Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de frezat - din masa de la BF20 si Cap Rapid FUS 22

andreigradu

Postări Recomandate

Andrei, o iesit bine frezarea tinand cont ca ai frezat cu masina de gaurit, prinderea in mandrina si nu in ultimul rand, te-ai dus pe toata grosimea dintr-o trecere :)). Iti trebuia viteza mare, avans mic si racire.

Apropo de racire, ce folosesti? Masa aia n-ai luat-o mai ''de curand''? Petele alea nu-s ''normal'' sa apara asa repede!

Link spre comentariu

Nu avea cum sa frezeze dintr-o trecere, a intrat cel mult 1mm pe trecere. Racire cred ca folosea WD40.

Ca si sfat, trebuia ca freza sa nu aibe coada mult in afara bacurilor mandrinei.

Se putea scurta coada frezei pana dintii frezei ajungeau la bacurile mandrinei, ansamblul devenea mai rigid.

Link spre comentariu

1. - Petele sunt de la condensul din balcon si din vina mea, dupa curatare cu WD40 am uitat sa dau cu o carpa inmuiata in ulei pe masa, cand am vazut petele am curatat putin si am dat cu ulei, saniile nu au pete ca aveau ulei pe ele.

2. - Frezarea am facut-o din mai multe treceri. Am folosit WD40 pentru eliminare span, mai degraba decat pentru racire.

3. - Mandrina e rigida asa cum e, joc fantastic e in corpul de fonta, de e o masina de gaurit pe care am dat 120 lei la OBI acum cativa ani.

4. - Nu pot ajusta prea mult acea inaltime a frezei fata de mandrina pentru ca avansul vertical e doar din pinola, si asa am avut un noroc chior ca s-a potrivit distanta dintre platou cu masina de gaurit.

5. - Vibratii fine sunt din coloana care e dintr-o teava subtire, cred ca are 2-3 mm carne.

6. - Turatie nu am dat prea mare pentru ca jocul pinolei amplifica vibratia si era suparator, mai ales ca se transmite in podea. Intradevar, cu freza cea subtire 4-6 mm si turatie maxima - 2500 rpm frezarea era frumoasa.

7. - Probabil freze scurtate voi folosi cand va fi freza operationala, desi si acolo, de multe ori trebuie sa ajungi mai jos si atinge capul rapid/pinola in piesa si esti nevoit sa lasi freza mai lunga. Ideea e de retinut pentru acel moment.

Abea astept sa vad cum o sa mearga cu capul rapid, deja ma gandesc la axe puse cu CNC pe ele ca sa nu mai dau la manete ca e ucigator sa tot repeti aceeasi miscare de zeci de ori.

Editat de andreigradu
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Cautand am dat peste o masina de gaurit G6, la un remat, pe ea o sa o pun pe post de freza pana una alta, atasez si cateva imagini.

Am desfacut-o complet pentru a o dota cu rulmenti cu role, s-a intamplat sa am asa ceva cumparati de vreo 2 ani

http://www.99poze.ro/Masina_de_gaurit_G_reparatie/

P.S.

Asa cum am promis au aparut pensete pentru vanzare, le-am atasat aici:

http://www.elforum.info/classifieds/item/122-pensete-cap-rapid-fus-22-la-bucata-25lei-la-set-350-lei/

Link spre comentariu

Faci ce faci si te tot fofilezi sa-ti construiesti un ''picior''/suport ca lumea la capu' ala de frezat  :)

Axu' ala e cu B16 in cap? Ar fi mai OK daca ti-ai face un alt ax cu care sa poti folosi pensetele pe care le ai! Nu trebuie cine stie ce inclinatii/conicitati. Lineta mobila ai. Ii mai faci o tija, pe capete filetate ptr. pensete si ptr. strangerea/fixarea tijei, ca la o freza normala, dar inainte de toate trebuie sa intaresti prinderea capului masinii de gaurit pe teava de sustinere! E cu un sistem de culisare(coboara si urca capul pe inaltime) prin filet. De acolo o sa ai probleme cu vibratiile, oricat de tare strangi de ''maneta''. 

Si eu am incercat ''marea cu degetu'' - exact aceasi chestie, dar cand vei pune mana pe o FREZA o sa-ti dai seama de mai multe, o sa te lamuresti ca astea's ''artificii'' de moment/urgenta! 

Bafta multa si baga poze cu progresu'!!! 

Editat de DanuAL
Link spre comentariu

O mica mestereala, un suport pentru ceasul comparator.

Se poate folosi pe freza sau pe strung.

se mai poate imbunatatii, i se poate atasa si inca o tija si astfel se poate lucra pe cota exterioara a unei piese ca sa fie centrata pe freza.

Pentru centrarea pe cota interioara se prinde in suportul cu 2 tije, adica cel actual un ceas pupitas cu palpator si se centreaza cota interioara.

Ca idee se pot confectiona diferite cote de tije astfel ca sa fie usor de folosit cu orice diametru.

Daca se blocheaza axul, sau se fixeaza undeva pe batiu, se verifica alinierea unei piese pe masa frezei.

http://www.99poze.ro/Suport_ceas_comparator_pt_freza_si_strung/

Am atasat cateva anunturi la vanzari, mai golesc din depozit ca ma sufoc, si cele 2 ceasuri din imagini sunt pe lista neagra, mai e un universal de 160 cu 4 bacuri independente pe la 10kg, cam mare pt mine, mai sunt si ceva motoare pentru cnc, sunt puse toate in rubrica anunturi si pe masura ce ma impiedic de surplusuri le dau afara.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Dupa indelungi ganduri si calcule / daca merge / daca nu merge ...... am asezat coloana, am asamblat totul, am adaptat un motor si vad ca merge, chiar bine, nu ma asteptam.

poze pun acum pe drivul de google ca le pot gestiona mai usor, deci aveti poze.

Mie imi place cum iese finisajul.

In sfarsit pot taia si decupa in aluminiu fara nici o jena.

De acum ma apuc de mesterit avans electric la masa, ca doar n-o sa stau eu sa dau la manivele, ce masa mare.

E obligatoriu un avans automat la pinola, dar inca nu imi dau seama cum sa-l fac, o sa vedem cum. Ma refer la faptul ca exista un joc in angrenajul cremaliera/pinion si nu ma bucura.

As face un sistem de actionare de sus, prin tija unde e acum fulia. E o idee, dar am vazut undeva o astfel de comanda pneumatica si functioneaza si azi, dupa 7-8 ani de mers in 2 ture, deci peste 16 ore/ zi.

pozeee......https://plus.google.com/105950977457952691373/posts/C1uC3YFea64

Sincer??? Daca as gasi un BF20 la second si as avea bani, l-as cumpara. Daca as avea acum cei 6-7000 lei as lua-o noua. Clar va spun ca e o munca, iar daca nu ai un amic care sa iti faca piesele ieftin la strung si freza iesi la final tot cam pe acolo, plus timpul de asteptare.

Link spre comentariu

Mai adauc cateva imagini, cu capul rapid desfacut pentru verificare si schimbare rulment 6006, cel de sus.

https://plus.google.com/105950977457952691373/posts/bUDta7KpQp6

Am mai adaugat cateva poze cu cele 4 distantiere pe care le-am primit debitate aproximativ, le-am finisat ca sa fie aproape egale, de cateva sutimi tot au intre ele, dar nu ca la inceput cand erau 0,25-0,30 diferente intre ele.

https://plus.google.com/105950977457952691373/posts/Z7ED6ez4dES

Adaptorul pentru motor.

https://plus.google.com/105950977457952691373/posts/7FuHvS4FVut

Pe parcurs voi structura constructia , mai ales pinola, la care nu am inca poze, dar ea a suferit ceva modificari majore. Nu mai am acele poze, erau pe un stick la care i-am sters MBR-ul din greseala.

Link spre comentariu

La cererea colegului, vin poze din interiorul bestiei....

https://plus.google.com/105950977457952691373/posts/66BAda4ppHu

Ce s-a intamplat acolo???

1. - Schimbare rulmenti din seria 7200 in rulmenti cu role conice.

2. - Initial am pus rulmenti IBU care sunt ceva chinezarie, au cosatat pana in 2 euro la Rocast. Ei sunt ok, dar nu la turatia aia de 3000rpm.

3. - Acum am un set de rulmenti romanesti 30203 A, se vede si o diferenta de marime a rolei si numar mai mic de role la cei romanesti.

4. - Axul a suportat modificare, filetul din spate, in zona canalele de cuplare a fost modificat din M17 in M16x1, ca nu am avut asemenea piulite, sau tarozi de 17.

5. - La acel cap am strans in contra 2 piulite M16x1 si le-am pus si pasta blocatoare, apoi am st5runjit din cea interioara ca sa fie un umar perfect pentru rulment.

6. - In fata, la conul B12 era un guler pe care statea rulmentul. L-am dat jos, acolo am realizat un filet M14x1, lung, se vede ca sa incapa 2 piulite pe care le strang in contra ca sa fie fix reglajul de joc al rulmentilor. Daca ma gandesc bine se putea si prin spate, doar ca acolo e acces greu, trebuia o saiba cu blocare pe ax si pe piulita, era mai aiurea accesul prin spate. Aici e simplu, dai mandrina jos si reglezi jocul.

7. - Mandrina pe con B12 e prea mica si deja s-a deformat. Aici trebuie facut un con adaptor / bucsa conica B12-interior la B16-exterior. Apoi se va monta o mandrina mai sanatoasa pe con B16, chiar daca prinde tot pana la 10 mm, inca nu am gasit una sa prinda pana la 13 mm si sa aiba in interior surub de blocare, e obligatoriu ca sa nu scape mandrina in timpul frezarii. Coada de 12 au frezele pentru camale T, cu ele, avand diametru mare ~20-25mm se pot plana suprafete foarte usor, finisajul iese perfect. Asta in lipsa de cutit zburator.

8. - Pinola cand iese peste jumatate incepe sa vibreze, logic, ca nu are blocaj intre corpul de fonta si pinola.  E acolo o gaura unde era o saiba de teflon si un dop care presa pe ea, se vede gaura aceea mare de aprox 20mm diametru. Nu e suficienta.

9. - In partea de jos trebuie sa fac o clema de blocare cum au frezele. Adica reglezi inaltimea si apoi blochezi pinola. Frezezi, deblochezi, reglezi alta adancime, iar blochezi st tot asa ca sa nu existe trepidatii. O sa fac 2 gauri de M5 sau M6 in corp, fac o bucsa din aluminiu de 15-20mm grosime pe care o tai, acolo montez un surub lateral pentru strangere, iar in partea opusa / spate pun cele 2 suruburi care tin bucsa pe corpul masinii.  Astfel o sa fie o rigidizare. Pentru inceput o sa fie din aluminiu, ca sa vad cum se comporta.

10. - Pe parcurs se poate dota cu alte fulii, poate gasesc ceva in trepte gata facut. In Obor era ceva din aluminiu ci 5 -6 trepte, dar cerea 80 lei, mi se pare cam mult in conditiile in care am nevoie de 2 bucati. La mine fulia de pe axul pinolei are o bataie pentru ca nu am corectat axul, fie a fost lovit, fie am facut eu fulia excentric,sau poate ca la montaj s-a asezat stramb, axul nu cuprinde toata fulia, cam 40% din lungimea fuliei e in ax, restul e in aer.  Probabil a fost o bormasina cu o singura viteza, ca altfel nu inteleg cum era prinsa fulia in axul ala asa de scurt. 

Cam atat pentru astazi, dupa cum spuneam, orice masinarie la care-i schimbi destinatia presupune multe ore de munca.  

P.S. - Jucandu-ma cu ea mi-am dat seama ca e munca de sisif sa dai la manivele, mai ales la o piesa mai complexa, asa ca primele piese facute cu freza vor fii adaptoarele pentru CNC, placile pentru montat motoarele. O sa fie cu curele, o sa fie ceva reducere ca sa fie cuplu mai mare. Motoare de 3A cred, mai mult nu cred ca e necesar.

Link spre comentariu

Mai Andrei, si cu saiba si dopul de teflon, tot o sa-ti vibreze. Orice mandrina ai folosi, niciodata acea freza/scula, nu se va rotii la aceasi inaltime, ptr. suprafete plane, mai ales daca ii dai span de peste 5 zecimi! Am stricat 2 mandrine si 3 conuri morse cu B16 pana m-am trezit la realitate si mi-am dat seama ca G13 e DOAR o masina de gaurit! Inaltimea frezei fata de-o piesa, n-o vei putea controla niciodata cu precizie in ''sistemul'' asta! Pinola se deplaseaza sus-jos cu ajutorul unui pinion, gen cremaliera. E destul ca unul sau mai multi dinti ai pinionului sau a cremalierei sa aiba o minima uzura, si deja te-a furat minim 5 sutimi! 

Te plangeai mai sus ca daca n-ai un amic care sa te ajute cu prelucrarea pieselor pe strung si freza, e greu/scump - ti-am spus de NNN ori, cumpara materialul si trimite-l la mine si te ajutam fara alte costuri, dar daca esti ''tut'', contiunua sa faci chestii ptr. ''bijuterit''. Ai capul ala de frezat, dar tu te gandesti sa ''modernizezi'' o masina de gaurit, care oricum nu-ti va indeplinii dorintele.

Link spre comentariu

P.S. - Jucandu-ma cu ea mi-am dat seama ca e munca de sisif sa dai la manivele, mai ales la o piesa mai complexa, asa ca primele piese facute cu freza vor fii adaptoarele pentru CNC, placile pentru montat motoarele. O sa fie cu curele, o sa fie ceva reducere ca sa fie cuplu mai mare. Motoare de 3A cred, mai mult nu cred ca e necesar.

Kitul CNC pt BF20 are motoare de 2,2Nm, antreneaza prin curea, raport de demultiplicare 1:2 ( aproximez din poze, pentru ca nu-l am )

Link spre comentariu

Probabil a fost o bormasina cu o singura viteza, ca altfel nu inteleg cum era prinsa fulia in axul ala asa de scurt. 

A avut trei viteze din curea,am mai vazut astfel de masini ,pacat ca nu m-am uitat atent la fulii si la sistemul de antrenare.

Link spre comentariu

Multumesc Dan pentru explicatii, si oferta o retin, am vazut in targ ceva placi de otel, mai am un remat care are, dupa sarbatori o sa incep sa concep un ansamblu pentru capul rapid.

Deci 3 viteze. Ok e bine de retinut. Acum are doar una, e cea existenta, o sa fie comandata din invertor.

Asa cum e , in aluminiu, cu freza de 6 , sau 8, daca fortez in span se rupe freza. Deci viteza are. E motor trifazat de 550W pus pe un invertor de 2,2kW. Setarile nu le stiu, inca incerc sa urmaresc sutele de pagini cu setari si conditionari. E un siemens micromaster 440

Kit de 2,2 Nm, asta banui ca e peste 3A. O sa le pun pe cele de 5A, ca sa fiu sigur ca nu clinteste. Pe alea mai mici de 3A le las pentru CNC.

Oricum eu voi freza aluminiu, deci nu o sa fie un efort mare. Voi pastra suruburile originale, si voi merge cu avans mic ca sa nu se uzeze.

Raportul nu stiu cat o sa fie, am ceva fulii cu 25, 32 si 36 dinti HTD 5 mm.

@Dan - La toate pinolele de freze clasice NU poti regla acele 5 sutimi. La freza ta reglezi pinola, o blochezi, apoi misti masa cu totul pe verticala.

La freza BF20 exista acel avans fin care e si asistat electronic. Avansezi si apoi blochezi.

La BF20 la toate sistemele CNC se blocheaza pinola si se pune motor care misca sania cu tot capul ala.

La bormasini e nasol ca nu ai acel reglaj fin. Eu o sa folosesc masinaria asta ca sa debitez, sa fac gauri cu distanta perfecta intre ele, sa fac cote de rulment, diverse aplicatii care necesita precizii mai mari de 0,1mm.

Acel blocaj al pinolei o sa-l fac cu inelul ala pe care il voi confectiona. Acum inainte de sarbatori e de alergat dupa provizii, jucarii, dulciuri, bradut, codita de purcel si toate cele.

Dupa ce trece nebunia asta o sa fac piesa, o sa vina si adaptoarele pentru motoare si continuarea proiectului.

O sa atasez poze pe masura ce avansez.

Link spre comentariu

M-as bucura daca ti-ai da seama ca iti pierzi timpul cu porcarii, in loc sa faci o freza capabila!!!

Freza mea are pinola mobila, pe care o pot folosi la gaurit impreuna cu un ceas comparator care sa-mi masoare adancimea cu precizie, sau pot controla adancimea din masa, chiar la sutime!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări