Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor la prelucrarea unei piese din lemn (contra cost)

Vizitator Attreyu

Postări Recomandate

Vizitator Attreyu

Va salut domnilor,As avea nevoie de o piesa destul de simpla ca design, dar nu am la dispozitie sculele necesare.Este vorba de o forma asemanatoare unei antene de satelit, circulara (nu ovala, ca antenele offset).Diferenta fata de o antena parabolica este in primul rand materialul folosit (lemn, in loc de plastic sau metal) si faptul ca adancimea de la centru este de 25 de centimetri, in comparatie cu cei 10-15 la o antena "normala".Deci - diametru de 1 metru, inaltime de 25 de cm, grosime de 1 cm. Orice fel de lemn este ok, preferabil ceva mai usor.Cine imi poate confectiona si ulterior lacui pe interior o astfel de piesa ? Pot trimite STL-urile de rigoare, evident.In mod ideal, mi-ar trebui si un suport imprejmuitor al antenei, ca un fel de brâu de jur imprejurul formei. Ma explic - antena va functiona pe post de suport pentru ceva voluminos, si ca sa nu se miste, dezechilibreze, va avea nevoie de acest brâu.Ceea ce ma duce la ultima intrebare - poate daca vreunul dintre colegii de forum are un CNC marisor, ar putea pur si simplu sa "decupeze"/extrudeze forma de antena dintr-un cilindru mare din lemn.Ce parere aveti ?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• myshyk

5

• catalin

4

• validae

4

• Georgefreerunner

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Attreyu

Sigur. Exact ca mai jos, dar fara bordura/marginea superioara.

Practic e un capac mare, cu o forma emisferica, la dimensiunile de 1 metru in diametru, grosime 5-10 mm (incat sa reziste unei greutati de 70-80 kg fara sa se deformeze) si adancimea la centru de 20-25 de cm.

Materialul nu ma intereseaza, atata timp cat poate avea suprafata lucioasa/lunecoasa. Daca e mai simplu de facut din tabla groasa sau aluminiu, perfect. Plastic, lemn, de asemenea.

Stiu ca exista niste masini in anumite ateliere care dau curbura metalului, de jur-imprejur, dar nu cunosc pe nimeni care sa lucreze cu asa ceva (se foloseau la confectionarea capacelor pentru rezervoare de lichid sub presiune, boilere, etc.).

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator Attreyu

Doar una, e un suport pentru o sculptura mare, cu o forma sferica.Probabil ca o matrita ar costa enorm, iar daca tot o platesti, nu stiu daca nu s-ar preta mai bine injectia de plastic.

Link spre comentariu

nu vorbeam de injectie, ci de confectionarea din fibra de sticla. E vorba de fibra de sticla, sub forma de panza, care se pune in straturi pe matrita si se unge fiecare strat cu bi-un component vascos, care se intareste relativ repede si poate fi prelucrat dupa aceea. Ca un exemplu, sunt sacii aceia mari de reclama, instalati pe stalpi la intrarea in supermarketurile "Billa". Dar pentru un singur exemplar...O matrita simpla, ca aceasta, din lemn poate fi facuta si de un tamplar mai indemanatic, intr-un atelier de tamplarie.

Link spre comentariu
Vizitator Attreyu

nu vorbeam de injectie, ci de confectionarea din fibra de sticla. E vorba de fibra de sticla, sub forma de panza, care se pune in straturi pe matrita si se unge fiecare strat cu bi-un component vascos, care se intareste relativ repede si poate fi prelucrat dupa aceea. Ca un exemplu, sunt sacii aceia mari de reclama, instalati pe stalpi la intrarea in supermarketurile "Billa". Dar pentru un singur exemplar...

Stiu, eu vorbeam de injectie, sa faci din fibra de sticla cred ca e un chin, dureaza destul de mult si nu stiu cat renteaza. Pentru modele in serie mare nu cred ca e nimic mai bun decat injectia in plastic.Ma rog, eu nu sunt profesionist, daca spuneti ca din fibra de sticla ar iesi mai economic, va cred pe cuvant.Despre ce suma discutam pentru matrita ? La cat ajunge pretul/exemplar daca se face comanda pentru un numar mai mare ?
Link spre comentariu

Ce vrei tu se poate realiza pe cnc din lemn dar nu la o grosime de 5-10 mm , e prea firav nu o sa reziste la asa greutate de 80Kg , pacat de munca !Eu am avut un cnc asa mare .Poate din tabla de aluminiu facut la presa dar pentru o bucata e cam mare pretul pentru matrita.

Sigur. Exact ca mai jos, dar fara bordura/marginea superioara. Practic e un capac mare, cu o forma emisferica, la dimensiunile de 1 metru in diametru, grosime 5-10 mm (incat sa reziste unei greutati de 70-80 kg fara sa se deformeze) si adancimea la centru de 20-25 de cm.]

Link spre comentariu
Vizitator Attreyu

Ce vrei tu se poate realiza pe cnc din lemn dar nu la o grosime de 5-10 mm , e prea firav nu o sa reziste la asa greutate de 80Kg , pacat de munca !Eu am avut un cnc asa mare .Poate din tabla de aluminiu facut la presa dar pentru o bucata e cam mare pretul pentru matrita.

Sigur. Exact ca mai jos, dar fara bordura/marginea superioara. Practic e un capac mare, cu o forma emisferica, la dimensiunile de 1 metru in diametru, grosime 5-10 mm (incat sa reziste unei greutati de 70-80 kg fara sa se deformeze) si adancimea la centru de 20-25 de cm.]

Unde gasesc o presa care poate imprima forma respectiva ?
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Eu unul as atarna un router de lemn de o coarda cu lungimea razei dorite si as freza concavitatea intr-un bloc de lemn... pentru partea convexa as atarna lemnul deasupra router-ului... daca e unicat nu cred ca merita investit in metode mai elaborate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări