Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

REGENERARE OCHI MAGIC


Aurel Iosif

Postări Recomandate

Intrebarea moarte n-are ! Mai inainte vreme, pentru regenerarea tuburilor cinescop, erau aparate de regenerat, nu se obtineau rezultate spectaculoase, dar multumitoare, uneori chiar de durata. Oare nu se poate face o chestie asemanatoare si pentru regenerarea tuburilor electronice, mai ales a indicatoarelor optice ? In mare parte, aceste tuburi, ma refer la cele vechi tip EM 1...11, EFM, AM, chiar si 6E5, etc, sunt "lesinate" sau moarte definitiv ca emisie. Poate sunt si alte metode decat marirea tensiunii anodice si/sau a celei de filament? Daca am postat gresit, rog un moderator sa faca mutarea cuvenita.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Aurel Iosif

    8

  • mitokadona

    6

  • cristian_draghiescu

    5

  • mișa

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ca orice tub electronic, şi "ochiul magic" funcţioneazătot pe baza emisiei termoelectronice. Deci metodeleclasice utilizate pentru prelungirea duratei de serviciua unui tub "epuizat" sunt aplicabile şi în acest caz şi nualtele. La tuburile cinescop "obosite" se apela uneori şila metoda "smulgerii" unui strat superficial din materialuldin care este confecţionat catodul (prin intermediul unuiimpuls scurt de înaltă tensiune), cu rezultate mai multsau mai puţin notabile. Indiferent de metoda adoptată,efectul "regenerării" este de o durată relativ scurtă (posibilcâteva luni la o folosire moderată, mult mai puţin dacăutilizarea sa este intensă).La sfârşitul acestei perioade tubul va fi practic inutilizabil.

Link spre comentariu

De acord, dar avand in vedere ca radiourile vechi, dotate cu "ochi magic" nu le pui in functiune in fiecare zi, macar atunci cand le "aprinzi" , sa-ti "faca cu ochiul" . De aceea caut o solutie de compromis, avand invedere ca astfel de tuburi sunt destul de scumpe si SH, nemaivorbind de cele noi/nos.

Link spre comentariu

caut o solutie de compromis

Orice metodă "de regenerare" reprezintă un compromis.Încercaţi supravoltarea progresivă a filamentului (pornindde la 10... 15 %), alimentându-l iniţial separat dintr-unredresor reglabil (în c.c.) şi stabilind astfel valoarea aceleitensiuni "de compromis". Nu exageraţi cu supravoltarea !Dacă aparatul are transformator de reţea, atunci puteţi utilizachiar tensiunea pentru filamente (redresată şi filtrată, circa7,5 V), eventual cu o rezistenţă înseriată, calculată pe bazaobservaţiilor şi măsurătorilor anterioare.
Link spre comentariu

"Altfel" nu are cum, efectul Joule nu depinde desensul curentului. Am propus alimentarea în c.c.numai pentru că este mult mai uşor să modificaţio tensiune continuă, faţă de una alternativă.Exemplul meu anterior s-a referit la un tub carenecesită 6,3 V pentru filament, dar procedura ela fel de valabilă pentru orice alt tip de tub avândo altă tensiune de filament.

Link spre comentariu

La tuburile care mai au un pic de lumina verde, prin dublarea tensiunii anodice (dublor cu doua diode 1N4007 si doua condensatoare de0,47 micro la 600v) se poate ajunge la o luminozitate buna.Montajul se face direct pe soclul tubului redresor sub sasiu si se pleaca cu un fir separat la soclul "ochiului magic".Metoda cu soc de tensiune de la cinescoape nu da rezultate deoarece la "ochiurile magice" se consuma (arde) si luminoforul nu numai oxizii de pe catod.Atasat aveti si schema de dublor

post-2255-139829700488_thumb.jpg

Link spre comentariu

Uzura nu-i ca la cinescoape. Din ce-am remarcat, la ochi problema nu este scăderea emisiei, ci otrăvirea fosforului cu ioni care zboară de pe catod odată cu emisia termoelectronică. De-asta fosforul își schimbă culoarea, devine mai negricios, chiar dacă catodul e încă în putere. Se poate vedea fosforul înegrit doar în zona care a fost mai mult aprinsă.La EM84, care are fosforul pe sticlă și nu pe un anod de nichel, se poate curăța fosforul dacă se ține la flacără cîteva secunde, cît să nu se topească sticla, apoi răcire lentă, cît să nu crape. Așa se mai curăță fosforul și luminează ceva mai bine.

Link spre comentariu

Eu am constatat ca oricit de vechi ar fi un aparat de radio cu lampi si oricite reparatii si schimburi de lampi ar fi suferit (chiar si resoclari pentru ca tuburile originale nu se mai gaseau curent), ochiul magic e intotdeauna cel original si foarte rar functional. Asta inseamna ca beneficiarii aparatelor de radio nu cer depanatorilor sa schimbe ochiul magic, doar costa bani si aparatul merge si fara el. In felul asta multi ochi magici ajung la un grad de uzura/otravire atit de avansat incit nu mai merg nici prin dublarea tensiunii...de obicei (din pacate)Oricum, merita incercat atit dublarea tensiunii cit si incalzirea. Practic nu ai ce pierde.

Link spre comentariu

nichishoru:Dublarea valorii tensiunii anodice cred că este multmai periculoasă decât o supravoltare a filamentului,majoritatea "ochilor magici" având "Ua max" în jur de500-550 V.O valoare tipică a tensiunii secundare debitată detransformatorul de reţea (pentru tensiunea anodică)este de 2 x 250 V (redresor dublă alternanţă cu prizămediană realizat cu o dublă diodă), deci dublorul detensiune cu diode cu siliciu ar furniza peste 700 V,chiar dacă s-ar utiliza o singură jumătate a înfăşurăriisecundarului !Ar trebui precizată supratensiunea anodică (procentualfaţă de valoarea nominală, pentru care luminozitateadevine acceptabilă, fără a periclita însă tubul !), pentrua se putea calcula rezistenţa-balast necesară.Anterior am amintit despre metoda şocului de tensiune,specificând însă foarte clar că era destinată tuburilorcinescop, nicidecum altor tuburi; acest aspect reieseevident la o lectură mai atentă a respectivei fraze.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări