Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare a tensiunii din secundarul unui traf.


Postări Recomandate

Pt alimentarea unui amplificator am cumparat un traf toroidal . Sarcina amplifului este de 8 ohmi insa acum as vrea sa fac cumva sa-l pot folosi si pe 4 ohmi fara pericole . Asta se poate face simplu alimentandu-l la o tensiune mai mica . Aici e de fapt problema mea . Traful meu in secundar are doar o singura bobina cu priza la mijloc . Sa-l desfac si sa-i pun prize pt tensiuni mai mici nu e o idee prea buna pt ca traf-ul e si incleiat si are si sarme groase in el (e de 1,2kva) - deci e foarte greu de desfacut . M-am gandit ca la fiecare din cele 2 capete ale bobinei secundare sa mai adaug un nr egal de spire bobinate in sens invers fata de cum e bobinat secundarul. In acest mod (cred eu) din tensiunea secundara initiala a traf-ului se va scade tensiunea indusa in cele 2 infasurari suplimentare de care am vb mai sus ,obtinand astfel un secundar simetric cu 2 iesiri simetrice (una de tensiune mai mare - cea initiala si una de tensiune mai mica - culeasa de la capetele libere ale infasurarilor suplimentare ) . Cum un comutator adecvat as putea conecta traf-ul la redresor cu prizele de tensiune mica pt boxe pe 4 ohmi sau doar cu secundarul original pt boxe de 8 ohmi. Sper ca ati inteles bine ce as vrea sa fac . Ce parere aveti de ideea asta ? A mai folosit-o cineva ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Salut.Ideea ta este corecta. Ai grija la fazare. Daca, in loc sa scada, tensiunea creste, inverseaza capetele infasurarii adaugate de tine. Randamentul global al trafului va scade putin din cauza rezistentei adaugate de noua infasurare, dar cred ca pentru scopul practic efectul este neglijabil.Succese succesive!Cirip

Link spre comentariu

Sau... mai bobinezi cateva spire in continuarea primarului, bineinteles, cu atentie la fazare. Sectiunea trafului fiind mare nu cred ca vei avea de dat prea multe spire. E mai usor si mai safe decat metoda ta.

Mda ar fi o idee mai buna mai ales ca ar trebui si sarma mai subtire . Insa daca pun spire in primar asta nu ar echivala cu alimentarea primarului original cu o tensiune mai mica -->reducerea puterii pe care ar putea-o transmite traf-ul ? Totusi nu stiu de ce am impresia ca am vazut undeva cum ca adaugarea de spire in primar ar inrautati performantele transformatorului , cum ca ar scadde"cuplajul intre primar si secundar , sau ceva de genul asta . Voi ce stiti de asta ? Daca mai pun niste spire in primar se schimba si altceva in parametii traf-ului in afara de tensiunea din secundar ?

din cate stiu eu daca infasurezi invers niste spire va produce si zgomot si se va incalzi, daca gresesc, corectati-ma ...

Depinde de caz si de care spire e vorba. De ex sa zicem ca ai doua bobine primare ;daca le legi in serie a.i. sa aibe acelasi sens de bobinare bagi capetele libere in priza totul e o.k. , insa daca le legi a.i. sa fie infasurate una in sens invers fata de cealalta ,autoinductiile celor doua bobine se vor impunge ,campurile magnetice se vor anula partial sau total (depinde daca bobinele au nr de spire egal sau nu). Cum doar autoinductia limiteaza practic curentul prin primarul unui traf , daca aceasta se anuleaza inseamna ca curentul va fi limitat doar de rezistenta ohmica a primarului (care de ex la 1 kw e sub 2-3 ohmi) si deci sigur va face zgomot (sau daca nu ai siguranta chiar BOOM :smt003 ) si se va incalzi (sau chiar poate lua foc :finga: ) . Alte pareri :smt006 ?
Link spre comentariu

Mda ar fi o idee mai buna mai ales ca ar trebui si sarma mai subtire . Insa daca pun spire in primar asta nu ar echivala cu alimentarea primarului original cu o tensiune mai mica -->reducerea puterii pe care ar putea-o transmite traf-ul ?

Acum, orice varianta ai alege, puterea finala de iesire a trafului va scadea, pentru ca tensiunea din secundar va fi mai mica iar curentul maxim va ramane acelasi. Ampul tau va consuma un curent mai mare in sarcina de 4 ohmi, la asta te-ai gandit? Sarma ta va trebui sa aiba un diametru corespunzator curentului supt in 4ohmi, altfel vei fi nevoit sa tii volumul la 1/2 :smt001 . Fa cum ti-am zis eu, e mai simplu de realizat, mai sigur. Astfel (adaugand spire in primar) vei balansa putin raportul de trasformare iar tensiunea din secundar va fi mai mica pe ambele infasurari. Intr-adevar, randamentul va scadea putin pentru siprele alea in plus bobinate peste tot traful.
Link spre comentariu

stefanev Posted: Tue Sep 19, 2006 5:46 pm Post subject: -------------------------------------------------------------------------------- din cate stiu eu daca infasurezi invers niste spire va produce si zgomot si se va incalzi, daca gresesc, corectati-ma ... afirmatia e valabila doar daca se aplica primarului ! ... de aceea a fost facuta specificatia "atentie la fazare" !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări