Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de frezat - din masa de la BF20 si Cap Rapid FUS 22

andreigradu

Postări Recomandate

Asta ziceam si eu.

La masina de gaurit si la Capul Rapid si eu pot da gauri cu precizie. Azi am cumparat 2 sublere electronice de 150 mm pe care le voi atasa la masa, eventual mai cumpar 1 buc si pun si la pinola. Astfel voi avea controlul adancimii.

Oricum as face nu voi avea avans automat pe axa Z fara vibratii asa cum au frezele FUS.

La mine, acel cap rapid are nevoie de un ax cu surub trapezoidal sus in cap ca sa fie actionat pe verticala, desi e cu cantec acolo ca se roteste pinola in manson si trepideaza.

Orice freza improvizata as face am nevoie de o coada de randunica pe verticala.

Probabil voi cumpara o coloana de BF20 cu tot cu sanie si pana, iar pe aia pun capul rapid. Altfel eu nu am acel avans de CNC. Inca ma gandesc ce si cum. Oricum vreau ceva cu costuri minime. Acest proiect e pentru cand ma voi muta la casa. Aici in balcon animalul ala deja nu isi mai are locul. Spatiul e mic si in afara de aluminiu nu mai toc fiare. 

La ultima strunjire de otel a ajuns spanul in baie si in dormitor purtat pe talpi, haine..... 

P.S. jucaria asta vreau sa taie aluminiu, ca sa imi finalizez micul CNC, apoi mai am cateva piese pentru o trotineta electrica care e din otel si e imposibil de carat pe scari, se apropie primavara si as vrea sa ma plimb cu trotineta, daca se poate numi, ca are roti de 25cm cu camera, jenti de aluminiu, transmisie pe lant, frane cu discuri si ferodouri fata si spate, e ceva mai serios.

Link spre comentariu

Prima masa este excelenta ca pret (5,2 euro/kg) are curse acceptabile si o rezolutie de citire la scala foarte buna (0,02 mm). A doua masa, are cursele mai mici (ramane la aprecierea fiecaruia cat de utile) are aceeasi rezolutie de citire la scala, dar are un pret ceva mai mare - 6,5 euro/kg. Aparent, cea de a doua este de o calitate mai buna decat prima. Totul depinde de aplicant si mai ales de aplicatie.

Link spre comentariu

Am eu prima masa. Cumparata la un pret mult mai mare, de pe situl ala din Cehia, acum 2 ani, si pot sa-ti spun ca e OK! O am montata pe masina de gaurit, am frezat pe ea, in genul lu' Andrei, in schimb la gaurit e mama ei! Te ajuta mult! Vine cu penele reglate, dar in timp ce dai gauri, trebuie strans cate un surub pe axa, altfel apar jocuri si rupi burghie.

N-am tinut cont niciodata de acele gradatii, m-am centrat la ochi sau la centru, avand un mic joc in piulita. Intentia mea era sa-i scot suruburile si sa montez rulmenti, ptr. o miscare mai lina, iar piulitele sa le refac, eventual sa schimb filetul normal intr-unul patrat, si la piulita si la surub, dar a venit freza si am abandonat.

La gaurit e foarte utila!!!

Link spre comentariu

Coloana se gaseste la Rocast ca si piese de schimb. Era parca 170 euro +tva.

Asta acum 2 ani, acum nu mai stiu cat e.

Mai trebuia cumparata sania si pana.

Asta in conditia ca fiecare isi pune ce surub vrea el acolo si isi face el piulita, si alea mai costa.

Masa asta are rulmenti cu 2 randuri de bile la capete, un fel de rulmenti antijoc, asa cum e cel de la capul rapid de FUS22. Am pus poze cu el pe undeva.

Dan ti-a dat deja info despre masa aia.

Masa mea are cam 32kg sau mai mult , e solida, unde o lasi acolo sta, indiferent de ce faci, asta in neferoase si plastic.

La metale iti cumperi o scula sanatoasa, adica de la FUS22 in sus, ca tot acolo iesi cu banii.

Freza B 550 Einhell e in Hornbach la 2680 lei, 2700 rotund. Cred ca e cea mai ok solutie pentru start la cei care vor scule mici de pus in casa, sau pe balcon.

Link spre comentariu

Eu ma gandeam sa incerc o chestie in genul asta, luam masa mai mare prima pe post de masa in coordonate sa zic asa iar masa mai mica verde avand doar doua gauri serioase de prindere cu piciorul ala masiv sa o folosesc pe post de suport pentru motorul de frezare . Evident ca aceasta din urma ar fi prinsa pe un suport rigid de metal. Ce ma interesa pe mine la masa mica era practic acea cursa de coborare si faptul ca as putea inclina ,motorul usor in unghiuri de pana la 45 de grade. In total 23kg masa mare si 17Kg aia mica plus piciorul de metal plus motor si altele iese o freza cred de peste 60Kg si poate la un pret mai bun decat aia Einhell. Acuma nu stiu cat de precisa ar fi fata de aia Einhell si daca ar merge in piese mici de metal cu aplicare in modelism , hobby gospodarie. La un FUS 22 visez si eu dar sunt cam scumpe si nu am bani acuma si inca nici nu am o ideie cat ar trebui sa dau pe o asemenea freza intr-o stare cat de cat buna , spun asta pentru ca am vazut ca pe net se cer bani grei pe ele iar in general pe aici pe forum am vazut ca sunt oameni care au luat freze de la Remat cu preturi mult mai mici. Sincer si eu as vrea daca as gasi la Remat un FUS 22 in stare acceptabila la o suma gen 2000RON.

Editat de TITI
Link spre comentariu

Nu ai nici-o sansa la astfel de preturi. Remat-ul cumpara cu preturi de 0,8... 0,9 lei/kg si vinde cel mai ieftin cu 1$/kg. La 800 kg, cat are freza asta inseamna 800 $ x 3,5 lei/$ = 2800 lei. Mai nou insa, cam tot ceea ce se cauta pe piata este cumparat de catre salariatii remat-ului cei mai bine pozitionati si sunt re-vandute la preturi de 3... 5 $/kg in functie de cum arata utilajul. Sau sunt dezmembrate si vandute subansamblu cu subansamblu la preturi si mai mari. Eu am cumparat un FUS22 acum 4... 5 ani tot de la un astfel de samsar si am dat 5400 lei, in conditiile in care nu are toate accesoriile.

Link spre comentariu

Decat sa te chinui cu masa aia, mai bine renunti din start.

Poti insa sa cauti o sanie de avans mic de la un strung marisor, un SN sanatos.

Sania aceea poate avea o cursa de 200-300 mm si poti sa o prinzi pe coloana ta. Si mie mi-a propus cuneva solutia aceasta, dar capul rapid de FUS22 era prea mare pentru a il cupla cu sania respectiva.

Daca ai loc la curte asteapta ocazia si ia un FUS22, sau aia mica FU12.

Vezi ca mai avea Dunca Sorin de vanzare o freza mica, aia miniatura de FUS22 cu cap rapid de la FUS22.

P.S. Vezi la userul asta din Oradea http://olx.ro/oferta/suruburi-cu-bile-ID1T1rB.html#db85a37390

a pus ieri multe scule, printre care si o magazie plina cu suruburi cu bile romanesti, asta asa ca idee ca se lucra si la noi.

Inca mai exista firme nelichidate. 

Vezi ca are multe accesorii de FUS si vinde utilaje diverse.

Poate gasesti ceva util.

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

Prima masa este excelenta ca pret (5,2 euro/kg) are curse acceptabile si o rezolutie de citire la scala foarte buna (0,02 mm). A doua masa, are cursele mai mici (ramane la aprecierea fiecaruia cat de utile) are aceeasi rezolutie de citire la scala, dar are un pret ceva mai mare - 6,5 euro/kg. Aparent, cea de a doua este de o calitate mai buna decat prima. Totul depinde de aplicant si mai ales de aplicatie.

Ma gandeam la cea de-a doua masa , cea verde care ziceati ca pare mai bine  facuta. Pana as  strange eu bani de o freza mare i-as putea face un suport la 90 de grade si as pune-o pe carucior la strungul meu sn-281 . As putea sa o folosesc momentan asa pentru frezat mici canale in axe.

Editat de TITI
Link spre comentariu

Pai aia sigur poti

Pe masa aia poti sa pui 2 motoare MPP si practic ai un mic cnc.

Daca pui un motor de avans doar pe carut in zona limitata ai deja o freza micuta pentru aluminiu.

Asta mi se pare un proiect viabil pentru strungul pe care deja il ai. Un vinclu rectificat cu cota cat fundul mesei ca sa prinzi usor. Poate ai deja un vinclu de fabrica, sau cauta unul si ai rezolvat.  Asta e o chestie nasoala cu realizarea acelui vinclu perfect.

Link spre comentariu

Dupa parerea mea, este cam scumpa pentru un asemenea dispozitiv. Apoi vei mai cheltui si cu realizarea vinclului suport. Nu in ultimul rand, va fi un dispozitiv destul de greu de manevrat. Are 17 kg, plus greutatea vinclului - probabil cel putin inca 8... 10 kg. Estimez un pret total catre 3000... 3500 lei. La banii astia, gasesti freze de banc cu toate accesoriile.

Link spre comentariu

Acum mi-am dat seama.

Poti demonta sania de avans fin si sa o montezi pe vinclu. Astfel ai cele 2 axe: una din avansul trapezoidal si una perpendiculara din acea sanie de avans fin. Are macar 100-150 mm cursa, deci e ok pentru inceput.

Link spre comentariu

Nu stiu daca voi avea bani prea curand de o freza FUS 22 asa ca am comandat si eu (in rate pe card) doua mese de astea si am zis sa pun niste poze mai reale decat cele de pe net  , macar pentru a se vedea diferentele de gabarit intre ele. Cu cea mica am intentia sa fac acel dispozitiv de frezare pentru strung iar daca gasesc o axa verticala poate cu masa mai mare fac si eu, o mica freza de banc . Am fost pe la un magazin de automatizari din Iasi pentru a intreba de o serie de componente pentru axa verticala Z si preturile sunt destul de mari pentru ghidaje si rulmenti . Inca ma intreb daca nu as putea scoate o axa Z pentru o freza mica de banc din inca o masa de asta mare KRS475 fixata pe un picior solid de metal. Practic solicitarea mare (posibil destul de mare) cu toata greutatea ansamblului ar fi la surubul de avans nu stiu ala daca rezista sa sustina pe verticala ansamblul cum este el acuma plus inca un motor cu lagar (inca posibil15Kg - 20Kg plus vreo 10KG sa zic cat ar fi acuma.) In rest mesele arata bine sunt rigide asa , pe aia mare parca iti raman mainile pe ea cand dai sa o ridici. Ma rog daca nu e buna ideia macar folosesc masa aia mare KRS 475 pentru gaurire pe suportul vertical de Electroarges care il am deja.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Sper sa nu se supere Andrei pentru poluarea topicului a si ca sa nu uit Sarbatori Frumoase la toata lumea si multa sanatate.

Editat de TITI
Link spre comentariu

Arata bine mesele.

Cea mare seamana cu cea de la BF16 sau B550 einhell.

NU iti imagina ca o sa faci cu ele lucrari de talia lui SN281, ma refer la frezari.

Un FUS22 e mare cand o privesti, dar e slabuta/firava in span. De aceea @danual si-a cumparat scula serioasa FU32-Cugir.

Da-ti seama ca lucrurile sunt la alta scara daca ai pretentii de tocat otel.

In rest o sa obtii o jucarie gen BF20, sau BF16. Sincer sunt ok, dar fa-ti o coloana si prelucreaza o piesa ca la EMCO. Asa o sa ai o coloana cilindrica.

http://www.practicalmachinist.com/vb/general-archive/emco-mill-motor-parts-anyone-know-where-buy-81214/

Link spre comentariu

Orice utilaj ptr. prelucrari, cu cat e mai inchegat, rigid si greu cu atat mai bine, dar sa nu uitam ca multi dintre voi prelucrati piese mici, in sistem hobby, materiale moi, azi da, maine ba. 

Am ales freza cu greu, dupa ce-am vizitat cateva ateliere cu diverse freze. Optiunile pe piata, sunt multe, depinde si de ce vrei sa faci cu ea. Am luat freza cu gandul sa mai fac si bani cu ea.

Azi am gasit niste poze cu masa in cauza - https://www.flickr.com/photos/98542305@N02/sets/72157649546989640/. Cum spuneam, nu e rea ptr. gaurit, dar la frezat trebuiesc stranse BINE penele, si in ritmul asta, frezarea/miscarea/deplasarea se face greoi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări