Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de frezat - din masa de la BF20 si Cap Rapid FUS 22


andreigradu

Postări Recomandate

Salutare,Asa cum am promis, incep aici separat proiectul de constructie a unei - Masini de Frezat - usoare, aproximativ 100kg, numai buna de asezat in casa, pe balcon, de mutat rapid dintr-o incapere in alta.Se pleaca de la 2 ansamble existente:1. - Masa in coordonate - ce provine de la freza BF20 Optimum. Versiunea scurta a mesei longitudinale - 480mm. ( pret 700 lei )2. - Cap rapid FUS 22 - ce provine de la masina de frezat FUS22. Al meu nu are mototul original, deci se va atasa un altul. ( pret 650 lei fara pensete, pensete 5 lei buc )Masa a fost desfacuta si curatata, acum a intrat si capul rapid in curatenie. 3. - Coloana - nu o am inca avand in vedere greutatea capului de frezare si faptul ca intreg ansamblul e montat pe o singura parte voi cauta sa o fac dintr-o teava cu diametru de 100mm.4. - Cuplajul ( cap rapid - coloana ) trebuie sa fie o piesa ce culizeaza pe coloana si se blocheaza prin suruburi in orice pozitie, de asemenea trebuie sa mai contina o flansa cu canal pe care sa se roteasca capul, iar piulitele celor 4 suruburi sa se roteasca in interiorul unui canal practicat in flansa. Ma gandesc chiar si la ideea de confectiona acest andamblu din flanse prelucrate corespunzator si suprapuse, acel ansamblu in care sa se roteasca piulitele e destul de dificil de realizat dintr-o bucata.5. - Cuplaj ( coloana - masa in coordonate ) se va face printr-o piesa paralelipipedica in care voi practica o gaura de 100mm ca sa intre coloana si apoi se va bloca cu suruburi. Piesa se va prinde de partea din spate a mesei, la fel cum se prinde si coloana originala a masinii de frezat.

Link spre comentariu

Si cateva imagini din timpul curatarii, pe parcurs voi veni cu detalii, am incercat sa fac pozele in zona a 150kb ca sa nu ocupe spatiu exagerat, sper ca se inteleg .

Link spre comentariu

Rulmentul din fata, adica de la penseta nu are marcaj, e cu 2 randuri de bile fara joc.Cel din spate e 6006, practic nu poti regla jocul, esti la mila rulmentului din fata, cand se va uza, voi observa.Am vazut acest tip de rulment montat si la masa de frezat, si acolo tot secretul sta in calitatea rulmentului.Ce am observat e ca nu au capace, se introduce vaselina prin cele 2 gauri laterale si o scuipa pe cea veche, acum nu stiu daca e corect sau nu, dar asta este. La demontare am gasit in rulmentul de sus mici bucati de metal, franzuri din filetul capacului, lucru prost finisat. Daca ar fi dat putina atentie filetelor n-ar fi existat span acolo.Rulmentul de sus, 6006 necesita schimbare ca face zgomot de zici ca are nisip in el. Cel de jos a scapat, intre ei exista o saiba strunjita la fix fata de teava. Practic sunt 2 camere separate in care se gaseste vaselina.Probabil nu au capace din motive termice, dar la demontare nu prea era vaselina in ei. O aruncasera din lipsa capacelor.PENTRU Radu: Sistemul cu mandrina romaneasca, care are si surub de blocare in interior il foloseste un amic de-al meu de vreo 5 ani si da rezultate corespunzatoare. E montata pe acea freza Winscounsin - produsa la Saro Targoviste de care v-am mai povestit. Obligatoriu e ca sa fie mandrina cu cheie si de calitate. La mine asta va fii o situatie de compromis. Ma gandesc ca se poate realiza un adaptor cu cotele pensetei si la interior sa aiba con morse 1. Strang freza in adaptor si apoi adaptorul il strang cu tija masinii, sau construiec o noua tija care sa stranga direct pe filetul frezei cu con morse 1. Aceeasi penseta nu cred sa se poata realiza pentru morse 2 caci nu e spatiu in ax, probabil daca se modifica conicitatea la ax.Oricum, pentru precizie maxima trebuie folosite pensetele ei cu frezele corespunzatoare. Orice alta adaptare in exterior mareste bataia si vor fii doar conditii de compromis extrem.Ma gandesc deja la un suport de cutit zburator cu coada de 12mm cu care sa pot realiza planeitati la diverse piese, sau un suport cu portpenseta ca si coada strunjita direct, astfel va avea carne axul suficienta si bataie mai mica.E drept ca se vor da si gari si acolo e utila o mandrina, nu ma gandisem la gauri, multumesc, am multe burghie cu coada cm1 si deci se va impune un adaptor ca sa le pot utiliza.Ce nu am inteles e de ce are canale fulia de curea, puteau sa faca o pana si ax drept, as fi putut si eu sa schimb fulia cu una de diametru mai mare ca sa scad turatia.

Link spre comentariu

Si acum patania de sambata:Vineri va spuneam ca mai exista cateva pensete si merg sa vad ce pot alege.Cand ma vad cu persoana respectiva constat cu mirare ca are si un cap rapid de FUS22. ( Eu ii comunicasem acestei persoane vineri seara ca mi-am achizitionat deja capul, dar imi trebuie piesa de blocare a coloanei si sa imi caute una. )Stiind ca am deja cap rapid intreb cat cere pe al lui, el stiind ca am deja imi zice 300 lei si 100 lei 11 buc pensete diferite.Eu zic..... piesa de blocare ma costa 50-100 lei la un atelier, deci ce are el deja costa 200 lei, evaluez pensetele la 5 lei bucata si ofer 350 lei pe toate. El fara sa se gandeasca zice da si l-am luat.Cu siguranta ca daca nu aveam si el stiind ca il caut cu disperare pornea de la 500lei. DE, acolo sus e cineva care aranjeaza lucrurile.Acum am 2 capete si astept sa imi caute piesa aia de blocare.CA TOT ZICEA UN COLEG DE BISNITA : pana la urma traim intr-o societate de consum, cerere <-> oferta. Fiecare cere, fiecare accepta pretul sau nu in functie de nevoi, inselaciunea apare doar daca produsul nu corespunde calitatii si conditiilor specificate, in rest se numeste AFACERE.Oricum s-ar pune problema, daca ma duc la SKF sa cumpar acel rulment de jos, cu 2 randuri de bile nu scap fara 150-200lei, deci.....Trebuie recunoscut ca piesa / capul achizitionat de la Cristi e nou, se simte la mana cum ruleaza lin.Cel achizitionat ulterior avea un agatat la mana, lucru ce s-a confirmat la demontare, rulmentul cu un singur rand de bile, 6006 are uzura. Tot un agatat se simte si la rulmentii fuliei, acel ax fix din capul coloanei prin care se misca miezul si antreneaza freza. Se va vedea ce e acolo la demontare.Tot la rulmentul 6006 mai banuiesc sa existe o problema, el nu mi se pare ca statea corect in camasa pe cota exterioara. Acolo in poze se vede un gresor care iese prea mult si are buza frecata de camasa exterioara a rulmentului. Voi verifica, poate ca acel rulment a stat oblic sau nu s-a asezat corect pe umarul coloanei si asta l-a influentat.P.S. - Acum nu mai am nevoie de carte, produsul finit si pozele ce le realizez sunt cea mai buna carte tehnica. Oricum cote, si detalii de prelucrare nu gasesti in plansele de reparatie.MA INTREB CUM AR FUNCTIONA CU RULMENTI CONICI ACEST CAP - cine stie, poate pe parcurs il voi modifica, daca se va dovedi ca acel rulment introduce joc prea repede.

Link spre comentariu

Mno, acuma cu 2 capuri, sigur faci ceva! Pensetele sunt ca suportii cutitelor de la port cutitele cu schimbare rapida - nu-ti ajung niciodata :)! E bine sa ai mai multe pensete, mai ales ptr. diametrele uzuale - 3-4-6-8-10, etc.Cred ca pana la urma o sa ai nevoie de o teava tectangulara pentru suport/batiul frezei. Pe margini ori sudezi pe urma rectifici ori montezi/fixezi cu suruburi, ceea ce nu mi se pare rigid, niste ghidaje calite, dupa care faci o sanie cu dimensiunea necesara sa prinzi flansa de la capul de frezat. Ideea cu placile suprapuse e OK! Nu te chinui sa frezezi rotund coada de randunica. Intre sanie si fata rectangularei(care presupunem ca e de minim 100mm/latura), debitezi pe toata lungimea un canal de vre-o 70-80mm, in care introduci o alta rectangulara pana la nivel cu frontalul pe care o sudezi, ptr. intarirea marginilor, cu laturile exterioare egale cu gaura facuta, in care montezi surubul cu piulita pe care le manevrezi(ridici-cobori) din partea de sus, unde mai pui un capac si o maneta. O sa incerc sa fac un desen in paint (sa ma fac inteles), alt program n-am. L.E. - cam asa ceva. Desenul e o prezentare in mare a viziuni mele asupra a ceea ce vrei tu sa faci! Poate gresesc, nu e bun, e doar o parere!

post-67498-139829702893_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu mai pot modifica mesajul anterior.N-am mai intrat in detalii legat de suruburile de blocare a saniei de pe lateral, n-am mai explicat nimic despre acele 2 cercuri/inele negre peste care vine o alta placa de oprire a suruburilor de fixare a capului, despre cele 2 inele/cercuri galbene care sunt pentru fixarea piulitei de sub sanie, care se angreneaza pe acel surub de culoare verde... ETC. Este doar o viziune a mea! Toate ''maruntisurile'' le abordezi direct in desenul/planul tau pe care-l faci. Ti-e mult mai usor sa lucrezi dupa un desen bine cotat, gandit inainte sa te apuci de treaba!!! Se intampla ca in timpul lucrului sa-ti vina si alte ideei, poate mai bune.. dar totusi e bine sa sti cam de unde pleci si unde vrei sa ajungi!

Link spre comentariu

Interesanta propunerea, neavand freza/strung si acces la manopera ieftina nu stiu cat de viabila este aceasta propunere. Eu sper sa gasesc o coloana sau un piston de cilindru gata prelucrat si sa scap la pret de fiare vechi / 2lei /kg.Ideea cu sania e corecta, acolo e un canal in care se plimba piulitele si capul se roteste pe un inel strunjit la fix.Legat de rulmenti, facand cateva sapaturi am gasit:1. - rulmentul dublu ca fiind 4206 cote 30x62x202. - rulmentul mic 6006 ca fiind 30x55x13Am gasit si versiuni cu role conice pentru ei ca fiind:1. - 30206 - 30x62x17,252. - 32006 - 30x55x17Deci exista solutii, acum ramane de vazut daca merita, ce rezultate imbunatatite se pot obtine, de preferat scaderea zgomotului axului. Cresterea preciziei cand se prelucreaza otel.Practic prin afolosirea a 2 rulmenti conici pot regla tensiunea din ei, la fel cum o reglez la strung.O sa fac calcule, pentru ca in acest caz e nevoie de 2 piulite la capatul de sus pentru blocare. Ramane sa caut prin targ acesti rulmenti si apoi sa incerc.Daca aveti pareri pro si contra va rog sa imi spuneti.

Link spre comentariu

Cam asa ma gandesc sa fie piesa de jos care tine coloana si se prinde pe masa.Sketchup mi-a dat batai de cap, o fii frumos pentru 3d, probabil ala pe bani, dar asta free e o porcarie totala.Trebuie sa gasesc un soft cad cracuit sau unu demo care te lasa sa faci cat de cat ceva.

Link spre comentariu

Ceva nu-i bine in desenu' tau. Reiese ca doar 2 suruburi din cele 6, fac ceva, si anume strang bara. Prinderea de masa nu-i. Te complici prea tare! Iti pun o poza cum e la masina de gaurit MG13 prinderea, si crede-ma ca nu misca nimic. Am mai facut si un desen cu suportul, cu despicatura si prindere de masa.Bara la MG, din cate imi dau eu seama, e bagata ca sapa pe coada de lemn si ulterior sudata. Adica partea de jos unde intra in talpa, e putin conic, sa stranga.

post-67498-139829702931_thumb.jpg

post-67498-139829702953_thumb.jpg

post-67498-13982970298_thumb.jpg

post-67498-139829703003_thumb.jpg

post-67498-139829703054_thumb.jpg

Link spre comentariu

Corect, doar ca la mine nu se aplica.La mine gaurile sunt pe lateral, adica la 90 grade fata de cazul tau.De aceea am desenat piesa aia.Cele 4 gauri de pe o fata prind paralelipipedul pe masa de frezare, iar celelalte 2 care trec prin zona spintecata blocheaza coloana.ideea nu e a mea, e aplicata cu succes la freza aia romaneasca facuta de Saro Targoviste de care v-am povestit , dar nu am poze cu ea, ca omu a cerut bani ca sa ne lase sa o fotografiem.Pana la urma o sa-l intreb cat vrea ca sa ne lase sa o pozam.Eu trebuie sa minimizez costurile si e mai usor sa faca cineva o gaura paralela cu o fata a acelui paralelipiped.Eu caut coloana si apoi voi face acel paralelipiped, practic voi face 2 identice, caci pe unul din ele se va prinde capul de frezare.

post-4831-139829703285_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pozele cu surubu' si piulita - http://www.flickr.com/photos/98542305@N02/sets/72157636749519675/.

M18 cu pas patrat de 4 = profilul/varful cutitului ptr. surub e de 2,1mm, iar ptr. piulita varful e de 2.2-2.3mm! Gaura se calculeaza scazand pasul - fi/M18-4(pasul) = 14mm diametrul interior, pe care il faci cu 2-3 zecimi mai mare(14,3mm) - e valabil in toate cazurile! Si spirele se taie mai mari la piulita, in toate cazurile, altfel n-o sa stii de ce nu-ti intra piulita pe surub.

Varfurile cu care tai filet, le poti face si din ambori/burghiele de centrare care ti s-or mai rupt.

post-67498-139829706404_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am verificat pe net diverse magazine ca sa gasesc coloana, cel mai bun raport calitate pret e la teaza sudata cu diametrul exterior de 90mm si interior 70 mm, adica perete de 10mm. Pret 37 euro / ml +tva. Pretul poate parea mare, dar iau in considerare si faptul ca nu mai necesita prelucrari mecanice ulterioare, intentionez sa o folosesc asa cum vine si sa construiesc cele 2 cuburi de legatura.Ma gandesc la teava, pentru ca o bara plina ar avea aprox 60kg.Urmatoarele cautari sunt cele 2 cuburi, unul jos si unul sus, ca adaptor la capul rapid. Apoi vor trebui gasite discuri metalice din care sa se realizeze legarea capului de cub. Proiectul se deruleaza incet din lipsa de timp si pentru a se reduce costurile.Iau in considerare si varianta materialelor noi ca sa se poata prelucra usor si sa fie cumparate la cote fixe, cuburile ma gandesc sa fie de 130mm latura.Probabil voi trece si eu pe la Aversa sa vad cat cer pe astfel de piese, poate au ei material din recuperari sau ramase din alte comenzi si ies mai bine la pret.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări