Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme p3a Project

Vizitator trickzz

Postări Recomandate

Vizitator trickzz

Salutare

Vream de mult sa incerc aceasta schema http://sound.westhost.com/project3a.htm am facut cablaju toate piesele noi si la final nimica nu pot regla curentul de mers in gol pe iesire nu am nimica decat cand pun un difuzor se aude un poc in difuzor si cam atata stie sa faca am verificat de 7 ori si o sa mai verific cablajul niciun scurt toate piesele sunt montate cum trebuie. Acesta este cablajul dupa care l-am facut

http://s1325.photobucket.com/user/trick ... sort=3&o=0

http://s1325.photobucket.com/user/trick ... 0.jpg.html

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Pleaca cu semireglabilul Vr 1 in scurtcircuit (sa tine baza si emitorul lui Q9 in scurt pentru bias minim).La alimentare, ledul trebuie sa se aprinda, asta atesta ca generatorul de curent constant functioneaza si alimenteaza corect etajul de intrare.Daca led-ul nu se aprinde, pune-l invers, sau inlocuieste-l, desi in cazul in care ar fi fost pus invers, etajul de intrare ar fi primit un curent MULT prea mare, si s-ar fi distrus (intrerupte jonctiuni), datorita deschiderii la saturatie a tranzistorului din generatorul de curent constant Q3...Nu cumva intre colectorul trz Q3 si emitoarele oglinzii din fata, trebuia sa fie o rezistenta de citiva Kohmi? :nas: Daca led-ul s-a aprins montajul ar trebui sa functioneze.Recomand inlocuirea tranzistorului superdioda Q9, cu un BD 135-137-139 montat pe radiatorul tranzistorilor finali, izolat cu folie de mica unsa cu pasta siliconica pe ambele fete, asemeni finalii, izolati tot cu folie de mica unsa cu pasta siliconica.Succes!

Link spre comentariu

...Pleaca cu semireglabilul Vr 1 in scurtcircuit (sa tine baza si emitorul lui Q9 in scurt pentru bias minim)...

Nu tocmai, varianta de bias minim in schema este ca VR1 ( care este folosit pe post de rezistenta variabila ) sa fie setat la rezistenta maxima, adica si anume cursorul la maxim in sus inspre baza, in felul acesta Vbe al superdiodei pica pe cei 2k, adica un bias de putin sub 1V CE la superdioda, ceea ce evident nu-i destul sa deschida etajul final, deci este varianta minima din schema; daca se merge cu cursorul in jos se creste curentul, ce-i drept scurtcircuitarea BE blocheaza practic superdioda, totusi nu-mi place ideea deoarece dupa alimentare trebuie sa dai inapoi ca sa reglezi curentul, si de la BE scurtcircuitat ( superdioda blocata ) se trece direct la curent maxim de bias, ceea ce evident nu e ok, in schimb la reglarea inainte de alimentare a VR1 la rezistenta maxima este mult mai sigur, dupa alimentare reglezi pur si simplu pana obtii curentul dorit.
Link spre comentariu
Vizitator trickzz

bun deci problema sta in felul urmator ledul este arpins mi-a mai explicat cineva ce si cum sa masor si am masurat la finalii BE la pnp am aprox 270mv si la pnp tot 270mv mi-a zis sa rotesc de semireglabil pana optin cam 520mv la mn nu se intampla absolut nimica cat as rotii ramane tot 270mv iar legat de reglatul biasului mi-a spus sa pun intrarea la masa si sa pun ampermetru pe + si sal reglez undeva pe la 50mv daca este bine acest mod de reglare as vrea sa stiu caci la mine nu imi arata nimica

Link spre comentariu

Mi-am aruncat acuma un ochi pe dispunerea cablajului si pare a fi in regula, schema cu siguranta este una ok, asadar greseala nu poate fi decat la tine @trickzz, fie n-ai respectat intocmai valorile componentelor, fie ai pus vre-un tranzistor invers ( pe cablaj imi sare in ochi Q4 spre exemplu, esti sigur ca l-ai pus cum trebuie? ), fie alimentarea nu este una recomandata... de obicei cam asta se intampla, se deviaza de la specificatiile exacte ale proiectantului si inevitabil apar probleme, asadar am cateva intrebari pentru tine @trickzz la care vreau un raspuns sincer si ferm:

1.-Ai respectat intocmai valorile tuturor componentelor din schema, inclusiv tranzistori?

2.-Esti sigur 100% ca toti tranzistorii sunt conectati pe placa in mod corect?

3.-Ce alimentari ai pentru el?

In functie de raspunsul la aceste intrebari voi stii si ce sa-ti recomand pentru a rezolva problema.

Link spre comentariu

''VR1 is used to set the quiescent current, and normally this will be about 50-100mA. The amp will work happily at lower current, but the distortion starts to be noticeable...When you are satisfied that all is well, set the bias current. Connect a multimeter between the collectors of Q7 and Q8 - you are measuring the voltage drop across the two 0.33 ohm resistors. The most desirable quiescent current is 75mA, so the voltage you measure across the resistors should be set to 50mV ±5mV. The setting is not overly critical, but at lower currents, there is less dissipation in the output transistors. Current is approximately 1.5mA / mV, so 50mV will represent 75mA quiescent current. ''Cand ai vorbit cu mine spuneai ca tensiunea BE la un final este stabila, parca ziceai ceva de 270mV si la celalalt final iti variaza de la 0 la nu stiu ce valoare.Acel cineva care ti-a spus sa inseriezi ampermetrul cu una dintre ramurile de alimentare ti-a spus sa reglezi la 50mA care este o valoare destul de mica tinand cont si de restul etajelor. Eu il am setat la 75mA si merge ok.Generatorul de cc din diferential ii merge, parca spunea ca are 1.2V prin R7 si 1.8V pe led.

Link spre comentariu

Băi, terminaţi cu tîmpenia aia cu măsuratul Ube! Are rost să mai zic că nu există doi tranzistori cu aceeaşi tensiune de deschidere? Are rost să zic că variaţia curentului e exponenţială? Se măsoară căderea de tensiune pe rezistenţa din emitor, nu Ube!

Link spre comentariu

^Subscriu, masurarea Vbe nu spune prea multe despre eventualul curent de mers in gol, cel mai precis evident este masurarea tensiunii pe rezistentele de putere asa cum @Ratza a mentionat. Schema este prea simpla ca sa poata creea probleme, cablajul la fel de simplu deci imi sustin parerea ca eroarea se afla la autorul temei, fie a facut el vre-o modificare ce i s-a parut insignifianta lui, fie a gresit pe undeva, sau a nimerit vre-un tranzistor defect ( poate a folosit ceva recuperat... cine stie )...

Link spre comentariu

^Imi permit sa nu fiu de acord, s-a aratat deja motivul pentru care masurarea Vbe pentru determinarea IC este o metoda imprecisa. In alta ordine de idei, curentul de mers in gol are un scop precis mai ales la bipolari, o reglare precisa a acestuia face trecerea prin 0 cat mai "curata" si elimina asazisul "gm doubling", cunoscand ce anume produc acesti factori care se doresc a fi eliminati, se poate regla biasul si fara osciloscop...

Link spre comentariu

Fiecare procedează cum i se pare mai bine. Ideal e să se deschidă trz finali doar atît cît e nevoie, nu să consume inutil.Apropo de măsurarea unui Ic0 generic şi universal, pe vremea trz cu Ge, prin anii 60-70, era o metodă similară la unii electronişti bătrîni, înseriau un bec pe U+, că doar alimentare simplă avea ampliful şi filamentul trebuia să fie puţin roşu după reglaj, apoi au extins metoda şi la cele cu trz cu Si şi alimentare simetrică, indiferent cîţi trz finali aveau, filamentul tot roşu îl reglau şi numai pe ramura +.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări