mișa Postat Octombrie 31, 2013 Partajează Postat Octombrie 31, 2013 Nu-i periculoasa pentru ca e pusa o rezistenta mare in serie, care "de rele ma pazeste". Oricum, cu un tub defect merita facute chiar si experimente mai dure. (ce sa mai periclitezi la el(?), orcum e defect) De asemenea, dublorul de tensiune limiteaza curentul datorita reactantei capacitive. (adica oricum nu o sa sara scintei prea mari )Eu am facut teste de genul asta. O crestere de tensiune de 20-50% nu a avut niciodata nici un efect. De asemenea supravoltarea filamentului nu a avut efect, sau a avut foarte mic. Socarea catodului cu curenti mari nu a avut efect. Incalzirea nu am testat-o. Sungura metoda care a avut efect la unele lampi a fost supravoltarea anodica. Am facut experimente si cu triplor de tensiune. Discut de lampi gen EM1, EM2, EM4, EFM1 si EFM11. Link spre comentariu
Aurel Iosif Postat Octombrie 31, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 31, 2013 Cu supratensiune la filament am incercat eu, am ajuns la aproape 12 v pe un 6E5, vorba lui Misa, n-aveam ce pierde, efectul a fost ca tubul se aprindea ca un bec, alt efect optic insesizabil. N-am incercat simultan ambele variante, crestere anodica si filament, dar o s-o fac de voi avea ceva timp. Ma repet, incercarea moarte n-are! Link spre comentariu
mișa Postat Octombrie 31, 2013 Partajează Postat Octombrie 31, 2013 Majoitatea acestor lampi recuperate din diverse aparate de radio sunt definitiv consumate. Nu va faceti mari sperante ca veti obtine ceva prin vreo metoda. Am observat fenomenul consumarii lor la mai mult de 100 de aparate, toate cu ochiul magic original si consumat definitiv... Am intilnit un singur caz, la un aparat Philips Desiree, la care ochiul magic a fost schimbat si era perfect functional. Bine, era un EM84, care si acum e relativ usor de gasit, dar vreau sa gasesc un aparat cu EM1 de exemplu, functional! ( nu sa il schimb eu) Link spre comentariu
nicolae57 Postat Noiembrie 1, 2013 Partajează Postat Noiembrie 1, 2013 Consumarea luminoforului unui "ochi magic" este un proces ireversibil.Asadar tentetivele de supravoltare a filamentului sunt inutile.Singura metoda care rareori poate produce efecte pozitive, asa cum spune si Misa, este supravoltarea anodica cu un montaj ca cel prezentat de Nichisoru.Montajul nu se alimenteaza din infasurarea anodica a aparatului ci dintr-un banal transformator 220/6...9v montat ca ridicator, alimentat de la tensiunea de filament, astfel incat sa obtineti in jur de 550/600Vcc. tensiune ce se aplica pe anodul tubului indicator dupa ce ati deconectat tensiunea anodica a receptorului.Articolul il gasiti pe site-ul lui Jogis Roehrenbude la sectiunea Magische Augen. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 2, 2013 Partajează Postat Noiembrie 2, 2013 Consumarea luminoforului unui "ochi magic" este un proces ireversibil.Asadar tentetivele de supravoltare a filamentului sunt inutile.Absolut corectă observaţia Dvs.; vorbim de supravoltare(practic de creşterea temperaturii filamentului) numaiîn cazul scăderii emisiei catodice. Este evident că însituaţia degradării luminoforului această metodă nu-şimai are rostul. Deci concluzia (aparent paradoxală) arfi că (după zeci de ani de funcţionare) mai pot existatuburi la care emisia termoelectronică încă s-ar maimenţine la valori acceptabile.Un catometru (chiar improvizat ad-hoc) ar fi un ajutorpreţios în diagnosticarea corectă a stării tubului. Link spre comentariu
mitokadona Postat Aprilie 11, 2014 Partajează Postat Aprilie 11, 2014 din lipsa de tuburi de tip "ochi magic" bune/functionale , m-am apucat sa incerc sa regenerez luminoforul de pe pe cele care nu mai luminau aproape deloc, erau obosite. printre experimentele pe care le-am facut am reusit sa readuc la starea de functionare mai multe tuburi de tip ochi magic ( em 84, pm84, em80 si 6e5). ...atasez mai jos poze cu tuburile regenerate. !!! AVARTISMENT!!! - MENTIONEZ CA IN TIMPUL TESTELOR UN TUB A EXPLODAT IAR ALTUL A SUFERIT DESCARCARI ELECTRICE INTERNE SI NU A MAI FUNCTIONAT!!! schema am sa o postez in limita timpului disponibil si daca sunt doritori. -em84 = stare initiala -em 84 = dupa regenerare -pm84 = stare initiala -pm84 = dupa regenerare -em80 = stare initiala -em80 = dupa regenerare -6e5 = stare initiala -6e5 = dupa regenerare ...era sa omit a spune ca tuburile trebuie sa aiba filamentul bun pentru a incerca regenerarea luminoforului. ...astept parerile voastre. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 11, 2014 Partajează Postat Aprilie 11, 2014 ...cascada sau...flacara? Link spre comentariu
mitokadona Postat Aprilie 11, 2014 Partajează Postat Aprilie 11, 2014 ...cascada sau...flacara?...poti fi mai explicit?nu poluati topicul inutil, doar pentru "bagarea in seama" ! Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 11, 2014 Partajează Postat Aprilie 11, 2014 ...astept parerile voastre.Pareri despre ce? despre regenerare?laudabil,dar daca nu se dau amanunte despre procedeu,ci doar despre rezultatul final,nu prea vad ce pareri ar putea fi formulate...poate bravo si la mai multe. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 11, 2014 Partajează Postat Aprilie 11, 2014 Nu am postat ,,la misto''...nu ma intereseaza nr de posturi.Am scris ,,cascada'' facand aluzie la montajul cu dublare/triplare tensiune anodica care mai da uneori un pic de viatza ochiului magic.Flacara e procedeul de curatzire/purificare a stratului fotoemisiv de fosfor prin incalzirea tubului la ..,,flacara'' si racire lenta ,uneori chiar da rezultate.Toate astea se petrec atunci cand emisia catodica a tubului e inca ok.Daca nu mai are emisie catodica buna s_ar putea incerca o curatzire a stratului de oxid catodic prin supravoltare filament si aplicare tensiune K-G1,oricum nu e nimic de pierdut.Eu inca bobinez la 2 trafuri toroidale pt un tube tester mai deosebit,cand va fi gata o sa experimentez mai multe chestii legate de regenerare lampi.La tk stiu cum sta treaba. ..am regenerat cateva mii... si am schimbat sistemul de emisie ..cam la ....tot atatea... Pt tuburi cinescop mai am,inca, 3 aparate de masurat si regenerat,eu zic ..bune. Acum astept sa vad metoda ta de regenerare ochi magic...daca potzi sa o faci publica,normal ,si nu e vreun proiect comercial. Link spre comentariu
twinvortex Postat Aprilie 12, 2014 Partajează Postat Aprilie 12, 2014 din lipsa de tuburi de tip "ochi magic" bune/functionale , m-am apucat sa incerc sa regenerez luminoforul de pe pe cele care nu mai luminau aproape deloc, erau obosite.printre experimentele pe care le-am facut am reusit sa readuc la starea de functionare mai multe tuburi de tip ochi magic ( em 84, pm84, em80 si 6e5)....atasez mai jos poze cu tuburile regenerate.!!! AVARTISMENT!!! - MENTIONEZ CA IN TIMPUL TESTELOR UN TUB A EXPLODAT IAR ALTUL A SUFERIT DESCARCARI ELECTRICE INTERNE SI NU A MAI FUNCTIONAT!!!schema am sa o postez in limita timpului disponibil si daca sunt doritori....era sa omit a spune ca tuburile trebuie sa aiba filamentul bun pentru a incerca regenerarea luminoforului....astept parerile voastre. Va felicit pentru readucerea la viata a acestor tuburi! Sunt intradevar "magice" si infrumuseteaza orice aparat care functioneaza cu lampi. Link spre comentariu
mitokadona Postat Aprilie 13, 2014 Partajează Postat Aprilie 13, 2014 am incercat la flacara, dar fara rezultat pozitiv.schema este cu dublor de tensiune direct de la retea, tensiune reglabila pentru filament si o sursa de 3 volti pentru grila.incerc sa postrlez maine schema. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2014 Partajează Postat Aprilie 13, 2014 ...astept cu nerabdare...cred ca stiu metoda de pe un forum nemtzesc,nu era insa pt ochi magic.Din cate mai tzin minte se incalzea puternic lampa. Link spre comentariu
mitokadona Postat Aprilie 14, 2014 Partajează Postat Aprilie 14, 2014 ...schema promisa, este pentru regenerarea tubului em84, pentru celelalte trebuie sa adaptati pinii conform cu tubul em84. am regenerat in urmatorul fel: -se aplica tensiunea de filament prescrisa pentru fiecare tub in parte timp de 10 minute; -dupa ce au trecut cele 10 minute se mareste tensiunea de filament prescrisa cu 50% pentru alte 10 minute; -dupa ce au trecut si celelalte 10 minute (in total 20 minute), se aplica tensiunea amodica apasand comutatorul timp de 2-4 secunde; comutatorul pentru anodica se tine apasat 2-4 secunde de 3 sau 4 ori, intervalul intre apasari trebuie sa fie de 15 secunde. NU SE VA APLICA TENSIUNEA ANODICA MAI MULT DE 4 SECUNDE SI NU SE VA REPETA OPERATIA DE MAI MULT DE 4 ORI. daca nu da rezultate dupa 4 aplicari de tensiune anodica, se dubleaza tensiunea de filament si dupa 10 minute de la dublare se aplica din nou tensiunea anodica timp de 2-4 secunde de cel mult 3 ori la interval de 15 secunde. TOATA OPERATIA O FACETI PE RISCUL PROPRIU, E POSIBIL CA UNELE TUBURI SA EXPLODEZE SAU NU SE MAI REGENEREAZA, ORICUM NU AVETI CE PIERDE DEOARECE TUBURILE ERAU DEJA UZATE. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 14, 2014 Partajează Postat Aprilie 14, 2014 Pare destul de periculos. Sper că montajul e protejat cu o siguranţă pe reţea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum