Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protek 506

cearda

Postări Recomandate

Va salut,mi-am cumparat acum 1 an un multimetru:Protek 506 din piata,am dat pe el 200 lei.

Functiona perfect dar de ceva timp are momente cand nu mai vrea sa functioneze.

Mai concret face unele figuri (daca comut pe domeniul A suna buzerul continu).

Uneori nu mai vrea sa functioneze deloc ,ami apare pe ecran :OL s-au diferite semne.

Ce ar putea sa aiba? :nas:

L-am avut dat la cineva,sa fi masurat aiurea cu el? :jytuiyu

Va multumesc.

Posted Image

Schema de la el:https://drive.google.com/file/d/0B1ws5AG7XQk7UEw4X096VVpFSDg/edit?usp=sharing

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cearda

3

• doru3160

2

• brainsmartman

1

• radusa

1

Top autori în acest subiect

Cel mai des am intalnit defectarea PTC-ului si a unor diode de protectie de la intrare, ZD1...ZD8, cauzate de greseli de utilizare (masurarea de tensiuni cand aparatul era setat pe mA, jonctiuni, C sau R). Nu strica sa arunci o privire inauntru, daca are simptom intermitent sa verifici inclusiv starea lamelelor si a contactelor comutatorului de game (inclusiv faptul ca lamelele fac contact ferm pe PCB), si circuitele de intrare, inclusiv sigurantele de pe gamele de curenti si traseele de intrare (rezultate ale unui eventual "accident" grav in utilizare). Comutatorul se afla intre cele doua placi de circuit (sandwich) care insa pot fi demontate usor, fiind conectate prin conectori.

Link spre comentariu

Va salut,mi-am cumparat acum 1 an un multimetru:Protek 506 din piata,am dat pe el 200 lei.

Functiona perfect dar de ceva timp are momente cand nu mai vrea sa functioneze.

Mai concret face unele figuri (daca comut pe domeniul A suna buzerul continu).

Uneori nu mai vrea sa functioneze deloc ,ami apare pe ecran :OL s-au diferite semne.

Ce ar putea sa aiba? :nas:

L-am avut dat la cineva,sa fi masurat aiurea cu el? :jytuiyu

Va multumesc.

Posted Image

Schema de la el:https://drive.google.com/file/d/0B1ws5AG7XQk7UEw4X096VVpFSDg/edit?usp=sharing

Am acelasi aparat de peste 8 ani,cred ca chiar 10, de cand au aparut prima oara pe piata romaneasca. Si functioneaza impecabil si la ora actuala.

Vezi ca daca nu ai reoforul rosu la borna de A si comuti pe masurare curent, buzerul va suna sa te avertizeze ca nu ai pus reoforul unde trebuie.

Cat despre restul, mie nu mi-a facut niciodata asa ceva. Sper ca nu te joci la butoanele de Menu, Range, etc. fara sa stii ce fac fiecare. OL este o indicatie normala care apare pe rezistente cand nu masori nimic, sau pe alte domenii la depasirea domeniului selectat.

No offence, incerc doar sa ajut.

Link spre comentariu

Cred ca anul aparitiei e mai departe,am avut unul din asta prin anii 2000,erau scumpe cu draci la vremea aia,dar trebuie sa recunosc,e destul de greu de stricat unul din asta,poate doar cu ceva efort...nu odata am bagat 220 pe domeniul rezistenta si n-a patit nimic.Bune aparate,sper sa fie doar circuitele de protectie intrare defecte si sa reusesti sa-l repari.Ca tot veni vorba...PTC-ul pe intrare nu stiu daca are rol de protectie cat compensare termica...aparatul fiind cu autoscalare,PTC-ul vine inseriat cu o rezistenta de valoare mare(de ordinul Mohmilor),inseriat pe intrare.Fiind inseriat,raspunsul lui ar fi destul de lent ca sa fie cu rol de protectie...am avut de curand un alt tip de aparat la reparat la care mergeau toate domeniile(R,HZ,C,I,tester diode) mai putin tensiune(nici cc nici ca)si ma intrebam ce pisca masi putea sa bage pe intrarea de tensiune ca sa-l dea peste cap si sa mearga celelalte?Numai ca o fi incercat pe la gatul unui TK sa vada ce e pe acolo si l-a piscat cu tensiune inalta...ma gandesc sa nu fi patit si asta al tau la fel.Intreaba pe cel caruia l-ai imprumutat la ce l-a folosit,si daca iti confirma lucrul ala rusinos,macar nu te mai zbati degeaba,aparatul e compromis.Altfel,orice efort de a-l resuscita e benefic,si merita efortul daca stii ca ai sorti de izbanda,au fost aparate bune.

Link spre comentariu

Cred ca anul aparitiei e mai departe,am avut unul din asta prin anii 2000,erau scumpe cu draci la vremea aia,dar trebuie sa recunosc,e destul de greu de stricat unul din asta,poate doar cu ceva efort...nu odata am bagat 220 pe domeniul rezistenta si n-a patit nimic.Bune aparate,sper sa fie doar circuitele de protectie intrare defecte si sa reusesti sa-l repari.Ca tot veni vorba...PTC-ul pe intrare nu stiu daca are rol de protectie cat compensare termica...aparatul fiind cu autoscalare,PTC-ul vine inseriat cu o rezistenta de valoare mare(de ordinul Mohmilor),inseriat pe intrare.Fiind inseriat,raspunsul lui ar fi destul de lent ca sa fie cu rol de protectie...am avut de curand un alt tip de aparat la reparat la care mergeau toate domeniile(R,HZ,C,I,tester diode) mai putin tensiune(nici cc nici ca)si ma intrebam ce pisca masi putea sa bage pe intrarea de tensiune ca sa-l dea peste cap si sa mearga celelalte?Numai ca o fi incercat pe la gatul unui TK sa vada ce e pe acolo si l-a piscat cu tensiune inalta...ma gandesc sa nu fi patit si asta al tau la fel.Intreaba pe cel caruia l-ai imprumutat la ce l-a folosit,si daca iti confirma lucrul ala rusinos,macar nu te mai zbati degeaba,aparatul e compromis.Altfel,orice efort de a-l resuscita e benefic,si merita efortul daca stii ca ai sorti de izbanda,au fost aparate bune.

Ciudat este ca daca nu pun testerul pe domeniul A merge ok,daca vreau sa folosesc domeniul A suna buzerul tot timpul si nu mai vrea sa masoare un timp nimica (masoara cu eroare ).
Link spre comentariu

Ai de ales,daca te tin balamalele,te bagi in el,si incerci sa gasesti defectul,daca nu,apelezi la careva care se pricepe,numai ca te va costa.E greu si cu el in fata sa reusesti ceva,dar de la distanta e imposibil de rezolvat.Oricum,daca s-au dus elemente ce tin de calibrare,o sa trebuiasca refacuta,si asta iar e treaba migaloasa.Poti face o constatare,si daca pretul reparatiei e comparabil cu o chinezarie mai rasarita, o sa ai o alegere grea de facut.Cert e ca o asemenea chinezarie e mai utila decat o scula profi defecta.Ai incercat macar o inspectie vizuala in interior?Poate nu e asa de grav precum pare,si scapi mai usor,mai ales ca spui ca pe celelalte domenii merge ok(sau nu?)

Link spre comentariu

Daca e vorba DOAR de domeniul A, s-ar putea sa fie ceva cu contactul din borna de amperi. Ar trebui verificat si Tz Q4 si eventual dioda zenner ZD7.Dar pe mA merge bine? Pe celelalte domenii e totul in regula?

Link spre comentariu

Daca e vorba DOAR de domeniul A, s-ar putea sa fie ceva cu contactul din borna de amperi. Ar trebui verificat si Tz Q4 si eventual dioda zenner ZD7.Dar pe mA merge bine? Pe celelalte domenii e totul in regula?

Da pe celelalte domenii masoara ok doar pe 20 A face figuri. :sparge:
Link spre comentariu

Daca problema este numai pe gama de A, atunci s-ar putea sa nu fie chiar asa de complicat.Sunt aproape 3 (trei) saptamani de la prima postare. Pana la urma, in toata aceasta perioada, ai incercat macar sa-l desfaci si sa faci ceva verificari la circuitele de intrare, mai ales ca aveai deja si schema?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări