Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termostat pentru panou radiant

tpc

Postări Recomandate

Am montat la cineva trei panouri radiante cu infrarosu , si nu stiu ce termostat ar fi mai recomandat pentru fiecare , ma refer la curentul suportat de releul din termostat (8A sau 16A) . Panourile au puterea de 400W , 800w si respectiv 1200w . Ma poate ajuta cineva ? Multumesc anticipat .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

3

• validae

3

• al3xisos

3

• tpc

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, ti-a spus deja colegul ! Poti pune orice termostat de camera, sau cronotermostat, dar panourile alea vor manca destul curent pana sa se incalzeasca suficient aerul din camera. M-am convins pe propria piele ca cea mai ieftina incalzire e pe gaze, indiferent ca e centrala, convector sau arzator catalitic.

Link spre comentariu

Ca o curiozitate...cum ai montat acele panouri daca nu ai stiut sa calculezi curentul fiecaruia,deci nu ai avut nici o certitudine ca sarmele din instalatia omului sunt bine dimensionate si nu exista riscul sa ia foc?

Link spre comentariu
Vizitator elmike

Se poate calcula curentul, dar nu e mai simplu sa fie masurat in circuit? E foarte simplu si exact. Ma astept la ,400W +800W + 1200W = 2400W, la maxim 11A, dar pot aparea surprize in practica. Daca circuitul este separat masuratoarea se face foarte simplu. Teoria ca teoria, dar practica ne omoara!

Link spre comentariu

Desi e offtopic, eu i-as recomanda clientului cu panourile sa-si cumpere o butelie sau doua de GPL si sa-si monteze convector pe gaz, iese cu mult mai ieftin, singurul dezavantaj e ca trebuie schimbata butelia la patru-cinci zile.Nu-l vad sa plateasca mai putin de 300-400 Lei pe luna curentul, poate doar daca-i place sa tremure de frig :rade:

Link spre comentariu

Se poate calcula curentul, dar nu e mai simplu sa fie masurat in circuit?!

Mai simplu nu e,dar daca habar n-ai sa calculezi e si asta o solutie daca ai cu ce masura...indiferent daca e circuit separat sau nu.Cu GPL iese comparabil ca si la curent,poate ceva mai ieftin,dar nu cu mult,daca vorbim de gaze naturale e cu totul alta socoteala,dar la GPL te seaca,plus ca trebuie mereu sa dispui de butelie plina.
Link spre comentariu

Desi e offtopic, eu i-as recomanda clientului cu panourile sa-si cumpere o butelie sau doua de GPL si sa-si monteze convector pe gaz, iese cu mult mai ieftin, singurul dezavantaj e ca trebuie schimbata butelia la patru-cinci zile.Nu-l vad sa plateasca mai putin de 300-400 Lei pe luna curentul, poate doar daca-i place sa tremure de frig :rade:

Incaperile cu un volum mai mic de aer ,cum ar fi garsonierele , nu pot recurge la arderea gazelor , singura solutie fiind electricitatea.. Asa fiind volum mai mic de aer nu va fi necesara foarte multa energie elctrica pentru a-l incalzi.. Ontopic: Au spus si colegii mai sus formula de calcul. Eu recomand de fiecare data supradimensionarea conductorului (in limita "bunului simt" ca doar nu o sa pui conductori de sudura :rade: ) , ca sa nu se supraincalzeasca.
Link spre comentariu

Eu altceva am vrut sa punctez...nu te poti apuca de o meserie daca nu ai notiuni elementare,de baza.Si asta nu a fost cu o tinta anume,dar am sperat din discutii sa invete si altii ca fizica-electricitate de gimnaziu e utila daca nu obligatorie,si nu tot,dar macar cateva notiuni elementare.Ca sa stii sa supradimensionezi cu bun simt un conductor,trebuie sa stii sectiunea minim admisa,si de aici sa aplici supradimensionarea.Nu spune nimeni ca pt asemenea treaba trebuie sa ai doctorat,si nici sa pierzi timp cu o gramada de calcule,dar de aici si pana la a nu sti nici macar legea lui ohm,dar sa te bagi in instalatii de forta,cel putin mie mi se pare mult...dar poate nu gandesc eu cum trebuie,si in ziua de azi se face treaba si la plesneala...bine ca se face totusi.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări