turcu_dan Postat Noiembrie 5, 2013 Partajează Postat Noiembrie 5, 2013 Salutare... Deoarece craciunul se apropie si deja prin magazine au inceput sa apara instalatii luminoase mi-a venit urmatoarea idee:as dori sa fac o ghirlanda care sa aiba un efect de lumanare. Instalatia o am, are 100 beculete colorate (consum 30W) iar acestea doar stau aprinse nu au nici un efect. Pentru a obtine acel efect (de lumanare) m-am gandit sa achizitionez o lumanare electronica care are deja incorporata in ea acel pic. Mai detin cateva controlere de la instalatiile chinezesti , clasice.... Intrebarea..... daca as scoate led-ul din lumanarea electronica as putea aplica semnalul ce venea spre led ca si comanda pentru deschiderea unui tiristor? Link spre comentariu
Electronicserver Postat Noiembrie 5, 2013 Partajează Postat Noiembrie 5, 2013 Da,cauta MOC3041 pe google si gasesti schemele. http://www.niqro.3x.ro/optocuplor/triaccircuit.gif Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 5, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 5, 2013 MOC3041 este un driver pentru triac? Atunci ar merge schema din datasheet? Link spre comentariu
leoncris Postat Noiembrie 5, 2013 Partajează Postat Noiembrie 5, 2013 Inseriaza cu ghirlanda un starter din lampile cu neoane si ... rezolvi problema. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 5, 2013 Partajează Postat Noiembrie 5, 2013 Merge sa legi intrarea optotriacului cu iesirea ledului din lumanarea electronica.Optotriacul este pana la urma un optocuplor care in plus comanda triacul la trecerea prin zero. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 6, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 6, 2013 Ok, m-am uitat putin in datasheet .... se pare ca MOC3041 recomandat de colegul Electronicserver este cel mai potrivit. Ma gandesc ca la alimentarea ledului care simuleaza lumanarea exista urmatorii parametrii de functionare U= undeva la 3V si 10-15mA, care sunt potriviti pentru specificatiile driverului MOC3041. Acum o schema de montaj care ar fi ? Deci pe intrare aplic iesirea din lumanarea electronica (direct fara nici o rezistenta) dupa ce scot led-ul ? La iesirea din MOC3041 folosesc schema :?Rezistenta de 39 in serie cu condensatorul de 0.1 sunt pentru "snubbing of the triacand may or may not be necessary depending upon the particular triac and load used." adica?Un triac potrivit ar fi BT134/600 ? Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Noiembrie 6, 2013 Partajează Postat Noiembrie 6, 2013 potrivit ar fi bt137-bt138 care sunt cat de cat apropiati Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 6, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 6, 2013 ok .... si ramane valabila schema cu valorile de mai sus? Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 6, 2013 Partajează Postat Noiembrie 6, 2013 Schema din fisa tehnica merge cam cu orice triac, am folosit-o cu triac ce avea curent de poarta de 50mA si a mers perfect.Unde scrie Load pui becurile .Nu strica totusi sa pui o rezistenta de 100 Ohmi in serie cu ledul optocuplorului, daca nu merge din prima cu rezistenta, pui direct iesirea de led de la lumanare electronica. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 7, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2013 Ok, dupa ce primesc piesele o sa revin cu detalii. Instalatia o conectez unde e trecut load. Insa vreau sa intreb altceva..... circuitul va fi prevazut cu un stecher..... credeti ca va fi o problema daca stecherul se nimereste sa fie invers in priza? (adica pe partea unde pun becurile "Load" sa fie faza in loc de nul invers de cum e in schita? Multumesc... Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 7, 2013 Partajează Postat Noiembrie 7, 2013 N-are nicio importanta asta.La urma urmei, e vorba de curent alternativ si aveti izolare galvanica intre sarcina si partea de comanda (prin optotriac). Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 Ok.... am toate piesele necesare .... astazi o sa fac proba ..... In cazul in care vreau sa trec alimentarea circuitului care simuleaza lumanarea la 220V mai am nevoie de o schema care sa-mi coboare tensiunea de la 220v la 3V. Cum procedez? Multumesc.... Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 Dupa ce am deschis carcasa lumanarii led am ramas uimit cand am vazut ca nu gasesc nici un circuit. Deci am ramas fara idei ......ledul este in asa fel construit ca la simpla alimentare imita flacara. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 14, 2013 Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 Şi de ce nu preluaţi tensiunea de pe acel LED pentrua comanda un tranzistor (eventual un Darlington), prin intermediul căruia puteţi acţiona orice doriţi dvs. ?Vă mai puteţi inspira şi de aici:viewtopic.php?f=209&t=155129Topicuri tratând subiecte practic similare (gen lumânareelectronică) au mai fost postate, trebuie doar căutate. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 14, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2013 Va referiti la o schema ca asta @cristian_draghiescu? Cu ce tranzistor mai uzual pot inlocui acel STX790A? Multumesc.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum