Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare instalatie pom (efect lumanare)

turcu_dan

Postări Recomandate

Nu mă refer la acest gen de scheme, la care efectulvizual nu are nimic în comun cu pâlpâirea unei lumânări.Dacă totuşi doriţi aşa ceva, montaţi un BD 136, 140,238, etc. (pe un mic radiator). Cu această schemă nuputeţi nici măcar modifica frecvenţa "clipirilor", careeste dictată de acel "Flickering LED". Rezultatul estefoarte departe de ceea ce v-aţi dorit în titlul topicului.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

13

• cristian_draghiescu

4

• validae

3

• Electronicserver

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va referiti la aceasta schema propusa la rubrica led-uri? As dori sa o realizez daca ma ajutati putin ... puteti pune toata schema si tipul tranzistorilor? Multumesc anticipat...

post-59360-139829708785_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salutare, revin cu cateva nelamuriri. Am realizat schema de mai jos insa nu merge cum ma asteptam. Intrarea in moc3041 am aplicat-o cu + pe pinul 1 si minus pe pinul 2 in serie cu o rezistenta de 100ohm.(dintr-o sursa de 5V) BT137/600 l-am conectat conform schemei, insa rezultetele sunt urmatoarele........ becul pe care-l comand( 220V40W) sta tot timpul aprins ..... indiferent daca pe intrarea in moc3041 aplic semnal sau nu. Am schimbat piesele cu un alt rand de piese crezand ca sunt defecte .... rezultatul acelasi - becul aprins tot timpul. Am scos rezistenta de 330 si becul s-a stins, insa la aplicarea semnalului acesta nu se mai aprinde.Am schimbat rezistenta de 330 cu una de 80K - becul si-a scazut din intensitate - la aplicarea semnalului pe intrarea in moc acesta lumineaza mai tare insa in lipsa semnalului nu se stinge de tot. Unde am procedat gresit?

post-59360-139829711851_thumb.jpg

Link spre comentariu

Postez o schemă detaliată de "Lumânare electronică",care ar trebui să funcţioneze ireproşabil. Dacă e nevoie,valorile unor componente vor fi ajustate pentru a obţinetensiunile indicate în schemă. Becul de 12 V/0,3 A se poate înlocui cu un LED (sau ungrup de LED-uri) înseriat cu o rezistenţă.Articolul complet se găseşte în cartea "Electronica ajută"a lui I.C. Boghiţoiu (Colecţia Cristal, 1982), la pagina 89.

post-19062-139829711858_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ok, multumesc. Referitor la ceea ce am descris mai sus ce parere aveti? Unde am gresit?Functionarea ar trebui sa fie in felul urmator? In lipsa alimentarii pe pinul 1,2 al optocuplorului triacul ar trebui sa fie inchis- deci becul stins. Si in momentul in care se aplica tensiune pe pinii 1,2 - proportional cu aceasta ar trebui sa conduca triacul, respectiv sa se aprinda becul......?

Link spre comentariu

Octocuplorul era alimentat printr-o rezistenta din colectorul tranzistorului din schema de mai jos. Am zis ca incerc schema aceasta pana ajung restul de piese pt realizarea celei propuse de dumneavoastra. Indiferent ca aplic semnalul sau nu becul este tot timpul aprins. La partea de octocuplor/tiristor ceva este gresit....

post-59360-139829712048_thumb.jpg

Link spre comentariu

Aveti cumva idee de ce circuitul de mai sus nu functioneaza si la 24V? Am inlocuit rezistenta de 620 cu una de 3.3K si led-ul de 1W cu un sir de 12 led-uri rosii conectate in serie. (tranzistorul este un Bd238) . Acel efect de palpaire a disparut la aceasta tensiune de alimentare. Orice sfat e binevenit....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări