 800 locuri ) , erau doua incinte tip horn 2x15" + 1,5" in hornuri imense avand latura de 2,5 m x 2,5 m , fabricate de Clamann & Grahnert Präciton , RDG . Difuzoarele erau , evident RFT ( nu RCF :) ) , sonorizata cu " doar " 2x20W , produceau la 2 /3 din lungimea salii peste 85 dB cu filme de test avand zgomot roz modulatie 100 % . Raspunsul in frecventa era foarte liniar ( +/ - 2 dB ) intre 40 Hz si 15KHz in acea sala ( are o acustica excelenta ) .Crede-ma ...Inca mai am amplificatoarele lor :) , tot Clamann & Grahnert Präciton de 20W , un PP cu EL34 ...RFT au fost copiati de catre IEI si a iesit acel difuzor de banda larga de 30 cm ( de fapt sasiul are fix 33 cm , asa cum bine spune Liviu Ianush ) cu magnet de ferita .Acelasi KKT a fost facut si de IOR , care a copiat un difuzor de 20 cm , de banda larga ( pentru uz cinematografic ) , dupa Philips , dar cu magnet ALNICO ( o premiera pentru Romania , cine are sa-i traiasca , cine nu ... ) . In cinematografie era standard o simpla corectie shelf la 120 Hz si la 7 KHz , deci difuzoarele nu aveau de ce sa redea frecvente " infra " sau " supra inalte " ! Ulterior au fost asimilate in productie de catre IEI , dar cu magnet de ferita . Autorul subiectului se pare ca le poseda pe amandoua ! O adevarata pagina de istorie tehnica a Romaniei .Nicidata o clona romaneasca nu a functionat ca originalul , din pacate .

Link spre comentariu

Oricum o dai si orice faci, acele difuzoare nu pot scoate un bas decent, si nici inaltele peste 9-10khz nu suna corect.

In horn pina la 40 hz sunt ok. Intr-adevar inalta de la 11 khz nu e ceea ce trebuie. De aceea am pus si acel tweeter cu FLH.Sunetul e "carnos" dar difuzoarele suna bine numai dupa mult tuning. Am avut 4 si aveau parametri foarte diferiti.
Link spre comentariu

@ twizar,Pentru ca te intereseaza difuzoarele romanesti si am avut ocazia, in timp sa lucrez cu aproape toate, indiferent ca au fost facute de Electromagnetica sau de Electronica Industriala (fostul Philips din Baicului ) e bine sa retii cateva lucruri, indiferent de alte pareri:- difuzoarele romanesti nu au fost facute avand ca target reproducerea hi-fi. Productia de larg consum era un domeniu la care se recurgea cand se cerea o productie marfa mai mare!- muncitorul roman si-a dat totdeauna cu stangul in dreptu', facand lucru de mantuiala, dar dorind sa traiasca precum americanii ( dar au ajuns ce merita: capsunari si necalificati in constructii in ghermanika si alte state );- difuzoarele EI sunt toate implementari mai mult sau mai putin reusite ale unor produse Philips;- nefiind specializate "prea tare", au fost folosite in incinte de toate felurile: de sonorizare, pentru chitara, pentru scopuri asa zis hi-fi, etc.- au Qts relativ mare si se pot folosi in incinte inchise, asa cum le-a folosit EI. Daca vrei sa obtii maximul din ele, mergi pe proiectul prezentat de Liviu, un BLH tip Voigt care iti va oferi cam tot ce se poate in materie de bas, cu o complicatie minima a incintei. Mai mult, doar din BLH cu constructie mult mai complicata.O incinta cu acest difuzor de 12,5W are un SPL care permite utilizarea de amplificatoare cu tuburi SE de putere mica cu rezultate f.bune. Pentru completarea domeniului, poti adauga un tweeter cu SPL de 96-98 dB/W/m cuplat printr-un condensator MKP de 1 microfarad. Daca iti place rezultatul final poti insista pe un tuning mai fin. In orice caz, este aproape de maximul ce-l poti obtine cu aceste difuzoare.

Link spre comentariu

La cel de al doilea cinematgraf de cl.I de pe acele vremuri, numit Republica, erau incintele (din pal vopsit in negru mat) cu wofere de 18". Tot hornuri, cam 1,8 x 0,8 x 0,8m. Am intrebat si mi s-a spus ca sunt RCF.Ambele cinematografe mai aveau pe lateralele salii o multime de difuzoare mai mici, ascunse in spatele panourilor ce faceau parte din tratamentul acustic al salii.Scz. de off-topic.Liviu, 40hz este f bine, dar la - cati dB ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări