Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare LED de mare putere

Vizitator stefanJitaru

Postări Recomandate

• Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• giongiu

6

• marius_3004

4

• briobit

1

• iuli09

1

Top autori în acest subiect

Vizitator stefanJitaru

acum ca m-am uitat mai atent prin tabele, cred ca o varianta buna ar fi sa fie alimentat la 16 A si 3,4 V. asa ar functiona la 80% din putere. Nu ma pricep, dar am un microscop chirugical care are un bec de halogen de 250w pe care vreau sa-l schimb cu un bec de LED. Pe alte microscoape, asta e LED-ul

Link spre comentariu
Vizitator stefanJitaru

Ledul e de 21A; http://www.luminus.com/products/Luminus ... beling.pdfDiscutia e oarecum off topic aici;probabil moderatorul o va muta.O sursa ce s-ar preta a fi folosita,e aceasta http://www.sursedetensiune.ro/spd/88254 ... -100W5V020Daca se doreste reglarea curentului de la zero,la 20A,sursa trebuie modificata.

nu e prea mult 5 v? e greu de modificat ca sa fie reglabila?
Link spre comentariu

Acum o sa dau si eu cu batul in balta,daca tot experimentezi de ce sa nu pui un led mai ieftin (nu contest ca e net superior unei chinezarii) daca acolo a fost bec halogen de 250w inseamna ca ai spatiu destul,cu max10$ iti iei led de 100w de la fratii chinezi si cred ca si o sursa reglabila de curent gasesti tot cam la banii astia.Nu zic de CRI,asta e alta mancare de peste(stiu ca o sa sara unii in sus) dar eu as incerca.(20$ nu-s un capat de tara si oricum 100euroi>20 coco).

Link spre comentariu

La un led,nu se pot regla simultan atat curentul cat si tensiunea pe led.Se regleaza doar curentul,tensiunea pe led la acelasi curent,modificandu-se invers proportional cu cresterea temperaturii.De exemplu,daca la 20A,pe led se va masura 4,2V la temperatura de 20grade C,la acelasi curent insa,dar la 70 grade C,tensiunea va fi mai mica cu cca 100mV,adica 4,1V.De aceea ledurile de putere se alimenteaza cu curent constant.O sursa de 5V,de 12,sau 24V,daca are limitare de curent la 20A,va alimenta fara probleme ledul in discutie.Am ales o sursa de 5V,ca tensiunea de iesiresa fie apropiata de a ledului.Pe de alta parte,o sursa de 12V,tot de 20A,e mai scumpa.

Link spre comentariu
Vizitator stefanJitaru

multumesc pentru explicatie, imi prinde foarte bine. si cum se poate modifica ca sa devina reglabila? exista oare asa o sursa si fara carcasa? ma gandesc sa nu se incalzeasca - nici nu stiu daca se poate incalzi :)

Link spre comentariu
Vizitator stefanJitaru

Acum o sa dau si eu cu batul in balta,daca tot experimentezi de ce sa nu pui un led mai ieftin (nu contest ca e net superior unei chinezarii) daca acolo a fost bec halogen de 250w inseamna ca ai spatiu destul,cu max10$ iti iei led de 100w de la fratii chinezi si cred ca si o sursa reglabila de curent gasesti tot cam la banii astia.Nu zic de CRI,asta e alta mancare de peste(stiu ca o sa sara unii in sus) dar eu as incerca.(20$ nu-s un capat de tara si oricum 100euroi>20 coco).

Marius, e o problema de optica. Lumina trebuie ghidata printr-un cablu optic. Cu ledul asta scapt de problema cu focalizarea. am incercat cu un led de care zici tu, nu pot aduna lumina, ar fi nevoie de o lentila, ceva. La LEDul scump zona de emitere de lumina e cat cablul optic. Pur si simplu pui cablul peste.
Link spre comentariu

Se poate regla curentul,dar trebuie modificata sursa.Am modificat surse SP200,de 13,5V/15A,facuta de aceeasi firma.Curentul constant se poate regla de la 15A,pana aproape de zero.Sursa are un sunt pe iesire,de 10miliohmi.Caderea de temsiune merge pe intrarea unui operational.Pe cealata,se aplica cca 150mV,printr-un divizor rezistiv.Iesirea op comanda un optocuplor.Daca in locul tensiunii de 150mV,aplic printr-un potentiometru,intre zero si 150mV,limitarea e reglabila intre zero si 15A.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări