Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schimbare bec bord cu smd

Vizitator Euroedy

Postări Recomandate

Vizitator Euroedy

Postez aici in speranta ca ma va ajuta cineva.Vreau sa schimb luminile din bord la un astra g cu leduri smd.Chiar nu ma pricep de unde sa la achizitionez si cum se monteaza.Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fratello

4

• valentin23

3

• madcox

3

• Mariusik49

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Postez aici in speranta ca ma va ajuta cineva.Vreau sa schimb luminile din bord la un astra g cu leduri smd.Chiar nu ma pricep de unde sa la achizitionez si cum se monteaza.Va multumesc!

La Astra G nu exista leduri in ceasuri pe partea de iluminat,sunt montate becuri si cel mai simplu este sa cautati folia ce se aplica peste,gasi-ti pe net(ceasuri plasma) si au diferite culori :da .Este simplu de montat.
Link spre comentariu
Vizitator Euroedy

La Astra G nu exista leduri in ceasuri pe partea de iluminat,sunt montate becuri si cel mai simplu este sa cautati folia ce se aplica peste,gasi-ti pe net(ceasuri plasma) si au diferite culori :da .Este simplu de montat.
Stiu de plasma care se monteaza usor, dar multi au schimbat becurile obisnuite cu smd-uri.Plasma aia e prea urata, vreau ceasurile originale doar sa schimb culoarea.
Link spre comentariu

Am incercat personal,se poate realiza,dar este multa munca....si lumina in anumite parti o sa fie mai slaba....parerea mea la ceasurile care sunt prevazute cu becuri cel mai bine este cu ceasurile plasma,nu cu led .In plus leduri inlocuitoare nu au viata lunga.Cedeaza foarte repede.Dupa un timp incep sa clipeasca,pana nu se mai aprind deloc.

Link spre comentariu

LED-urile care inlocuiesc becurile (in cazuri similare cu cel mentionat aici) cedeaza pentru ca sunt alimentate in c.c. La bordurile iluminate "din fabrica" cu leduri, alimentarea acestora se face in pwm, ceea ce le asigura o durata de viata muuuuuuult marita. Sugestie : daca se face upgrade la iluminare cu leduri, aceasta sa se faca printr-un montaj electronic care sa asigure acest mod de alimentare pwm. Acesta ar putea asigura SI variatia intensitatii luminoase, in functie de preferinte, iluminare ambientala, etc ...

Link spre comentariu

Ledurile pe masina cred ca se strica datorita variatiei curentului ( 12,8V - 14,5V ) nu ca ar fi alimentate in curent continuu, caci ptr asta sunt facute. In general ledurile auto au integrat in fasung nu stiu ce rezistenta pentru a le proteja de variatiile de tensiune. Eu am schimbat la masina personala ( Mondeo 97 ) becurile cu leduri, insa pentru a avea o lumina uniforma ca cea furnizata de becuri trebuie sa iei niste leduri cu cat mai multe smd-uri/bucata. Eu a trebuit sa modific ledurile caci am un fasung mai tampit, dar functioneaza. Nu mai functioneaza reglajul al intensitate dar nu este problema.Vezi ce becuri ai pe masina si du-te la un magazin de electronice si cauta-ti leduri pe fasungul respectiv ( T5, T10, etc ).

Link spre comentariu

Opinia mea este ca ledurile se strica pentru ca sunt alimentate in c.c. ... Electronica moderna in masinile noi nu permite depasirea tensiunii de 14,4 volti. Degeaba aleg eu o rezistenta de limitare adecvata tipului de led folosit, cata vreme ledurile de pe piata sunt niste "chinezarii" amarate ! Daca cineva isi permite sa dea de x10 ori mai mult pe un led "de firma" atunci fenomenul nu mai apare. Alimentarea in PWM permite marirea duratei de viata a ledurilor de cateva ori. Nu o zic eu ... o zic marii producatori : AUDI, BMW, Mercedes, Renault, etc . care NU folosesc in nicio conditie leduri alimentate in c.c. !Puneti -in loc de becuri- orice leduri doriti ! Sunt sigur ca nu vor rezista nici pe sfert cat un bec !

Link spre comentariu

Salut, nu stiu ce leduri ati folosit voi, dar eu am facut la multe masini si nu s-a ars nici unul. ledurile le-am pus in serie cu rezistenta de 470ohm/led. Ledurile au fost achizitionate de pe Maica Domnului la pretul de 2,5ron bucata.Se poate face si la astra g , daca vrei sa faci cadranele o culoare si limbile la ceasuri alta culoare este un pic mai complicat dar se poate.Asa arata la mine la masina, astra g caravan, sunt facute din 2010.

http://tinypic.com/view.php?pic=kbzm2e&s=5#.UnfWE1Ml9Ps

http://tinypic.com/view.php?pic=rrr520&s=5#.UnfWVFMl9Ps

Am folosit aceste 2 modele de leduri culorile ,rosu, alb si albastru se gasesc si verzi dar nu am lucrat cu ele.

post-28796-139829702458_thumb.jpg

post-28796-139829702465_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator Euroedy

Salut, nu stiu ce leduri ati folosit voi, dar eu am facut la multe masini si nu s-a ars nici unul. ledurile le-am pus in serie cu rezistenta de 470ohm/led. Ledurile au fost achizitionate de pe Maica Domnului la pretul de 2,5ron bucata.Se poate face si la astra g , daca vrei sa faci cadranele o culoare si limbile la ceasuri alta culoare este un pic mai complicat dar se poate.Asa arata la mine la masina, astra g caravan, sunt facute din 2010.http://tinypic.com/view.php?pic=kbzm2e&s=5#.UnfWE1Ml9Pshttp://tinypic.com/view.php?pic=rrr520&s=5#.UnfWVFMl9PsAm folosit aceste 2 modele de leduri culorile ,rosu, alb si albastru se gasesc si verzi dar nu am lucrat cu ele.

Ms de post.Imi poti spune cate leduri se pun in serie cu rezistente ? Si cum ai facut la ace ca am dat jos ceasurile si nu prea am cum ?! Ms
Link spre comentariu

Opinia mea este ca ledurile se strica pentru ca sunt alimentate in c.c. ... Electronica moderna in masinile noi nu permite depasirea tensiunii de 14,4 volti.

Nu vreau sa fiu rautacios, dar ce spui nu este adevarat.14,4 volti?Cu siguranta se foloseste cc pentru alimentarea ledurilor in masina. Nu neg faptul ca s-ar folosi si module gen PWM (pentru controlul luminozitatii).Alimentarea corecta a unui led se face limitand curentul, de preferat sa nu fie facut doar cu o simpla rezistenta atunci cand tensiunea variaza foarte mult.
Link spre comentariu

Salut, se pune o singura rezistenta la fiecare led. ceasurile de bord sunt 2 modele. TRW pana la 2001 si VDO dupa 2001. La cele VDO folia care are imprimate cadranele este vopsita cu galben pe spate, se da stratul de vopsea jos cu jmirghel granulatie 3000 sub jet de apa (robinet). La cele TRW nu ai treaba au vopsea alba pe spate.Sub folia de care iti povesteam gasesti un dispersor din plexiglas transparent(grija mare se crapa repede), trebuie sa largesti gaurile pe unde ies acele prin dispersorul ala ( in jur de 12-14 mm) eu am folosit teava de cupru(de la instalatiile sanitare) incinsa( sa nu incerci cu spiral , spargi dispersorul) . Acum ca ai largit gaurile (la toate 4 acele) pui teava de plastic (cum se foloseste la instalatia electrica) bandajata cu izolier negru. In interiorul fiecarei tevi langa acul care antreneaza limba pe suportul ala alb care tine dispersorul, lipesti ledul (ce culoare vrei sa fie limba). Eu am pus cate 2 leduri(in paralel+rezistenta 470ohm) la turometru si km si 1 led +rezistenta la temperatura si combustibil.Pentru iluminatul cadranelor pune in locul fiecarui bec 4 leduri (spate in spate) modelul cu 6 pini. Este multa migaleala, imi pare rau ca nu am facut poze sa iti arat. La primul opel o sa-i fac si poze sa le pun pe forum. Daca mai ai nelamuriri , te ajut cu placere. bafta

Link spre comentariu

Dar la Opel ce tip de becuri se folosesc? De ce atata migaleala? Si eu la Ford aveam optiunea sa cojesc verdele de pe spatele bucatii de plexi ce transmite lumina dar nu am dorit sa fac modificari atat de substantiale. Am luat doar leduri si le-am adaptat la soclul becurilor originale. Rezultatul este multumitor ptr cat de putin a fost de munca. Mai mult m-am chinuit sa probez n-spe tipuri de leduri care sa furnizeze o lumina cat mai dispersa ( T10 cu leduri SMD ).

Aici gasiti cum am procedat in cazul meu: http://forum.clubford.ro/viewtopic.php?f=65&t=86745

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări